VARİS NEDİR ?

Yazar Serhat DuruhanKalp Ve Damar Cerrahı • 15 Kasım 2016 • Yorumlar:

VARİS NEDİR ?

Varis, bir toplardamar hastalığıdır. toplardamarların  genişlemesi, uzaması ve kıvrımlı hal alması olarak tanımlanır. Latince "varix" (kıvrım yapmış)  kelimesinden türetilmiştir.

Halk arasında damar genişlemesi olarak bilinen Varis aslında çok ciddi ve korkulacak bir hastalık değildir. Ancak bazı varislerin tedavi edilmeyip ihmal edilmeleri sonucu ayak bileklerinde kapanmayan yaralara ve varis içinde oluşan pıhtıların akciğerlere gitmesi sonucu akciğer embolisi denilen ağır hastalığa sebep olabilir. Özellikle bayanlarda kozmetik bir sorun olarak da karşımıza çıkmaktadır. Yüzeyel varisler yani örümcek varisler" ağrı yapmasa bile görüntüyü bozması nedeniyle çok dikkati çekmektedir. 

Varis en sık rastlanan damarsal problemler arasında yer almaktadır. Öyle ki ülkemizde bile hasta sayısı milyonlar ile ifade edilmektedir. Cinsiyet ayrımı olmayıp, özellikle orta ve ilerleyen yaşlarda görülme riski daha artmaktadır. Genetik olup, aynı zamanda mesleki hastalık olarak da kabul edilir. Özellikle bacaklarımızda görmeye alışkın olduğumuz varis, toplardamarlarda fonksiyon bozukluğunu ifade eder. Kadınlarda görülme oranı biraz daha fazla olduğu söylenebilir.

 

Varis aynı zamanda bir meslek hastalığı olarak da kabul edilebilir.

Uzun süre ayakta kalmayı gerektiren garsonluk, öğretmenlik gibi mesleklerde rastlanma oranı fazladır.

VARİS BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Varis hastalığı ve sık karşılaşılan şikayetler

Hastaların en yaygın semptomları bacaklarının görüntüsünün bozulması ve uzun süre ayakta durunca ortaya çıkan bacak ağrısı ve bacaklarda ağırlaşma hissidir. Belirtiler  anatomik bozukluğun derecesiyle ilişkili olmayabilir. Bazı hastalarda belirgin bir kanama görülebilir. Bacak varislerinin bir komplikasyonu da yüzeyel tromboflebittir; Yani damarın bir tıkaçla tıkanması halidir. Damarda hem tıkanma hemde iltihaplanma söz konusudur. ciddi bir ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açabilir.

Uzun süreli bacak varislerinde kronik ayak bileği şişliği, Bacak ülserleri gelişebilir. Uzun süre ayakta durma veya obezite (şişmanlık) tüm bacak varislerinin daha belirgin hale gelmesine neden olurlar.

  • Ağrı
  • Kaşıntı
  • Ayak bileğinde şişme
  • Gece krampları
  • Yüzeyel tromboflebitler
  • Venöz ayak bileği cilt değişiklikleri (pigmentasyon, egzama, lipodermatoskleroz ve açık yara)
  • Kanama

VARİS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?

 

VARİS TEDAVİSİ

Toplumda oldukça sık olarak görülen varis hastalığını tamamen ortadan kaldırabileceğimiz tedavi yöntemi maalesef bulunmamaktadır. Gerek ilaçlar gerekse de cerrahi müdahaleler %100 garantili sonuçlar vermez. Özellikle ameliyatlardan sonra tekrar şikayetlerin başlaması vakaların yarısından fazlasında görülmektedir.

Kısacası; Varisi tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi yoktur.

Kliniğimizde varis tedavisinde tamamlayıcı tıp yöntemlerinden olan tıbbi sülük ve medikal ozon kullanmaktayız. Daha önce ilaç tedavisi verilmesine ve hatta ameliyat olmasına rağmen iyileşmeyen hastalara uygulama yapıyoruz. Tedavi sülük ve ozon uygulamalarını yaparken klasik tıbbi ilaç tedavilerini de uyguluyoruz. Elde ettiğimiz sonuçlar yüz güldürücüdür. Sülük ve ozonla tedavinin hiç bir yan etkisi ve riski olmaması nedeniyle tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Tıbbi sülük salyasında bulunan 106 değişik enzimle özellikle damar hastalıklarında şifa verir. Sülük kullanılarak yapılan varis tedavisi binlerce yıldan beri uygulanan geleneksel bir tedavi yöntemidir.

TEDAVİ SÜRESİ:

Tedaviyi haftada 2 gün olmak kaydıyla 5 hafta devam ettiriyoruz. Toplamda 10 seans tedavi yapılmış olmaktadır. Sülük tedavisinin yanı sıra her seansda hastalara medikal ozon tedavisi de yapılmaktadır.

Medikal ozon oksijendir. Damarların duvar yapısını düzeltir. Hastanın kanı ozon ile temizlendikten sonra tekrar kendisine verilir. Veya yüzeyel varislerde kılcal bir iğne yardımı ile direkt olarak damar içine verilir. Ancak bu uygulama sadece örümcek varis dediğimiz yüzeyel varislerde uygulanmaktadır. Uzman ve tecrübeli olmayan insanların ozon uygulaması ciddi yan etkilere sebep olabilir. Bu nedenle varis tedavisinde tıp dışı kişilere müracaat edilmemesi konusunu önemle hatırlatmak istiyorum.

Haftada 2 gün ve 5 haftalık bir sürede ozon tedavisi ile birlikte uygulanan sülük tedavisi sonucunda hastaların bulguları düzelir, ağrıları azalır.

UNUTULMAMASI GEREKEN BİR AYRINTI

 Varis tedavisinde sülükle beraber medikal ozon tedavisi birlikte kullanılır. Bu iki tedavi birbirinden ayrılmaması gereken iki önemli tedavidir. Ozon da damarların yapısında oluşan bozuklukları düzenler ve sülüğün etkilerini arttırır.

TIBBİ SÜLÜK VE MEDİKAL OZON TEDAVİSİ MUTLAKA BERABER UYGULANMALIDIR.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serhat Duruhan Beyin Ve Sinir Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)