Tüp Mide Sonrası Beslenme

Yazar Uğur YaşarGenel Cerrah • 30 Ekim 2018 • Yorumlar:

SLEEVE GASTREKTOMİ (tüp mide) SONRASI ÖNERİLER

Ameliyat ile midenin yaklaşık %80’i çıkarılır ve geriye 30-50 ml hacimli bir mide kalır. Bu yüzden yemek yerken bunun dikkate alınması gerekir. Hızlı ve/veya fazla miktarda yemek karın ağrısına ve kusmaya neden olur. Hastaların yemek yerken oldukça yavaş yemeleri, iyi çiğnemeleri ve yemek sırasında rahatsızlık hissettikleri zaman yemeğe ara vermeleri gerekir. Unutmayınız ki artık yeni bir mideniz var ve vücudunuzun buna alışması zaman alacaktır. Özellikle ilk 1-2 ay inatçı bulantı ve kusmalar görülebilir.

Bu ameliyattan sonra kişilerin tat ve koku duyusu değişebilir. Bazı gıdalara karşı isteksizlik olabilir. Bu normal bir durumdur ve zaman içerisinde azalacaktır.

Her gün 2,5-3 litre su tüketmeye dikkat edilmelidir.

Bol bol yürüyüş yapılmalı ve akciğer egzersizlerine uyulmalıdır.

Ameliyat sonrası %1-2 hastada mide dikiş hattından sızıntılar ve kaçaklar görülebilir. Şiddetli karın ağrısı, titreme ile yükselen ve 38 dereceyi geçen ateş ölçümü, nefes darlığı, kendini kötü hissetme, halsizlik gibi şikayetlerinizin olması durumunda mutlaka doktorunuz ile görüşün.

Ameliyat sonrasında ilk 1 haftada kişinin iştahının olmaması ve yemek istememesi normaldir. Ancak kişinin beslenmesi gereklidir. Beslenme için özel bir diyet uygulanır. Bu diyetin ayrıntıları aşağıda anlatılacaktır.

Taburcu olurken size verilecek 10 günlük tedaviyi uygulamanız gerekmektedir. İlaçlar ve nasıl kullanılacakları size ayrıntılı olarak anlatılacaktır.

Diyet

Ameliyattan hemen sonra:

ilk 2 hafta süre ile berrak sıvı, düşük şeker diyeti uygulanır. Su, çay, meyve çayları, et suyu (tavuk veya dana), tanesiz komposto, berrak-tanesiz çorbalar tüketilebilir. Yeteri kadar protein almak için protein shakeler. Kesinlikle katı yemekler ve taneli çorbalar ÖNERİLMEZ. Çorbalar az yağlı ve az baharatlı olmalıdır. Porsiyonlar küçük olmalı ve yavaş tüketilmelidir. Hızlı tüketmek karın ağrısına kusmaya neden olabilir. Gazlı içecekler (soda, cola, gazoz, sprite, fanta vb) YASAKTIR.

Ameliyat sonrası 2-4 haftalar arasında:

Mide dikiş hattında açılma ve kaçak riskinden dolayı sadece püre haline getirilmiş gıdalara izin verilir. Et, patates ve her türlü meyve iyice ezilerek ve püre haline getirilerek tüketilebilir. Gazlı içeceklerin tüketilmesi ameliyat sonrası ilk bir ay kesinlikle YASAKTIR.  Haşlanmış yumurtanın beyazı iyi çiğnenerek tüketilebilir. Şekersiz puding (diyabetik puding), şekersiz hazırlanmış dondurmalar (diyabetik dondurma), yoğurt tüketilebilir. 3. haftadan itibaren yumuşak ve az yağlı peynirler, yağsız süt ile ıslatılmış ve iyice yumuşatılmış mısır gevreği, püre haline getirilmiş muz ve avokado tüketilebilir. Protein shake ler (ilk 2 ay)

Ameliyatın 1. Ayından sonra:

Artık normal gıdalara geçilir. Tüm yiyecekler küçük porsiyonlar halinde ve çok iyi çiğnenerek yenmelidir. Kızartma olmamak şartı ile ızgara yapılmış ya da fırında pişirilmiş tavuk (tercihen but eti), kırmızı et ve balık çok iyi çiğnenerek tüketilebilir.

YEMEKLERDEN 30 DAKİKA ÖNCESİNE KADAR VE YEMEKTEN 30 DAKİKA SONRASINA KADAR SU İÇİLMEMELİDİR. YEMEK SIRASINDA İÇECEK VE SU İÇİLMEMELİDİR.

Aşırı lifli sebzelerden kaçınılmalıdır (taze fasülye ve bamya gibi). Tek başına süt tüketilmemelidir, çerez tüketilmemelidir.

İlk Aydan sonra 3 ana öğün ve 2 ara öğün olarak öğünler düzenlenmelidir. Ara öğünlerde haşlanmış yumurta, humus, haşlanmış bebek havuç, haşlanmış ya da fırında pişirilmiş patates, muz, çilek veya başka bir meyve yenebilir.

Makarna, pirinç ve ekmek gibi nişastalı gıdalardan en az 6 ay süre ile UZAK DURULMALIDIR.

Yemek seçiminde besin değeri yüksek gıdalar tercih edilmelidir. Örneğin ekmeğin besin değeri çok düşüktür ancak elma, muz, balık, tavuk, kırmızı et ve yumurtanın besin değeri yüksektir.  Her gün yumurta tüketilmelidir.

Ameliyattan sonra bazı hastalarda saç dökülmesi görülür. Bu normal bir durumdur ve kişi normal beslenme düzenine geçtikçe saçları yeniden çıkacaktır.

Diyete uyulmaması durumunda midede tekrar genişleme ve yeniden kilo alınması mümkündür. Bu durumda tekrar cerrahi tedavi uygulamak gerekebilir. Tüp mide ameliyatı günümüzde en çok uygulanan zayıflama ameliyatıdır, başarı oranları yüksektir. Ancak başarı oranını belirleyen en önemli faktör hastanın ameliyat sonrası dönemde doktor tavsiyelerine ve diyetine uyum göstermesidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)