Uçucu Yağlar ve Özellikleri

Yazar Hanife KaraDiyetisyen • 24 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Uçucu yağlar, sağlığı ve refahı desteklemek için bitki özleri kullanan alternatif bir ilaç şekli olan aromaterapide kullanılır.Bununla birlikte, bu yağlarla ilişkili sağlık iddialarının bazıları tartışmalıdır.

Bu yazımda , uçucu yağlar ve sağlık etkileri hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklamaya çalışacağım .

Uçucu yağlar nelerdir?

uçucu yağlar bitkilerden elde edilen bileşiklerdir.Yağlar bitkinin kokusunu ve tadını veya “özünü” içerir.

Eşsiz aromatik bileşikler, her uçucu yağa karakteristik özünü verir.Uçucu yağlar damıtma (buhar ve / veya su yoluyla) veya soğuk presleme gibi mekanik yöntemler ile elde edilir.Aromatik kimyasallar çıkarıldıktan sonra, kullanıma hazır bir ürün oluşturmak için bir taşıyıcı yağ ile birleştirilirler.

Yağların üretilme şekli önemlidir, çünkü kimyasal işlemlerle elde edilen uçucu yağlar gerçek uçucu yağlar olarak kabul edilmez.

Uçucu yağlar nasıl çalışır?

Esansiyel yağlar en çok çeşitli yöntemlerle solundukları aromaterapi uygulamasında kullanılır.

Esansiyel yağlar direk oral olarak alınmamalıdır.Uçucu yağlardaki kimyasallar vücudunuzla çeşitli şekillerde etkileşime girebilir.

Cildinize uygulandığında, bazı bitki kimyasalları emilir .Bazı uygulama yöntemlerinin, ısıyla veya vücudun farklı bölgelerine uygulanması gibi emilimini artırabileceği düşünülmektedir. Ancak, bu alandaki araştırmalar eksiktir.

Aromaların esansiyel yağlardan solunması, beyninizin, duygularda, davranışlarda, koku alma duyusunda ve uzun süreli hafızada rol oynayan bir bölümü olan limbik sisteminizi uyarabilir .

ilginç bir şekilde, limbik sistem büyük ölçüde anıların oluşturulmasına katılmaktadır. Bu, tanıdık kokuların neden anıları veya duyguları tetikleyebildiğini kısmen açıklayabilir .

Limbik sistem ayrıca nefes alma, kalp atış hızı ve kan basıncı gibi bilinçdışı fizyolojik fonksiyonların kontrolünde rol oynar.

Popüler uçucu yağlar

Her biri kendine özgü kokusu ve sağlık açısından potansiyel yararları olan 90’dan fazla uçucu yağ türü vardır.

İşte 10 popüler esansiyel yağın ve bunlarla ilgili sağlık özelliklerinin kısa bir listesi:

Nane: Enerjiyi artırmak ve sindirime yardımcı olmak için kullanılır

Lavanta: Stresi azaltmak için kullanılır.

Sandal ağacı: Sinirleri yatıştırmak ve odaklanmaya yardımcı olmak için kullanılır

Bergamot: Stresi azaltmak ve egzema gibi cilt hastalıklarını iyileştirmek için kullanılır

Gül: ruh halini iyileştirmek ve kaygıyı azaltmak için kullanılır

Papatya: ruh halini ve rahatlamayı iyileştirmek için kullanılır

Ylang-Ylang: Baş ağrısı, mide bulantısı ve cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır.

Çay Ağacı: Enfeksiyonlarla savaşmak ve bağışıklığı artırmak için kullanılır

Yasemin: depresyon, doğum ve libidoya yardımcı olmak için kullanılır

Limon: Sindirim, ruh hali, baş ağrıları ve daha fazlasına yardımcı olmak için kullanılır.

Uçucu yağların sağlık yararları

Yaygın kullanımlarına rağmen, uçucu yağların belirli sağlık koşullarını tedavi etme yeteneği hakkında çok az şey bilinmektedir.

Stres ve kaygı

Stres ve kaygı yaşayan kişilerin% 43’ünün semptomlarını hafifletmek için bir çeşit alternatif terapi kullandığı tahmin edilmektedir .

Aromaterapi konusunda, ilk çalışmalar oldukça olumlu olmuştur. Birçoğu, bazı esansiyel yağların kokusunun, kaygı ve stresi tedavi etmek için geleneksel tedaviyle birlikte olumlu ssonuç verdiğini göstermiştir .

İlginç bir şekilde, masaj sırasında esansiyel yağların kullanılması stresin hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Baş ağrısı ve migren

90’larda yapılan , iki küçük çalışma, katılımcıların alınları ve burnuna nane yağı ve etanol karışımının alınmasının baş ağrısı ağrılarını hafiflettiğini tespit edilmiştir.

Son çalışmalar da cilde nane ve lavanta yağı uyguladıktan sonra baş ağrısının azaldığını gözlemledi.

Dahası, şakaklara papatya ve susam yağı karışımı uygulamanın baş ağrısı ve migrenleri tedavi edebileceği önerildi. Bu, geleneksel bir Farsça baş ağrısı ilacıdır .,

Uyku ve uykusuzluk

Kokulu lavanta yağının, doğumdan sonra kadınların yanı sıra kalp hastalığı olan hastaların da uyku kalitesini iyileştirdiği gösterilmiştir .

Bir derleme esansiyel yağlar ve uyku ile ilgili 15 çalışmayı incelemiş ve çalışmaların çoğu, yağların koklanmasının – çoğunlukla lavanta yağı – uyku alışkanlıkları üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir.

İltihabı azaltmak

Esansiyel yağların inflamatuar hastalıklarla mücadelede yardımcı olabileceği öne sürülmüştür. Bazı çalışmalar, antienflamatuar etkilerinin olduğunu göstermektedir.

Bir fare çalışmasında kekik ve kekik uçucu yağlarının bir kombinasyonunun alınmasının kolit remisyonunun indüklenmesine yardımcı olduğu bulundu. Kimyon ve biberiye yağları üzerinde yapılan iki sıçan çalışması da benzer sonuçlara ulaşmıştır .

Bununla birlikte, çok az sayıda insan çalışması bu yağların enflamatuar hastalıklar üzerindeki etkilerini incelemiştir. Bu nedenle, etkinlikleri ve güvenlikleri bilinmemektedir .

Antibiyotik ve antimikrobiyal

Antibiyotiğe dirençli bakterilerin artması , bakteriyel enfeksiyonlarla mücadele edebilecek diğer bileşiklerin araştırılmasına olan ilgiyi arttırdı.

Test tüpü çalışmaları, nane ve çay ağacı yağı gibi uçucu yağları, antimikrobiyal etkileri bakımından yoğun şekilde araştırmış, bazı pozitif sonuçlar gözlemlemiştir.

Bununla birlikte, bu test tüpü çalışma sonuçları ilginç olsa da, bu yağların vücudunuzdaki etkilerini yansıtması gerekmez. Belirli bir uçucu yağın insandaki bakteriyel enfeksiyonları tedavi edebileceğini kanıtlamaz.

Diğer kullanımlar

Uçucu yağlar, aromaterapi dışında birçok kullanım alanına sahiptir.

Birçok insan evlerini kokutmak veya çamaşır yıkamak gibi yöntemer için de kullanır.

Ayrıca ev yapımı kozmetiklerde ve yüksek kalitede doğal ürünlerde doğal bir koku olarak kullanılırlar.

Dahası, uçucu yağların DEET gibi insan yapımı sivrisinek kovuculara güvenli ve çevre dostu bir alternatif sunabileceği öne sürülmüştür.

Ancak, etkinlikleri ile ilgili sonuçlar karışıktır.

Çalışmalar, sitronella gibi bazı yağların bazı sivrisinek tiplerini yaklaşık 2 saat boyunca uzak tutabildiğini göstermiştir. Koruma süresi, vanilin ile birlikte kullanıldığında 3 saate kadar uzatılabilir.

Ayrıca, uçucu yağların özellikleri, bazılarının gıdaların raf ömrünü uzatmak için endüstriyel olarak kullanılabileceğini göstermektedir.

Doğru uçucu yağlar nasıl seçilir

Birçok şirket yağlarının “saf” veya “tıbbi sınıf” olduğunu iddia ediyor. Bununla birlikte, bu terimler evrensel olarak tanımlanmamıştır ve bu nedenle çok az ağırlık taşırlar.

Düzenlenmemiş bir endüstrinin ürünleri olduğu göz önüne alındığında, uçucu yağların kalitesi ve bileşimi büyük ölçüde değişebilir .

Yalnızca yüksek kaliteli yağları seçmek için aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun:

Saflık: Katkı maddesi veya sentetik yağ içermeyen, sadece aromatik bitki bileşikleri içeren bir yağ bulun. Saf yağlar genellikle “lavanta esansiyel yağı” gibi terimler yerine bitkinin botanik adını (Lavandula officinalis gibi) listeler.

kalite: Gerçek uçucu yağlar, en az ekstraksiyon işlemi ile değiştirilen yağlardır. Damıtma veya mekanik soğuk presleme ile çıkarılan kimyasal madde içermeyen bir uçucu yağ seçin.

İtibar: Yüksek kaliteli ürünler üretmek için itibarı olan bir marka satın alın.

Güvenlik ve yan etkiler

Sadece bir şeyin doğal olması güvenli olduğu anlamına gelmez.

Bitkiler ve bitkisel ürünler, sağlığınıza zarar verebilecek birçok biyoaktif bileşik içerir ve uçucu yağlar da bunlardan farklı değildir.

Bununla birlikte, cildinizde kullanım için solunduğunda veya sabit baz yağla birleştirildiğinde, çoğu esansiyel yağların güvenli olduğu kabul edilir. Ortamda hamile kadınlar, çocuklar ve evcil hayvanlar da dahil olmak üzere kokuyu içebilecek başkalarını da göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun.

Bununla birlikte, bazı yan etkilere neden olabilirler:

-döküntüler

-astım atakları

-baş ağrısı

-alerjik reaksiyonlar

-En sık görülen yan etki kızarıklık olmasına rağmen, uçucu yağlar daha ciddi reaksiyonlara neden olabilir ve bunlar bir ölüm vakası ile bile ilişkilendirilmiştir .

En sık ters reaksiyonlarla ilişkilendirilen yağlar lavanta, nane, çay ağacı ve ylang-ylang’dır.

Tarçın gibi fenollerde bulunan yağlar cilt tahrişine neden olabilir ve baz yağ ile birleştirilmeden cilt üzerinde kullanılmamalıdır. Bu arada, turunçgillerden elde edilen esansiyel yağlar, cildin güneş ışığına verdiği reaksiyonu arttırır ve yanıklar oluşabilir.

Uçucu yağların yutulması tavsiye edilmez, çünkü zararlı ve bazı dozlarda ölümcül olabilir .

Çok az sayıda çalışma, bu yağların, genellikle kaçınmaları tavsiye edilen hamile veya emziren kadınlar için güvenliğini incelemiştir.

ÖZETLE ;

Uçucu yağların, bir baz yağ ile birleştirildiklerinde, cilde solunduğunda veya cilde uygulanmasında genellikle güvenli olduğu düşünülür. Onlar direk oral alınmamalıdır.

Bununla birlikte, ilişkili sağlık iddialarının çoğunu destekleyen kanıtlar eksiktir ve etkinlikleri genellikle abartılmaktadır.

Küçük sağlık problemleri için, tamamlayıcı bir terapi olarak uçucu yağların kullanılması muhtemelen zararsızdır.

Bununla birlikte, ciddi bir sağlık durumunuz varsa veya ilaç kullanıyorsanız, kullanımlarını sağlık uzmanınızla görüşmelisiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)