Tüp Mide Ameliyatı

Yazar Osman YıldırımGenel Cerrah • 5 Ocak 2018 • Yorumlar:

Bugün dünyada en çok yapılan obezite ameliyatı, tüp mide ameliyatı 'dır. Çünkü hem sonuçları çok iyidir, hem de yapılması kolaydır. Diğer obezite ameliyatları gibi laparoskopik (Karından 5 delik açılarak ve özel uzun aletlerle ve kamerayla) olarak yapılır.

 

TÜP MİDE AMELİYATININ YAPILIŞI

 

Bu ameliyatta önce geniş kenarındaki damarlar kesilerek mide serbestleştirilir. Sonra kalibrasyon için kılavuz olarak belli kalınlıktaki bir tüp veya buji (36F) ağızdan sokularak mide çıkışındaki pilordan geçirilir. Daha sonra pilordan 2-3 cm uzaklıktan stapler (Hem üçer sıra zımba atan, hemde kesen özel aletler) ile mide aşağıdan yukarı doğru ayrılır. Kesilip ayrılan midenin yaklaşık % 80 i dışarı çıkarılır. Zımba hattı ya aynen bırakılır, ya da dikiş, kılıf yapıştırıcı vs. ile desteklenir. Biz dikiş atmayı tercih ediyoruz. Ortalama 70-110 cc lik bir mide tüpü oluşturulmuş olur. Metilen mavisi ve hava ile test yapılır. Birikintileri boşaltmak ve kontrol amaçlı 1 adet dren konur.

 

TÜP MİDENİN ZAYIFLATMA ETKİSİ

 

Tüp mide ameliyatı 2 şekilde zayıflamaya yol açar:

1- Hormonal etki: Özellikle mide fundusundan Ghrelin başta olmak üzere iştahtan sorumlu hormonlar salgılanır. Tüp mide ameliyatı olan hastanın midesinden bu kısım çıkarıldığı için hastaların iştahı azalıyor, bu da zayıflamaya yol açıyor.

2- Kısıtlayıcı etki: Tüp mide amaliyatında Mide hacmi azaldığı için hastalar daha az yiyor ve daha çabuk doygunluğa ulaşıyor.

 

TÜP MİDE AMELİYATI SONRASI DÖNEM NASIL GEÇER ?

Tüp mide amaliyatı sonrasında ilk 1 ay özel bir diyet uygulanır. Sırayla sıvı, püre ve yumuşak diyet uygulanır. Bu dönemde mutlaka diyetisyen kontrolü şarttır. Birinci ayın sonunda katı gıdalara başlanır. Ameliyatın ertesi günü su içmeye başlanır, giderek artırılır. İlk ay mutlaka protein desteği verilir. Ameliyattan bir gün önce başlanan kan sulandırıcı iğneye en az 10 gün devam edilir. Ameliyata girerken varis çorabı giydirilir ve en az 10 gün kullanması önerilir. İlk ay spor olarak yürüyüş önerilir, giderek süre ve tempo artırılır. Bir buçuk olunca aerobik, fitnes ve yüzmeya başlanabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Osman Yıldırım Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)