Varikosel ve İnfertilite

Yazar Halil İbrahim BozkurtÜrolog • 2 Şubat 2018 • Yorumlar:

Çocuk olmayan çiftlerde kısırlık nedenlerinden % 50sini erkeklere bağlı nedenler oluşturmaktadır. Erkekde çocuk yapabilme kabiliyetini etkileyebilecek çeşitli nedenler vardır: sperm yapım eksiklikleri,sperm kanallarında tıkanıklıklar, kendinde veya eşinde spermlere karşı reaksiyon olması ( antikorların mevcudiyeti), testisin yaralanması veya diğer hastalıkları, hormon bozuklukları, testislerin yerinde olmaması ve bunların zamanında müdahale ile yerine indirilmemiş olması, ve sonuçta varikosel mevcudiyeti gibi…

Varikosel nedir ?
Varikoselspermatik kordondaki yumurtalık venlerinin yani kirli kan damarlarının genişlemesi ve yumaklaşmasıdır. Testisin etrafındaki venler bir ağacın kökü gibi dağınık olarak birkaç ana gövdede toplanarak pleksus pampiniformis adı verilen yapıyı oluşturmaktadır. Testisden gelen kirli kanı taşıyan bu damarlar, kasık kanalı içerisinde birleşerek böbrek seviyesinde tek damar olarak ana toplar damara dökülürler. Genellikle sol taraftadaki damarların yerleşimleri nedeni ile bu tarafta daha sık görülmektedir.

Düzeltilebilen kısırlık nedenlerinin en başta gelenidir. Kısır erkeklerin yaklaşık% 40 ında mevcudiyeti bildirilmiştir. Damarlardaki bu genişleme genel olarak testisin tüm işlevlerinde bozukluklara yol açmaktadır. Bu durum sperm sayısında, hareketliliğinde ve yapısında bozukluk olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Varikosel kısırlığa nasıl neden olmaktadır.
Normalde vucut ısısı 36.5 ?C , yumurtalıkların ise 33?C dir. Bu nedenle sıcakta yumurtalıklar sarkar vucuttan uzaklaşır, soğukta ise vucuda yaklaşır. Varikoselde dolaşım iyi olmadıgından yumurtalıkların ısısı artar, vucut ısısına yaklaşır. Buda sperm yapım ve hareket yeteneğini bozar.
Böbrek üstü bezinden salgılanan bazı kimyasal maddeler ters akımla aşağıya inerek oksijen yetmezliğine dolayısıyla sperm kalitesinin bozulmasına yol açmaktadır.

Kimlerde daha sık görülür.
Çogunlukla sürekli ayakta yada sürekli aynı pozizyonda oturarak iş yapanlarda daha sık gözükür. Varikosel ilerlemişlik durumuna göre 4 dereceye ayrılır.

Nasıl teşhis edilir?
İlerlemiş şekilleri elle muayene edilerek, gizli şekilleri ise renkli doppler ultrasonoğrafi denen yöntemle tesbit edilir.

Tedavi:
Varikoselin tedavisi operasyondur. Operasyon şekilleri değişmekle birlikte en çok kasık kanalının üzerinden 2 cm? lik bir kesi ile girilip bozuk damarlar çıkartılır. Bu işlemin mikroskop altında yapılması beraberindeki atar damar ve lenf damarlarının zarar görmesini önler.Hasta aynı gün veya bir ertesi gün taburcu edilir.Birkaç günde evinde istirahatı önerilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)