Uzun Süredir Geçmeyen Vücut Ağrılarının Nedeni Psikolojik Olabilir!

Yazar Gül Çolak • 29 Ocak 2024 • Yorumlar:

Hasta olduğumuzda psikolojik olarak nasıl etkileniyorsak ruh halimiz iyi olmadığında da bedenimiz etkileniyor! Zihnimiz ve bedenimiz eş zamanlı olarak hareket ediyor.

Bedensel ağrılardan dolayı kişi birçok tetkik ve tıbbi tedaviye başvurmakta fakat tam anlamıyla çözüme kavuşamayan bu ağrıların altında psikolojik nedenler yatabilmektedir.

Psikosomatik ağrı olarak nitelendirdiğimiz bu ağrılar, tıbbi bir nedeni olmayan fakat kişinin vücudunda fiziksel semptomları bulunan ağrılardır. Kişi birçok hekime ağrılarında dolayı başvuruyor ve ağrılarının bir türlü geçmediğinden yakınıyor. Ağrısı dinmeyen kişi sosyal ortamda, iş ortamında sıkıntı yaşamaya başlıyor. Bir süre sonra kişinin yaşam kalitesinde ciddi şekilde bozulmalar başlıyor.

Üç aydan fazla süredir devam eden tüm vücuda yayılan bu ağrı Fibromilyaji olabilir!

Fibromilyaji, kişinin vücuduna yayılmış genel bir ağrı olarak karşımıza çıkar. Kaslarda ve kemiklerde ağrı ile yorgunluk ile birlikte hissedilen, uyku problemlerine de neden olabilen uzun süreli ağrılardır.

Kişinin yaşamış olduğu fiziksel veya duygusal travmalarda da fibromilyaji gelişebilir. Stres de aynı şekilde vücutta uzun süre devam eden etkiler bırakabilir. Stres, fibromilyaji tetiklenmesine katkıda bulunabilecek hormonal değişiklilklerle bağlantılıdır.

İlk sırada  kronikleşmiş boyun ve omuz ağrıları karşımıza çıkıyor

Stres, gündelik yaşamda herkesin karşılaştığı bir mental yorgunluk. Bu stresi kontrol altına alamadığımız durumlarda kişide yalnızca mental yorgunlukla kalmayıp vücut ağrılarına da yol açıyor. Biriken stres en çok boyun ve omuzlarda hissedebiliyor. Bu ağrılar kişinin gündelik fiziksel aktivitesini sınırlandırmakta , yaşam kalitesini düşürmektedir. 

Baş ağrıları ve migren ikinci sırada

Stres, psikolojik nedenler en çok gerilim tipi baş ağrısına yol açmaktadır. Bu ağrı başın iki yanından hissedilir. Işık ve sese karşı hassasiyet olur.

Bir diğer sık karşımıza çıkan ağrı tipi ise migren, başın tek tarafında hissedilir. Genellikle mide bulantısı bu ağrıya eş olarak gözükür. 

Kronikleşmiş baş ağrılarının ve migrenin altında ; depresyon, yoğun iş temposu, uyku bozuklukları, stres ve çevresel faktörler rol oynamaktadır.

Üstesinden gelinmeyen kaygı ve korku da ağrıya yol açabiliyor!

Kaygı kendini hem zihinde hem bedende göstermektedir.  Kontrol altına alınamayan kaygı vücutta sinir sistemini uyararak fiziksel semptomlara yol açabiliyor. Bunların başında kas gerginliği, mide ve karın ağrıları olarak karşımıza çıkar.

Uyku etkili bir faktör

Vücuda yerleşmiş , kronikleşmiş ağrılar kişinin günlük hayatını olumsuz etkilemekte. Dolaylı olarak da kişinin uyku kalitesini bozmaktadır. Ortaya çıkan bu uyku kalitesinde bozulmalar uyku bozukluklarına yol açmaktadır. Uyku kalitesinde azalış ağrının da hassasiyetini arttırmaktadır. 

Psikoterapi önemlidir !

Psikosomatik ağrıların tedavisinde psikoterapi önemlidir. Vücutta kronik hale gelmiş bu ağrıların nedenleri araştırılmalı ve uzmanı tarafından tedavi sürecine başlanılmalıdır. Zihninize kulak verin belki de duygularınızın iyileşmeye ihtiyacı vardır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)