Türk toplumunda Aile ve Evlilik

Yazar Emel Çetin YalçınAile Danışmanı • 5 Kasım 2018 • Yorumlar:

Toplumların ve kültürlerin bir çoğunda olduğu gibi Türk toplumunda da ailenin oluşması için evlilik şartı vardır. Bu yüzden evlilik ve aile kavramları et ve kemik gibi birbirinden ayrılmazlar.

Evlilik; aileyi var eden eden bir sözleşme, bir çeşit kontrat, karı kocayı birbirine bağlayan doğacak çocuklara statü sağlayan, eşler arasında cinselliği meşrulaştıran, 4000 yıllık bir geçmişe sahip, devletin hak ve yetkisinde bulunan yasal bir ilişkidir.

Aile: Farklı sosyal ve kültürel yapıdan gelen ayrı kişilik özelliklerine sahip iki kişi arasında, evlilik ilişkisine dayanarak oluşan, bu ilişki içerisinde kendine özgü iletişim şekilleri, rolleri problem çözme yöntemleri ve kuralları olan en küçük sosyal yapıdır.

İnsanların ortaya koyduğu diğer yapılarda olduğu gibi evliliğinde de zamanla zayıflayan aksayan, güçlendirilmesi ve onarılması gereken tarafları olabiliyor. 

Eşler evliliği deneme yanılma yoluyla öğrenirler çünkü bu işin bilinen bir okulu yok. Her aile için genel geçer doğrular, bilgiler söz konusu değil çünkü her aile kendine özgüdür. Kültürleri, inançları ve dilleri farklıdır. Çözüme giden yolda bir çok doğru var, önemli olan çiftler için en uygun yol haritasını birlikte çizebilmektir.

Aile ve çiftler en çok iletişim ve problem çözme becerilerinin yetersiz olduğunu düşündüğü zaman aile danışmanlarına geliyorlar. Eşlerden birinin dile getirdiği şeyin diğer eş tarafından farklı algılaması, çözülebilir küçük bir problemi bile çıkmaza sokabiliyor.

Ailede bireyler temel ihtiyaçları karşıladıktan sonra dinlenilmek, anlaşılmak, destek ve yakınlık görmek istiyor bu yüzden iletişim veya problem çözmede yetersiz olmak evliliği ciddi tehlikeye sokabiliyor.

Çocuklarla alakalı sorunlar, aldatma- aldatılma, roller, kayınvalide (akraba), cinsel problemler de danışmanlara getiren sebepler arasında çokça yer almaktadır.

Bireylerin, ailelerin, çiftlerin  başarılı bir psikolojik danışma süreci geçirmeleri için ilk önce nereye ulaşmak istediklerini bilmeleri, beklentilerini gerçekçi bir şekilde dile getirip, bunun için yeterli inanca ve isteğe sahip olmaları gerekiyor. Her insan eşsizdir bu sebeple çözümde insana özgüdür. Ufakta olsa bir başarıya ulaşmak insanlara daha zor başka sorunları çözebileceğine inandırır.

 

  Ailelere Tavsiyeler

  • İlk önce sevgi ve şefkatte cömert olunmalı,

  • Hoşlandıkları ya da hoşlanmadıkları şeyler konusunda kendilerini ifade etmeliler.

  • Kendi ailelerini ihmal etmemeliler, (Anne babalarını özellikle)

  • Cinsel yaşamlarını canlı tutmalılar.

  • Aile olduklarının bilincinde olmalı ve bireysel sorumluluklarını yerine getirmeliler,

  • Sosyal ilişkilere önem vermeliler.

  • Hayalci değil gerçekçi olmalılar

  • Ben-sen-biz dengesini iyi oturtmalı,

Biz’in ben’i yok etmemesi, ben’in de biz’i yok etmemesi gerekir.

  • Önce birey mutlu olmalı.

  • Unutulmamalıdır ki mutlu bir evliliğin temelini mutlu bireyler oluşturur.

  • Bireysel ve birlikte geçirilecek zamanlar iyi planlanmalı.

       Masallar da, filmler de baş kahraman olan kadın ve erkek birbirlerine kavuşur, evlenir ve sonsuza kadar mutlu yaşarlar. Gerçek hayatta ise böyle olmadığını boşanma oranlarının artışıyla daha da net görüyoruz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)