Vajinismus Tedavisi

Vajinismus en sıklıkla cinsellikle ilgili yanlış, abartılı ve eksik bilgiler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kulaktan duyma, uydurma şehir efsaneleri, vajinismus nedenleri arasında başı çeker.


Vajinismus nedir?

Vajinismus cinsel ilişkiye girememe, cinsel ilişkide kasılma sonucunda cinsel birleşmenin gerçekleşememesi şeklinde kendisini gösteren bir cinsel problemdir. ‘İlk gece korkusu’ olarak bilinir. Ülkemizde oldukça yaygındır. Vajinismus tedavisinde günümüzde uygulanan modern yöntemler sayesinde, kısa süre içerisinde kesin ve kalıcı çözüm mümkün hale gelmiştir.


Vajinismus Tedavisi Nasıldır?

Vajinismus tedavi yöntemlerinde uygulanan ve kabul edilen yöntem Bilişsel - Davranışsal Cinsel Tedavi (BDCT) yöntemleridir. Doğuştan veya sonradan ortaya çıkan genital bölge ile ilgili fiziksel sorunlarda ise cerrahi yöntemler uygulanabilir.


Vajinismus tedavisi için bilişsel yöntemler

Vajinismus en sıklıkla cinsellikle ilgili yanlış, abartılı ve eksik bilgiler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kulaktan duyma, uydurma şehir efsaneleri, abartılı bilgiler vajinismus nedenleri arasında başı çekmektedir. Kızlık zarının ilk gece ilişkide çok acıyacağı, çok kanayacağı ve yırtılacağı düşünceleri erken yaşlardan itibaren genç zihinleri doldurmaktadır. Böylelikle ilk gecede kasılmalara bağlı olarak ilişki gerçekleşememektedir.

Vajinismus sorunu yaşayan pek çok hasta vajinasının dar olduğunu, kızlık zarının kapalı olduğunu ve ilk gece çok canının yanacağını düşünmektedir. Hatta ilk gece aşırı kanaması nedeniyle hastanelik olacağını, 3 gün üstüne oturamayacağını, kan kaybından öleceğini düşünenler bile vardır. Vajinismus tedavisi için verilen bilişsel tedavilerde kızlık zarı, cinsellik, ilk gece ve kadın anatomisi ile ilgili doğru bilgiler verilir. Gerçek dışı ve abartılı bilgiler önce zihinlerden temizlenerek yerine doğru ve bilimsel bilgiler verilir.

 

Vajinismus tedavisi için davranışsal yöntemler

Vajinismusta davranışsal terapi yöntemi birtakım egzersizlere dayanır. Pelvik taban kaslarını yönetmeyi hedefleyen bu egzersizlere ‘Pelvik egzersizler’ veya ‘Vajinismus egzersizleri’ adı verilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Süleyman Eserdağ Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)