Tüp Bebekte Embriyo Transferi

Tüp bebekte laboratuvar ortamında toplanan yumurtalar ve erkeğin sperminin birleştirilmesi ile elde edilen embriyo rahim içine uygun teknikler ve uygun zamanda yerleştirilir.

Transfer işlemi sedasyon gerektirmez. Çok hassas şahıslarda 5 dakikalık sedasyon uygulanabilir. Yine tüp bebek merkezinde yapılır. İşlem sırasında hastanın idrar torbasının yeterince dolu olması gerekir. Zira transfer sırasında doğru yere transfer yapıp yapmadığımızı kontrol için karından ultrason uygulanmaktadır.

Transfer ağrısız bir işlemdir. İşlem sonrasında hastanın günler boyu yatması ya da istirahat etmesi sonuca etki yapmaz. Sadece 1-2 saatlik dinlendirme yeterlidir. İşlem sonrasında cinsel ilişki olmaması , çok aktif spor yapılmaması yeterli olacaktır.

Transferden 12 gün sonra da gebelik testi yapılır.

Tüp bebekte yumurta toplama işlemi

 

Tüp bebekte yumurta toplama işlemi kısa süreli sedasyon altında ve steril şartlarda yapılan bir işlemdir. Yaklaşık 10-15 dakika sürer ve hasta işlemden 2 saat sonra evine gönderilir. Sedasyon altında yapıldığından ağrısızdır.

Yumurta toplama işleminin yapılabilmesi için yaklaşık 10 günlük bir yumurta geliştirici tedavi yapılır . Çatlatma iğnesinden 35-36 saat sonra da vaginal ultrasonun ucuna takılan özel iğne ile vajinadan girilerek toplama işlemi gerçekleştirilir.

Toplanan yumurtaları embriyolog işlemden geçirir ve sperm ile birleştirir. Böylece embriyo elde edilir.

 

Tüp bebek başarısını etkileyen faktörler nelerdir?

 

Tüp bebek uygulamasında yapılan işlem kabaca kadından alınan yumurta ile erkekten alınan spermin vücut dışında laboratuvar ortamında birleştirilmesi ve embriyo elde edilmesidir. Oluşan bu embriyo daha sonra kadının rahmine geri verilir ve gebelik beklenir.

 Yumurta kalitesi kadın yaşı ilerledikçe bozulur, rezerv azalır ve seçeneğimiz çok azalır. Buradan hareketle kadının yaşı en mühim etkenlerdendir. Her yenidoğan kız çocuğu belli sayıda yumurta ile doğar ve bunlar üreme çağında kullanılır. 35 li yaşlardan sonra yumurta rezervi süratle düşüşe geçer. Bu nedenle kadının yaşı en dikkat etmemiz gereken konudur.

Sperm kalitesinin , hareketinin iyi olması şüphesiz embriyologun işini çok kolaylaştırır ve kaliteli embriyo elde edebilmek için önemli bir engel aşılmış olur.

Tüp bebeğe girecek çiftlerin mental olarak duruma hazır olmaları önemlidir. Çiftlerin beslenme alışkanlıkları , yaşam tarzları dahi başarıyı etkileyecektir.

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığında olası genetik bir etken düşünülürse buna yönelik embriyo transferi öncesi genetik tanı koyabilme imkanı da çok önemlidir. Preimplantasyon genetik tanı dediğimiz bu teknik artık çok yaygın kullanılmaktadır. Böylece genetik olarak tamamen normal bir embriyoyu transfer ettiğimizden emin oluruz.

 

Tüp bebek aşamaları nedir?

 

Tüp bebek için başvuran çiftlerin tüm sonuçları değerlendirildikten sonra tedaviye başlanır. İlk basamak kadında yumurtaların büyütülmesi aşamasıdır. Normalde yumurtlama ilacı kullanmayan  her kadında her adet döneminde bir veya 2 yumurta gelişir. Tüp bebekte ise amaç büyümeyi suskunca bekleyen tüm yumurtaların aynı anda büyümesini sağlamaktır. İdeal olarak 12 yumurta sayısına ulaşılması hedeflenir. Ancak hastaların kullanılan hormon ilaçlarına verecekleri yanıt çok farklı olabilir. Normalde yumurtalık rezervi zaten düşük bir vakada bu sayıya ulaşılamaz. Bazen de polikistik over sendromlu vakalarda olduğu gibi normalin çok üstünde yumurta elde edilir. Çok az ve çok fazla  istenilen bir durum değildir. Yaklaşık 10 günlük bir ilaç tedavisinden sonra yumurtalar istenen boyuta ulaşır. Bazen bu süre yine yanıta bağlı olarak uzayabilir. Takip için vaginal ultrason ve kanda östradiol hormon ölçümü kullanılır.

İkinci aşama yumurta toplamadır. Bu işlem kısa sürelidir, steril koşullarda ve anestezi ile yapılır. İşlem için vaginal ultrasonun ucuna özel bir iğne eklenir ve aşağıdan girilerek yumurtalığa ulaşılır ve yumurtalar toplanır. Toplanan yumurtalar anlık değerlendirilir.

Yumurta toplama günü erkekten sperm örneği alınır. Artık sıra sperm ve yumurtaların mikroskop altında birebir döllendirilmesine gelmiştir. Embriyolog özel mikroskobun altında işlemi gerçekleştirir. Bazen birebir dölleme işlemi yapılmaz, spermler yumurtanın etrafına konarak kendiliğinden döllenme beklenir.

Döllenme işleminden sonra embriyo oluşur. Embriyolar çok  özel alanlarda bekletilerek gelişimi izlenir. Normal yoldan oluşan gebeliklerde embriyo 5. gün rahime yuvalanır. Bu esastan yola çıkarak sıklıkla 5. gün , bazen daha erken dönemde embriyo rahim içine transfer edilir.

Bazen yumurta toplama işleminden sonra rahim 1-2 aylığına dinlenmeye alınır, bu süre zarfında embriyolar dondurulur, transfer zamanı tekrar çözdürülerek transfer yapılır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serap Yaltı Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)