Vajinismus Nedir, Vajinismus Nedenleri Nelerdir? Vajinismus Tedavisi

Yazar Ezgi KılavuzoğluPsikolog • 16 Nisan 2021 • Yorumlar:

Vajinismus, Vajinaya giriş denemelerinin yarattığı stres ile ortaya çıkan, cinsel birleşmeye izin vermeyen, vajinanın girişindeki kasların istem dışı ve yineleyici bir biçimde kasılarak cinsel birleşmenin acılı, ağrılı veya imkansız

olarak algılanması durumuna denir. Kişinin sözel olarak yapmak istediğini belirtmesine rağmen vajina girişine izin vermede yaşadığı bu güçlük; penis, parmak, tampon, spekulum ve-veya herhangi bir şey ile girişimin yanı sıra bir objenin veya penisin vajinaya girişinin hayal edilmesi sırasında da ortaya  çıkmaktadır. Vajinismusta klasik olarak vajinaya penis girişi olmaz. Genital  bölgede ve özellikle de vajinada yanıcı tarzda yaygın bir hassasiyet oluşur. Vajinismusta başta vajinada olmak üzere tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku,  tiksinme ve panik hali olur. Ve vajinismus genellikle çiftlerde kadın partnerinin  vajinasının çok dar veya kızlık zarının çok kalın olduğunu düşündürür. 

Vajinismus temelde şu kısır döngünün varlığı ile açıklanabilir; kişi “ya  acırsa” korkusu ile bilinç dışından sinyali alır ve cinsel birleşmeyi engellemek  için bir savunma mekanizması olarak istemsiz bir biçimde, kontrolü elinde  olmadan kendini kasar, 2 cm’lik düz kaslardan oluşan vajina girişi, kişinin bu  yanlış algısına göre kasılmalar yaşaması sebebi ile daralır, sertleşir ve birleşmeyi  imkansız hale getirir, giriş sertleştiğinde ve daraldığında vajinanın içine  herhangi bir cisim sokma girişimi de acı verici bir işlem olarak algılanır, buna  eşlik eden diğer kas gruplarında da kasılmalar olabilir ve kişi nefesinin  kesildiğini bile duyumsayabilir, bu durumda cinsel birleşme olmadan  bacaklarının açılmasını engelleyecek boyutta kendini sıkıca kapatır ve eşini  elleri ile iter, vajina bölgesine müdahale sona erdiğinde kaslar gevşer ve normale  döner. İşte bu cinsel birlikteliği isteme- denemek için partner ile uygun ortamı  yaratma- yine acıyacak, dayanamayacağım korkusu- bu korku doğrultusunda bir  savunma mekanizması olarak vajinal kasların istem dışı kasılması- bu  kasılmaların vajina girişini sertleştirmesi ve darlaştırması- penisin vajinaya  girişinin imkansızlaşması- partnerin itilmesi ve cinsel birliktelik denemesinin  yine sonlanması- vajinal kasların bu sonlandırma ile (tehlike geçti komutunun  bilinç dışı rahatlaması ile) gevşemesi ve rahatlaması kısırdöngüsüne vajinismus  diyoruz. 

 Vajinismusu olan kadınların çoğu vajinalarının dar, kızlık zarlarının kalın  hatta hiç olmadığını düşünme eğilimindedir. Oysa ki bunlar tamamen mittir.  Vajina doğası gereği gevşeyebilen ve esneyebilen bir yapıdadır, penisin  boyutuna göre doğal bir şekil alabilir. Yani vajinismus bir genital anormallikten  kaynaklı değildir.

  

 VAJİNİSMUSUN NEDENLERİ 

 Vajinismusun kaynak aldığı birçok neden olabilir. Tek bir nedene bağlamak  neredeyse imkansızdır. Ancak ana başlıklar halinde vajinismus nedenleri  kategoriler şeklinde sıralanabilir. 

1. Beklenti Korkuları 

 Kişinin sürekli her cinsel birleşme denemesi öncesinde “canım acıyacak,  yine yapamayacağız, dayanamayacağım, başaramayacağım” şeklinde bir  beklenti kaygısı olur. Bu düşünceler bilişlerde artık otomatik bir hal almıştır ve  bunlar neticesinde “kendini gerçekleştiren kehanet” devreye girerek, kişide  cinsel ilişki sırasında vajinismus kabusu olmaya devam eder. 

2. Bilgi Eksiklikleri ve Yetersiz Tecrübe 

 Özellikle bizim toplumumuzda cinselliği hayal etmeyi bir kenara bırakın,  cinselliği konuşmak, düşünmek, cinsellik ile ilgili soru sormak, öğrenmek,  araştırmak “ayıp, yasak, günah” üçlüsü engeline takılıdır. Kişiler genellikle her  şeyi ilk ilişki yaşadıkları kişiden ve ilk cinsel birleşmeden öğrenirler. Tecrübe  eksikliği bu konuda kendisini gösterir.  

3. Cinsel Mitler-Normal-Hurafeler 

 Cinselliğin öğrenilen doğası cinsel mitler, toplumsal normlar ve  hurafelerden fazlası ile etkilenir. Öyle ki; cinsel bozuklukların önceden  programlanmış olduğunu söylemek bile mümkündür. Birçoğu öğrenilmiş  davranış olarak karşımıza çıkmaktadır. Medya da yer alan abartılmış haberler,  yazılar (yoğun kanamalı ilk gece hikayeleri, gece boyunca sert kalan penis  hikayeleri, büyük penisin verdiği acı hikayeleri vb.), zamanla kişilerin zihnine  korku olarak kazınan “ya benim de başıma gelirse” algısının yerleşmesine sebep  olabilmektedir. 

 Aile ve toplum tarafından aşılanan yasaklar ve tabular da yine vajinismusa  sebep olabilmektedir. Sürekli olarak “ah ben ilk gece çok zorlandım, kanamam  bir hafta durmadı, inşallah kızımınki de benimki gibi dar değildir” gibi  hikayelere tanık olan, “komşu Ayşe Hanım, kocasını tatmin edemediği için,  kocası onu boşamış” gibi hikayeleri dinleyen, “kendi bedenine dokunduğu,  keşfettiği için aşağılanan, Allah yakar diye korkutulan, şiddet gören”, “kadın  bedeninin gizlenmesi gereken bir hazine” olduğuna inandırılan ve bunun gibi bir  çok konuda aileden ve toplumdan referans alan bir kadının vajinismus yaşaması  hiç şaşırtıcı bir sonuç değildir.

4. Kişisel Korkular ve Sorunlar 

 Cinselliğe bakış açısı, cinsel ilişkiden korkma, olumsuz kendilik algısı,  olumsuz beden algısı, geçmiş dönem problemli cinsel birleşmeler, cinsel taciz  veya tecavüz gibi travmatik cinsel geçmiş… 

5. Eşler Arası Sorunlar 

 Özellikle birbirlerinin beden dilini, gerek fiziksel gerek ruhsal beklentilerini  tanımayan, aralarında sözel veya duygusal ilişki kısıtlığı olan, evlilikleri veya  birliktelikleri 2 kişilik bir dans olmaktan çıkıp, yakınların müdahaleleri ile  şekillenen, cinselliği erkeğe karşı bir görev, ya da sadece erkeğin erotik  beklentilerini karşılama mecburiyeti olarak gören kişilerde vajinismus yaşanma  oranı daha fazladır. 

6. Diğer Nedenler 

• Geçmişteki cinsel taciz yaşantısı 

• Hamilelik korkusu 

• Acı korkusu 

• Yüksek kaygı 

• Yetersiz cinsel eğitim 

• Aşırı dini öğretiler 

• Çocuklukta şok edici cinsel görüntüye maruz kalmak 

• Aile içi şiddet 

• Bağlanma korkusu 

• Taciz eden bir partnerin olması 

• Zayıf, güçsüz anne 

• Baskıcı, otoriter baba 

• Baba-kız ilişkisindeki güçlükler 

• Cinsel organlardan iğrenme veya hoşlanmama 

• İstemeden zorla evlendirilme, eşini sevmeme, eşle uyumsuzluk ve  iletişim sorunları 

• Olumsuz dinsel ve ahlaki şartlanma 

• Başarısızlık korkusu veya performans kaygısı 

• Kızlık zarını yitirme korkusu

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ 

 En çok sorulan sorular arasında “vajinismus tedavi edilebilir mi” vardır.  Çoğu kadın kabusu haline gelmiş bu problemin çözülebileceğine dair inancını  kaybetmiştir. Bu problem eş veya partner ile olan ilişkisini, aile bütünlüğünü,  duygu durumunu, öz saygısını ve öz şefkatini ciddi oranda bozmuştur ve kişiyi  umutsuz hale getirmiştir.  

 İyi haber; vajinismus tedavisi kesinlikle mümkün bir problemdir. Danışan  ile yapılan niteliği kanıtlanmış birçok teknik ve aktif bir çalışma ile birçok  vajinismus vakası tedavi edilmiştir. Çoğu zaman eş veya partnerin de katılımı ile  gerçekleştirilen tedavi, bireysel olarak da düzenlenebilmektedir. Vajinismus  tedavisinden sonra birçok danışan; “olacağına, düzeleceğine inanmazdım, bir  gün benim de acısız, ağrısız, zevk alarak, ilişki yaşayabileceğime dair ümidim  tamamen yok olmuştu ancak olabiliyormuş” şeklinde geri bildirimde  bulunmuştur. 

NOT: Vajinismus utanılacak, çözümsüz, tedavisi mümkün olmayan, organik bir  hastalık DEĞİLDİR! Kesinlikle tedavi edilebilir ve kişinin hayatına sağlıklı bir  şekilde devam etmesi sağlanabilir. Bu güne kadar binlerce vajinismus vakasında  olduğu gibi ağrısız, acısız, korkusuz, zevk veren, tatmin edici bir cinsel birleşme  sizin için de mümkündür. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)