Uyku Üzerine Notlar

Yazar Mehmet Celalettin ÜnerPsikiyatrist • 27 Kasım 2019 • Yorumlar:

Uyku ,uyanıklık bilincinin kısmen ortadan kalktığı,yaşadığımız sürece ihtiyacımız olan,sağlığımız için mutlaka gerekli,olmaz sa olmaz bir davranıştır.Bedenimiz,uykuda kendini adeta yeni baştan ayarlar.Bu dönemde kalp atışları,damar tansıyonu,solunum değişir.Hormonal sistem,organlarımız ,sinirlerimiz uykuya uygun bir sürece girer.Bu sırada beynimizin birçok merkezi ,bu sürece uygun davranır.Rüyalar da ,bu yeniden organize etme fonksiyonunun sonucudur.Fiziksel ve ruhsal sağlığımız için tüm düzenlemeler bu dönemde olur.

Uyku ile ruhsal durum arasında çok ilişki vardır.Sağlıklı bir insanın uykusuz bırakılması ile bir takım ruhsal problemler yaşadığı herkesin gözlemlediği bir konudur. Daha uzun uykusuzluklarda ciddi ruhsal sorunlar ortaya çıkabilir.Psikiyatrik hastalıkların bir çoğunda uyku sorunu vardır. Bazan hasta uykusuzluk veya aşırı uyku nedeniyle  bize gelir.Görüşme sonucu psikiyatrik bir rahatsızlık geçirdiğini tespit ederiz. Bunların başında depresyonlar gelir.Uykunun az olması gibi, fazla uyuma da sağlıklı değildir.Bedensel veya ruhsal birçok hastalığın habercisi olabilir.Psikiyatrik tedaviye aldığımız vakalarda düzelme başladığının önemli göstergelerinin başında uykunun düzelmesi gelir.Kişi  de uykusu düzelmeden klinik olarak düzelse bile ,daha iyi olduğunu kabul etmez.

        Uyku sürecinde kişi  çeşitli davranışlar gösterebilir. Uykuda  konuşma,kalkıp yürüme,korkma,

Saldırma,ağlama gibi bir çok durumun psikiyatrik veya nörolojik  temelleri olabilir.Kesin tanı için uyku laboratuarında bir gece izlenmesi gerekebilir.

        Uyku ile ilgili bazı davranışların  patolojik izahı olmayabilir.,Genetik nedenlerle  birkaç ailede 

kişiler aynı uyku sorununu yaşayabilirler.

       Uyku ile ilgili önemli bir başlık ta uykunun  zamanında kaymalardır.Geç yatıp,geç kalkma,erken yatıp erken kalkma çok rastladığımız tablolardır.Düzensiz saatlerde uyuma ve uyanma yaşlı populasyonda çok  gördüğümüz bir yakınmadır,genellikle bilişsel bozulmalarla birliktedir.

       Uyku bozukluklarının tedavisi,nöroloji ve psikiyatriyi ilgilendiren rahatsızlıkların doğru tanısının 

konulması ile olur.Aksi taktirde şahıs hekim hekim gezer  durur.Bazan çok basit bazı tedbirlerle sorunun çözüldüğünü görürüz.Kontrole gelen hasta şaşkınlığını  ve mutluluğunu ifade eder.

        Sonuç olarak  uyku sorunlarının önemsenmesi gerektiğini öneriyoruz.Psikiyatrik tablolar gibi,

 tıbbi tabloların tanısının da uyku sorununun nedeni araştırılırken konulduğu çokça rastladığımız  bir olgudur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)