Tüp Bebek Uygulaması

  • Temel prensip; yumurtalıkların KOS ile uyarılması, foliküller belli bir boyuta geldikten sonra ovulasyon için enjeksiyon, 35-36 saat sonra yumurta toplanması, yumurta hücrelerinin sperm hücreleri ile döllenmesi, oluşan embriyoların takibi ve mevcut şartlara göre embriyonun ikinci, üçüncü veya beşinci günde rahim içine transfer edilmesi.

  • Çeşitli tedavi protokolleri olmakla birlikte, en sık kullanılan Kısa Protokol’dür. Adetin ilk iki günü içinde vaginal ultrasonografi ile değerlendirme yapılır. 10 mm üzerinde bir yumurtalık kisti varsa tedavi ya ertelenir ya da kist boşaltılarak tedaviye başlanır.Ortalama cevap beklenen hastalarda, 150-300 IU arası bir doz yeterlidir. İlk değerlendirme 4-5 gün sonra yapılır.Hastanın yaşına, over rezervine ve varsa önceki stimulasyon sonuçlarına göre gonadotropin dozu belirlenir.​ Endometrium kalınlığı ölçülür. Ultrasonografide folikül gelişimi değerlendirilir. Gerekirse kanda Estradiol seviyesi de bakılarak ilaç dozu ayarlanır. Foliküller büyümeye devam ederken, erken yumurtlamanın önüne geçmek için tedaviye Antagonist enjeksiyonu ilave edilir. Gerekli sıklıkla yapılan ultrasonografiler sonrasında, önde giden 2-3 folikül 18-20 mm çapına ulaştığında ovulasyon için hCG enjeksiyonu uygulanır. 35-36 saat sonra sedasyon anestezisi ile, vaginal ultrasonografi eşliğinde yumurtalar toplanır. Bu sırada hastanın eşinden sperm örneği alınır. Olgun yumurtalar aynı gün mikroenjeksiyon yöntemiyle döllenir ve gelişmesi takip edilir. Embriyo sayısı ve kalitesine göre; iki, üç veya beşinci günde transfer yapılır. Yeterli sayı ve kalitede embriyolar varsa beşinci gün transferi tercih edilir. Transfer sonrası elimizde dondurulabilecek kalitede embriyolar varsa, çiftin onayı alınarak embriyolar dondurulur.

  • Transfer sonrasında mutlaka Progesteron desteği verilmelidir. Bu destek fetal kalp atışları görülünceye veya 8. Gebelik haftasına kadar devam edilir.

  • Transfer sonrası 11-12. Günde kanda gebelik testi yapılır. Test pozitifse bir hafta sonra ultrasonofrafi kontrolü uygundur. Rahim içinde gebelik kesesi görüldükten sonra rutin gebelik takibine başlanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mustafa Kır Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Perinatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Mustafa Kır

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Perinatoloji Op. Dr.

Randevu al