Pulmoner Kapak Hastalığı

Yazar Yavuz BeşoğulKalp Ve Damar Cerrahı • 18 Haziran 2021 • Yorumlar:

Pulmoner Kapak Hastalarının Şikayetleri

Nefes darlığı

Yorgunluk

Çarpıntı

Ritim bozukluğu

Pulmoner Kapak Hastalığının Tanısı

Pulmoner kapak hastalığı için kesin tanıda uygulanması gereken tetkik kalbin ultrasonunun yani ekokardiyografisinin yapılmasıdır.

 

Pulmoner Kapak Hastalığı Nedenleri

 

Pulmoner kapak hastalıkları şu nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.

 

Genellikle konjenital yani doğumsaldır.

Romatizmal pulmoner kapak tutulumu nadir de olsa pulmoner kapak hastalığına neden olabilir.

Pulmoner tansiyona bağlı olarak pulmoner damarın genişlemesi sonucunda pulmoner kapak yaprakçıklarındaki bozulma

 

Pulmoner Kapak Hastalığı Belirtileri

 

Pulmoner kapak hastalıklarında darlık ya da yetmezliğe bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler şunlardır:

 

Nefes darlığı

Çabuk yorulma

Çarpıntı

Ritim bozukluğu

 

Pulmoner Kapak Hastalığı Tedavi Yöntemleri

 

Pulmoner kapaktaki darlık kapağın uygun olması durumunda kasıktan balon uygulaması ile giderilebilmektedir. Pulmoner kapak yokluğunda, ileri derecede darlığında ve yetersizlik durumlarında pulmoner değişimi gerekmektedir. Pulmoner kapak hastalıklarının tedavisinde ileri tekniklerle kimi zaman kalp kapakçığı tamir edilir kimi zaman da tamamen değiştirilir. Bu da minimal invaziv cerrahi tekniklerle, yandan, kol altından küçük kesiyle 4 santimlik bir kesiyle veya akciğerleri kötüyse önden yine 4-5 santimlik küçük bir kesiyle kalp kapakçığı tamir veya değiştirme işlemi yapılır.

 

Pulmoner Kapak Tamiri

 

Hastanın pulmoner kapağındaki problemin  giderilmesinde eğer kapağın durumu uygunsa öncelikle tamirin tercih edilmesi gerekir. Çünkü hastanın kendi kapağıyla yaşamına devam etmesi yapay kalp kapağı ile değiştirilmesinden daha iyidir. Pulmoner kapaktaki bozuklukların ileri derece olmadığı durumlarda pulmoner kapak onarılarak tedavi edilmesi sağlanır. Pulmoner kapak tamirinin uygulanabilmesi için kalp kapakçık yapraklarının düzenli olması, kalp kapakçığı kaçağıyla birlikte darlığının olmaması, kapakçık üzerinde herhangi bir pıhtı veya pürüz olmaması, kapakçık yapraklarının birbirine rahatlıkla yaklaşabiliyor olması veya darlığının açılabildiğinde geriye kaçak yapmıyor olması gerekmektedir.

 

Pulmoner Kapak Değişimi

 

Pulmoner kapak değişimi, hastanın pulmoner kapaktaki darlık ve yetmezlik probleminde tamir ile giderilemeyen durumlarda uygulanan, pulmoner kapağın biyolojik ya da mekanik yapay kapakçıklarla değiştirilmesidir. Kalp kapaklarında ileri derecede geriye kaçırma veya ileri derecede darlık, bazen ikisinin birlikte olması, kapağın ileri derecede kireçlenmesi, kapak önünde pıhtı olması, kalp ritminde bozukluk olması gibi durumlarda kapağı değiştirmek gerekebilir.

 

Pulmoner Kapak Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Pulmoner kapak ameliyatı, değişiminden sonra en önemli konulardan biri, hastaların hekim tarafından tavsiye edildiği şekilde kan sulandırıcı ilaçların düzenli olarak kullanmalarıdır. Biyolojik kapak değişiminde kan sulandırıcı ilaç kullanımı 3 ay iken mekanik kapak değişiminde hastaların ömür boyu kan sulandırıcı ilacı kullanmaları gerekir.Bunun yanında hastanın enfeksiyonlardan korunması son derece önemlidir. Başka bir hastalıktan dolayı olabilecek cerrahi müdahaleler gibi durumlarda hastanın kalp doktoruyla iletişime geçmesi ve enfeksiyona karşı önleyici tedbirler alınması önemlidir. Bununla birlikte hasta, kalp ve kalp kapağının takip edildiği hekim kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır.

 

Pulmoner kapak hastalıkları kalp yetmezliğine neden olabileceğinden dolayı erken teşhisi ve tedavisi son derece önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yavuz Beşoğul Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)