Triküspid Kapak Hastalığı

Yazar Yavuz BeşoğulKalp Ve Damar Cerrahı • 18 Haziran 2021 • Yorumlar:

Triküspid Kapak Hastalarının Şikayetleri

Nefes darlığı

Çabuk yorulma

Ritim Bozukluğu

Yorgunluk

Bacakta ödem ve şişme

Triküspid Kapak Hastalığının Tanısı

Triküspid kapak hastalığı için kesin tanıda uygulanması gereken tetkik kalbin ultrasonunun yani ekokardiyografisinin yapılmasıdır. Triküspid kapak ameliyatı  olma süreci için uzman bir hekim tarafından bilgi alınmalıdır.

 

Triküspid Kapak Hastalığı Nedenleri

 

Triküspid kapak hastalıklarının nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır.

 

Triküspid kapağın romatizmal tutulumu

Bağ dokusu bozuklukları

Mitral kapaktaki darlık ya da yetmezlik triküspid kapakta problemlere yol açabilir.

Triküspid kapağın doğuştan tam gelişmemesi ve yapısal bozukluğu

Doğumsal kalp hastalıkları ya da bazı akciğer hastalıkları triküspid kapak hastalıklarına neden olabilirler.

 

Triküspid Kapak Hastalığı Belirtileri

 

Triküspid Kapak hastalıklarının belirtileri şunlardır:

 

Nefes darlığı

Çabuk yorulma

Ritim Bozukluğu

Yorgunluk

Bacakta ödem ve şişme

Karaciğerde büyüme

 

Triküspid Kapak Hastalığı Tedavi Yöntemleri

 

Triküspid kapak hastalıklarının tedavisinde tamir ya da değişim söz konusudur. Triküspid kapak yapı ve dokusunun bozulmadığı kapak halkasının genişlediği durumlarda kapak tamiri yapılabilir.  Triküspid kapaktaki yoğun kireçlenme ve kalınlaşma durumlarında ise kapağın değiştirilmesi gerekmektedir. Yapılan müdahalede hastanın minimal invaziv teknikle özellikle kol altından 4 santimetrelik bir bölgeden girilerek kalp kapakçığı tamir edilebilir veya değiştirilebilir.

 

Triküspid Kapak Tamiri

 

Triküspid kapaktaki bozuklukların ileri derece olmadığı durumlarda mitral kapak onarılarak tedavi edilmesi sağlanır. Triküspid kapak tamirinin uygulanabilmesi için kalp kapakçık yapraklarının düzenli olması, kalp kapakçığı kaçağıyla birlikte darlığının olmaması, kapakçık üzerinde herhangi bir pıhtı veya pürüz olmaması, kapakçık yapraklarının birbirine rahatlıkla yaklaşabiliyor olması veya darlığının açılabildiğinde geriye kaçak yapmıyor olması gerekmektedir.

 

Triküspid Kapak Değişimi

 

Triküspid kapak değişimi, hastanın triküspid kapaktaki darlık ve yetmezlik probleminde tamir ile giderilemeyen durumlarda uygulanan, triküspid kapağın biyolojik ya da mekanik yapay kapakçıklarla değiştirilmesidir. Kalp kapaklarında ileri derecede geriye kaçırma veya ileri derecede darlık, bazen ikisinin birlikte olması, kapağın ileri derecede kireçlenmesi, kapak önünde pıhtı olması, kalp ritminde bozukluk olması gibi durumlarda kapağı değiştirmek gerekebilir.

 

Triküspid Kapak Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Triküspid kapak ameliyatı sonrası en önemli konulardan biri, hastaların hekim tarafından tavsiye edildiği şekilde kan sulandırıcı ilaçların düzenli olarak kullanmalarıdır. Biyolojik kapak değişiminde kan sulandırıcı ilaç kullanımı 3 ay iken mekanik kapak değişiminde hastaların ömür boyu kan sulandırıcı ilacı kullanmaları gerekir. Bunun yanında hastanın enfeksiyonlardan korunması son derece önemlidir. Başka bir hastalıktan dolayı olabilecek cerrahi müdahaleler gibi durumlarda hastanın kalp doktoruyla iletişime geçmesi ve enfeksiyona karşı önleyici tedbirler alınması önemlidir. Bununla birlikte hasta, kalp ve kalp kapağının takip edildiği düzenli olarak hekim kontrollerinden geçmelidir.

 

Triküspid kapak hastalıkları ilerlediğinde bacaklarda şişme ve ödeme, karında sıvı birikmesi ve şişkinliğe sebep olabilmektedir. Triküspid kapak hastalıklarının tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Erken dönemde tespit edilen triküspid kapak probleminde uygun tedavi seçeneğiyle gerekli müdahaleler yapılır.

 

Triküspit Yetersizliği Neden Olur?

 

Triküspit kapak yetmezliği, mitral ve aort kapak yetmezliğine oranla daha nadir görülen bir kalp problemidir. Triküspit kapakta yetmezlik ya da darlık bulguları ve nedenleri farklılık gösterir. Yetişkinlerde triküspid kapak yetmezliğinin en yaygın görülen nedeni romatizmal kalp hastalığıdır. Bununla birlikte doğumsal kalp hastalıları, mitral kapak darlığı veya mitral yetmezlik ile KOAH da pulmoner kapakta yetmezliğe neden olabilir.

 

Triküspit Kapağın Görevi Nedir?

 

Sağ kulakçık ile sağ karıncık arasında bulunan trisküspid kapağın görevi kanın geçişini kontrol etmektir. 3 yapraklı yapıda olan triküspid kapağın görevini yerine getirememesi durumunda toplardamarlarda genişleme, karaciğer büyümesi, karın ve bacaklarda ödem oluşumu gibi problemlere neden olur.

 

Triküspid Kapak Ameliyatı Olmazsam Ne Olur?

 

Triküspid kapak ameliyatının ertelenmesi, kalp ve akciğer fonksiyonunda bozukluklara neden olabileceği gibi, karaciğerde de büyümeye neden olur. Triküspid kapak hastalığı genellikle romatizmal hastalıklar nedeniyle ortaya çıkar ve romatizmal kalp hastalıklarının diğer kalp kapakçıklarını etkileme olasılığı da yüksektir. İleri düzey triküspid kapak yetmezliğinde ameliyatın yapılmaması hayati risk oluşturabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yavuz Beşoğul Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)