Vajinal Akıntı

En sık yaşanan jinekolojik problemlerden biri olan vajinal akıntıların çoğu vajinal floranın bozulması nedeni ile oluşur. Normalde vajende doğal olarak bulunan zararsız mikroplar ve vajenin asidik olmasını sağlayan laktobasiller arasında bir denge vardır.

Vajinal ortamın dengesinin değişmesi sonucunda vajende az miktarda bulunan bu zararsız mikroplar fazlalaşır, laktobasiller azalır, vajen pH’sı değişir, vajinal enfeksiyonlar ve akıntılar ortaya çıkar.

Vajinal Florayı Bozan Durumlar Nelerdir?

Hormonal değişiklikler, sıcak nedeni ile genital bölgenin nemli ve havasız olması, adet kanaması veya sık cinsel ilişki, yaz aylarında ev dışında ortamlarda vakit geçirilmesi, hijyenik olmayan tuvaletler kullanılması, sık sık denize veya havuza girilmesi, ıslak mayo bikini ile kalınması, susuzluk, uykusuzluk, antibiyotikler, doğum kontrol hapları, steroid ilaçlar gibi ilaçların kullanımı, Diyabet gibi sistemik hastalıklar, Alkol bazlı kozmetik ürün kullanımı, Genital bölgede geçirilmiş ameliyatlar

Normal Vajinal Akıntı Nedir?

Fizyolojik olan doğal akıntılar şeffaf, beyaza yakın bir renkte, yumurta akına benzer kıvamda, bazen hafif kokulu veya kokusuzdur. Bazen çamaşırında hafif nem bırakır. Kaşıntı, cinsel ilişkide ağrı veya yanma şikayetleri oluşturmaz.

Fizyolojik akıntılar aktif hormon üretiminin devam ettiği üreme çağında görülür. Adet kanaması öncesi, cinsel uyarı sonucu, gebelikte rahim ağzındaki bezlerin salgıları gebeliği ve bebeği korumak için tüm hamilelik boyunca görülen akıntılar normaldir.

Vajinal Akıntı Çeşitleri Nelerdir?

Vajinal akıntının yapısı nedenlerine göre farklı olabilmektedir. Sık görülen vajinal akıntı çeşitleri ve akıntıya neden olan faktörler aşağıdaki şekildedir;

Beyaz akıntı: Kokusuz beyaz akıntı genellikle adet döneminin başında ve sonunda yaşanmaktadır. Bunun yanı sıra beyaz akıntının kesik bir dokuda olması ve kötü kokması ise maya enfeksiyon nedeni ile olabilmektedir. 

Şeffaf akıntı: Genellikle fiziksel aktiviteler sonrasında yaşanmaktadır ve normal karşılanmaktadır. Şeffaf ve esnek kıvamda akıntı ise yumurtlama belirtisidir.

Kahverengi akıntı: Adet dönemi veya sonrasında yaşanan kahverengi vajinal akıntı; ağrı ve kaşıntı eşlik etmiyorsa normal kabul edilir. İki adet dönemi ortasında yaşanan kahverengi akıntının sebebi öncelikle yumurtlama kanaması olarak düşünülmektedir. Gebe olan kadınların ilk haftalarında kahverengi vajinal akıntı yaşamaları ise düşük belirtisi olabilmektedir. Gebelik döneminde yaşanan kahverengi akıntı durumunda mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. 

Sarı akıntı: Genellikle bir enfeksiyon belirtisi olabilmektedir. Sarı renkte vajinal akıntı kötü kokulu ise ve akıntının yanı sıra kaşıntı ve ağrı hissi duyuluyorsa doktora başvurulması ve gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Sarı renkte vajinal akıntının nedeni sıklıkla cinsel yolla bulaşan trikomoniyaz olarak tanımlanan enfeksiyon olabilmektedir.

Yeşil akıntı: Trikomoniyaz adlı enfeksiyon bazı kadınlarda yeşil renkte vajinal akıntıya neden olmaktadır. Yeşil renkte akıntı problemi olan kadınların ertelemeden bir doktora başvurması gerekmektedir.

Vajinal Akıntı Yapan Enfeksiyonlar Nelerdir? 

Akıntı koyu sarı, yeşil, kahverengi, kanlı, köpüklü, kötü kokulu ise, beraberinde ağrı, idrar yaparken yanma, normal dışı kanama gibi belirtilerle seyrediyorsa çoğu durumda genital enfeksiyona işaret eder.

  • Mantar enfeksiyonları- Candida Albicans- süt kesiği şeklinde kokusuz akıntı ile birlikte kaşıntı ve yanma şikayetleri olabilir.
  • Bakteriyel vaginosis; Şeffaf, genelde renksiz, balık gibi kötü kokulu, bol bir akıntı olur. Koku ilişkide daha belirgin hissedilir.
  • Trichomonas Vajiniti: Bol köpüklü, sarı yeşil renkli akıntı ve kaşıntı şikayeti olabilir. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur, eş tedavisi de gerekir. 

Rahim Kanseri Vajinal Akıntı ile Belirti Verebilir mi?

Rahim ağzı (serviks) kanseri kötü kokulu veya kanlı akıntı ile belirti verebilir. Bu şikayetin varlığında acilen doktora başvurulması gerekir. Yılda en az bir kez normal jinekolojik muayene olunması ve smear testinin alınması kanserin erken tanısını sağlar.

Genital Hijyenin Sağlanmasında Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Genellikle enfeksiyona bağlı yaşanan anormal vajinal akıntıya karşı alınacak önlemlerin başında genital hijyenin en iyi şekilde sağlanması gerekir. 

  • Sentetik naylon, renkli ve boyalı iç çamaşırlar vajinal bölgeye hava akışını azaltabilir. Beyaz, saf pamuklu iç çamaşırlar kullanılmalıdır.
  • Sıkı kıyafetler kasık ve genital bölgeyi sıkıp, havalanmasını bozup tahriş edebilir.  Bol giysiler tercih edilmelidir. 
  • İç çamaşırların temizliğinde parfüm içeren ve boyalı sabunlar, çamaşır deterjanları ve kumaş yumuşatıcıları kullanılmalıdır. Kızgın ütü ile ütülemek faydalıdır.
  • Genital bölgenin kuru tutulması gereklidir. Nem kaşıntının artmasına neden olur. İç çamaşırı günde en az iki kez değiştirilmelidir.
  • Bakterilerin yayılması önlemek için eller düzenli yıkanmalıdır.  
  • Bakterilerin vajinaya girmesini önlemek için genital bölge temizliğinde önden arkaya doğru silme işlemi yapılmalıdır. Vajinanın içi su ile yıkanmamalıdır.
  • Vajina ve idrar yollarını tahriş edebilecek köpük banyosu veya diğer kokulu ürünlerden uzak durulmalıdır.  
  • Aşırı sıcak banyo suyu kullanmaktan kaçınmak gerekir.
  • Vajinal akıntı ve enfeksiyonlara karşı korunmada prezervatif kullanımı faydalıdır.
  • Cinsel partner seçimine özen gösterilmesi gerekmektedir.

Jinekolojik Muayeneye Ne Zaman Başvurulmalıdır?

  • Vajinal akıntı miktarı normale göre artmışsa
  • Kanlı akıntı varsa 
  • Akıntı kokulu ise
  • Akıntı yeşil, kahverengi, sarı veya pembe kırmızı ise
  • Koyu, peynir kıvamında veya pıhtı gibi ise
  • Akıntının yanı sıra karın ağrısı ve ateş varsa
  • Akıntı ile birlikte vulvada acı, kızarıklık, yanma ve kaşıntı varsa

Bu durumlarda acilen doktora gidilmesi tavsiye edilir. Bunlar ihmal edildiğinde daha ciddi sorunlar oluşabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)