Üvey Anne-Baba Olmak

Aileleri birleştirerek veya çocuk sahibi biriyle evlenerek üvey ebeveyn olmak, ödüllendirici ve tatmin edici olabilir. Hiç çocuğunuz olmadıysa, hayatınızı daha genç biriyle paylaşma ve onun karakterini şekillendirmeye yardımcı olma şansına sahip olacaksınız. Çocuklarınız varsa, ilişkiler kurabilir ve yalnızca kardeşlerin sahip olabileceği özel bir bağ kurabilirler. Bazı durumlarda, yeni aile üyeleri sorunsuz geçinir. Ama bazen bu yeni yolda tümsekler olabilir. Ebeveyn olarak rolünüzü anlamak -beraberinde gelen günlük sorumlulukların yanı sıra siz ve partneriniz, partnerinizin eski eşi ve çocukları arasında kafa karışıklığına ve hatta çatışmalara yol açabilir.

"Mükemmel" aileyi yaratmanın kolay bir formülü olmasa da bu duruma sabırlı ve ilgili herkesin duyguları için anlayışla yaklaşmak önemlidir.

Üvey Ebeveyn Olmanın Zorlukları

Üvey ebeveyn olmanın zorlukları, herkesin zaten birbirini tanıdığı yeni bir aileye girmeyi içerebilir. Başlangıç ​​olarak, biraz dışlanmış hissedebilirsiniz. Üvey çocuğunuz sizi reddedebilir, görmezden gelebilir veya etrafınızda sadece rahatsız veya utangaç hissedebilir. Bununla başa çıkmak ve üvey çocuğunuzla onun ve sizin için işe yarayan bir ilişki kurmanın bir yolunu bulmak zor olabilir. Üvey çocuğunuzun diğer ebeveyninden gelen olumsuz tepkiler veya eleştirilerle başa çıkmak zorunda kalabilirsiniz. Üvey çocuğunuzun diğer ebeveyni sizin üvey çocuğunuzun hayatında olmaya hevesli değilse, bu üvey çocuğunuzun size karşı davranışını etkileyebilir. Kendi çocuklarınız varsa, kendi çocuğunuza karşı önyargılı hissedebilir veya eşinizin çocuğunuza adil davranmadığını düşünürseniz üzülebilirsiniz.

Siz ve eşinizin ebeveynlikle ilgili farklı yaklaşımları ve beklentileri olabilir. Bu farklılıklar nedeniyle ortaya çıkan herhangi bir sorun üzerinde partnerinizle birlikte çalışmanız gerekecektir. Belirli bir rolü üstlenmek için baskı olabilir -örneğin, üvey anneler ana bakım rolünü üstlenmelerinin beklendiğini hissedebilirler veya üvey babalar kuralların ve sınırların sorumluluğunu üstlenmeleri gerektiğini hissedebilirler.

Yavaş Adımlar Atın

Bir üvey ebeveynin ilk rolü, sevgi dolu bir aile üyesi veya akıl hocasına benzer şekilde, bir çocuğun hayatındaki başka bir bakıcı yetişkinin rolüdür. Hemen daha yakın bir bağ isteyebilir ve yeni üvey çocuğunuz size veya çocuklarınıza istediğiniz kadar çabuk ısınmazsa neyi yanlış yaptığınızı merak edebilirsiniz. Ancak ilişkilerin büyümesi için zamana ihtiyacı vardır.

Yavaş başlayın ve bir şeylere acele etmemeye çalışın. İşlerin doğal olarak gelişmesine izin verin -çocuklar yetişkinlerin ne zaman sahte veya samimiyetsiz olduklarını anlayabilir. Zamanla üvey çocuklarınızla daha derin, daha anlamlı bir ilişki geliştirebilirsiniz; bu, öz anne babalarıyla paylaştıkları ilişkiye mutlaka benzemek zorunda değildir.

Çocuklarla İlişkinizi Etkileyen Unsurlar

Vefat etmiş bir ebeveynin kaybının ya da öz ebeveynlerinin ayrılığının ya da boşanmasının yasını tutan çocukların sizi yeni bir ebeveyn olarak tamamen kabul edebilmeleri için iyileşmek için zamana ihtiyacı olabilir.

Öz ebeveynleri hala hayatta olanlar için yeniden evlenme, ebeveynlerinin yeniden bir araya geleceği umudunun sona ermesi anlamına gelebilir. Ayrılıktan bu yana birkaç yıl geçmiş olsa bile, çocuklar (yetişkinler bile) genellikle bu umuda uzun süre sarılırlar. Çocukların bakış açısından, bu gerçeklik onları kızgın, incinmiş ve kafası karışmış hissetmelerine neden olabilir.

Çocukların kaç yaşında olduğu ilişkiyi etkileyebilir. Yeni ilişkiler kurma ve ayarlama söz konusu olduğunda, küçük çocuklar genellikle büyük çocuklardan daha kolay vakit geçirirler. Ancak küçük çocuklarda bir "uyuma etkisi" olabilir. Bazıları ilk başta büyük değişiklikler yapar, ancak yıkıcı davranışlar veya zorlayıcı duygular yıllar sonra ortaya çıkar. Daha sonra sorunları önlemeye yardımcı olmak için, büyük değişikliklerde iyi görünseler bile çocuklarla açıkça konuşun.

Çocukları ne zamandır tanıdığınız kuracağınız ilişkide önemlidir. Genellikle, çocukları ne kadar uzun süre tanırsanız, ilişki o kadar iyi olur. İstisnalar vardır (örneğin, ebeveynler ayrılmadan önce arkadaş olsaydınız ve ayrılıktan dolayı suçlandıysanız). Ancak çoğu durumda, birlikte bir geçmişe sahip olmak, geçişi biraz daha pürüzsüz hale getirebilir.

Evlenmeden önce çocukların ebeveyniyle ne kadar zamandır ilişkiniz olduğu bir diğer etki unsurudur. Yine istisnalar vardır, ancak tipik olarak yetişkinle ilişkiye acele etmezseniz, çocuklar uzun süredir bu işin içinde olduğunuzu hissederler.

Evlendiğin ebeveynin eski eşle ne kadar iyi anlaştığı. Bu kritiktir. Eski ortaklar arasındaki minimum çatışma ve açık iletişim, çocukların sizi üvey ebeveynleri olarak ne kadar kolay kabul ettikleri konusunda büyük bir fark yaratabilir. Yetişkinler olumsuz yorumları işitme mesafesinden uzak tuttuğunda çocuklar için yeni yaşam düzenlemelerine alışmak çok daha kolaydır.

Çocukların üvey ebeveynle ne kadar zaman geçirdiği. Her hafta sonu çocuklarla bağ kurmaya çalışmak -öz anne babayla istedikleri kadar sık ​​görmedikleri kaliteli zaman geçirmek istediklerinde- üvey çocuklarınızla arkadaşlık kurmanın zor bir yolu olabilir. İhtiyaçlarını ilk sıraya koymayı unutmayın: Çocuklar öz ebeveynleriyle zaman geçirmek istiyorlarsa bu isteklerini karşılamaları gerekir. Bu nedenle, bazen kendinizi kıtlaştırmak, uzun vadede daha iyi bir ilişkiye giden yolu yumuşatmaya yardımcı olabilir.

Hangi durumların sorun olabileceğini önceden bilmek, hazırlanmanıza yardımcı olabilir. Ardından daha karmaşık sorunlar ortaya çıkarsa, bunları fazladan bir sabır ve zarafet dozuyla halledebilirsiniz.

Olumlu Üvey Ebeveynliğe Giden Adımlar

Tüm ebeveynler ara sıra zorluklarla karşılaşır. Ama üvey ebeveyn olduğunuzda, onlar daha zor olabilir çünkü siz öz ebeveyn değilsiniz. Bu ister çocuklardan ister eşinizin eski partnerinden, hatta partnerinizden olsun, aile içinde güç mücadelelerini başlatabilir.

Partnerinizle veya eşinizle konuşun.

Ebeveynlik kararlarını birlikte verebilmeniz için sizinle eşiniz arasındaki iletişim önemlidir. Bu, özellikle her birinizin ebeveynlik ve disiplin konusunda farklı fikirleri varsa çok önemlidir. Üvey ebeveyn olarak ebeveynlik konusunda yeniyseniz, partnerinize çocukları tanımanın en iyi yolunun ne olduğunu sorun. Farklı yaşlardaki çocukların neyle ilgilendiğini öğrenmek için kaynakları kullanın ve onlara sormayı unutmayın.

Yeni aile gelenekleri yaratın.

Üvey çocuklarınızla yapılacak özel aktiviteler bulun, ancak geri bildirimlerini aldığınızdan emin olun. Yeni aile gelenekleri arasında masa oyunu geceleri, birlikte bisiklete binme, yemek pişirme, el işi yapma ve hatta arabada hızlı kelime oyunları oynama yer alabilir. Anahtar, birlikte eğlenmektir, sevgilerini kazanmaya çalışmak değil çünkü çocuklar zekidir ve bir ilişkiyi zorlamaya çalışıp çalışmadığınızı çabucak anlarlar.

Önce ihtiyaçları değil istekleri belirleyin.

Çocukların her şeyden önce sevgi, şefkat ve tutarlı kurallara ihtiyacı vardır. Onlara oyuncak veya ikram vermek, özellikle de iyi notlarla veya davranışlarla kazanılmadıysa, aşk için hediye takası yaptığınızı hissettiğiniz bir duruma yol açabilir. Benzer şekilde, biyolojik çocuklarınıza üvey çocuklarınızdan farklı davrandığınız için suçlu hissediyorsanız, telafi etmek için hediye almayın. Onlara nasıl daha eşit davranılacağını bulmak için elinizden geleni yapıyor musunuz?

Çocukları aracı olarak kullanmayın.

Çocuklara diğer evde neler olup bittiğini sormamaya çalışın -başka bir ebeveyni "gözetlemelerinin" istendiğini hissettiklerinde buna güceneceklerdir. Mümkün olan her yerde, planlama, ziyaret, sağlık sorunları veya okul sorunları gibi konularda diğer ebeveynle doğrudan iletişim kurun.

Tüm ebeveynlere saygı gösterin.

Partnerinizin eski eşi öldüğünde, o kişiye karşı duyarlı olmak ve onu onurlandırmak önemlidir. Siz ve partneriniz velayeti öz ebeveynle paylaşıyorsanız, birbirinizle olan etkileşimlerinizde nazik ve şefkatli olmaya çalışın (ne kadar zor olursa olsun). Çocukların önünde biyolojik ebeveyn hakkında asla olumsuz şeyler söylemeyin. Sık sık yapmak geri teper ve çocuklar sözlerini söyleyen ebeveyne kızar. Size şikâyette bulunsa bile, hiçbir çocuk ebeveynlerinin eleştirildiğini duymaktan hoşlanmaz.

Ev kuralları önemlidir.

Ev kurallarınızı, önceki bir ilişkiden olan çocuklarınız, partnerinizin önceki bir ilişkiden olan çocukları veya birlikte sahip olduğunuz yeni çocuklar olsun, tüm çocuklar için olabildiğince tutarlı tutun. Çocukların ve gençlerin farklı kuralları olacaktır, ancak bunlar her zaman tutarlı bir şekilde uygulanmalıdır. Bu, çocukların yeni bir eve taşınmak veya yeni bir bebeği ağırlamak gibi değişikliklere uyum sağlamasına yardımcı olur ve evinizdeki tüm çocuklara eşit muamele edildiğini hissetmelerine yardımcı olur. Çocuklar her evde iki farklı kural dizisiyle uğraşıyorsa, yalnızca yetişkinlerin katılabileceği bir aile toplantısı zamanı olabilir, aksi takdirde çocuklar kısa vadeli kazanç ancak uzun vadeli sorunlar için "sistemi çalıştırmayı" öğrenebilirler.

Tüm üvey aileler farklıdır ancak her aile gibi ortak bir amacı paylaşırlar. Diğer aileler kadar zengin, sıcak, sevgi dolu ve harika olabilirler. Hiçbir aile her zaman sorunsuz bir şekilde seyredemez, ancak üvey bir ailenin dinamikleri başlangıçta benzersiz olan zorluklar sunar. Bunun içinde, meydan okumaya yükselme ve olağanüstü bir şeyle çıkma potansiyeli vardır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Suna Basmacı Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Pedagoji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)