TÜKENMİŞLİK NEDİR?

Yazar Şenay ÇelikbaşPsikolog • 29 Ocak 2019 • Yorumlar:

TÜKENMİŞLİK NEDİR?

Tüketmişlik, yorgunluk ve ilgi azalması görüldüğü uzun döneme yayılan psikolojik bir kavramdır.

Tüketmişlik sendromu fiziksel duygusal zihinsel belirtiler. Davranışlar sırasında ve motivasyonda yaşanıyor.

Duysgual olarak süregelen endişe, karamsarlık, duygularda ani iniş çıkışlar, sıkılma, isteksizlik, çaresiz hissetme, doyum hissetme, hayattan zevk alamama, çabuk sinirlenme, umutsuzluk, huzursuzluk, desteksiz ve duyarlılık hissedebilir.

Zihinsel alanda ise, duygulardaki olumsuz yönlerde öncelikli olarak bir işteyken ilgini başka şeylere yönelmekte, işle ilgili düşüncelere saplanmaya, işini, kariyerini, çalıştığı yeri sorgulamaya neden olur.

Kilo yönetimi, iştah değişimleri, uyku güvenliği, kaslarda gerginlik, enerji durumu, halsizlik, yorgunluk, baş boyun ve sırt ağrıları, mide problemleri bedensel olarak sorunun sorunlardandır.

TÜKENMİŞLİKLE NASIL BAŞEDİLİR?

Eyleme geçip değişimini sağlamak için sizi bu noktaya getirme süreci analiz etmelisiniz. Yaşantınıza dışarıdan bi gözle bakıp resmin bütünü görmeye çalışabilirsiniz.

İşinizde yaptığınız tüm etkinlikleri inceleyin. Yapmaktan keyif aldığınız ve boyutunuz kolay gelenleri, sizi zorlayanları ve olumsuz duygulara itenleri belirleyerek hangilerinden vazgeçebiliceğinizi ve nasıl sonuçları olabileceğini düşünün.

Keyfinizi yerine getiricek işte yapabiliceğinizde düşünün. Onları, yeni bir eğitim bu döngüden çıkmanız yardım eder mi? Ne istediğinize karar verin.

Tükenmişliğinizin kaynağını bulun ve harekete geçin. Bilgisayarda stres düzeyinizdeki fazlaysa sizi dinlendirici şeyler ediyor. İşle ilgili sıkıntılarınızı kıracak yeniliklerimizi. Zihninizin dolu olması gerektiğini hissediyorsanız zihinsel işlemlerinizi gerektirmeyen aktivitelere yönelebilirsiniz.

Çalıştığında ortamı, içeride rahat edebileceğini ayarla.

Rutini aralar molalar ve tatillerle kıtasında.

İşinizle ilgili yeni bakış açıları, yeni bilgiler, yeni hedefler geliştirin.

İşinizi anlamı buldukça işinizle ilgili sahiplenicek ve doyumunuz artıcaktır.İşinize anlam yüklemenize yardım edecek bir öğeye odaklanabilirsiniz.

İşe kendinizden birşeyler katmanın yollarını açtı.

Beslenmenize, fiziksel sağlığınıza, uykunuza dikkat edin.

Kendinize “kaliteli zaman” ayırın. Yalnız beden sahibi olan ve bedeniniz iyi gelecek şeyleri yapacakınız bir zaman. Kahve içmek, kitap okumak, uzun bir banyo yapmak, bir arkadaşla sohbet etmek gibi. Bu zamanı birbirinden ayırarak zorlanıyorsanız bazen onlardan böyle bir mola bile iyi gelecektir.

Tek başına bu süreç yönetemediğinizi hissedeceksiniz profesyonel yardım almaktan çekinmeyin. Bu hizmet, kariyer danışmanları ve psikolojik destek hizmeti veren uzmanlar size yol gösterici olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)