Varis’ten Nasıl Korunabilirim?

Yazar Mustafa EmmilerKalp Ve Damar Cerrahı • 30 Haziran 2017 • Yorumlar:

Varis gelişiminde muhtemel en önemli faktör genetik eğilimdir. İnsanlar genetik yapılarını değiştiremeyeceklerinden varis oluşmasından kesin korunma sözkonusu değildir. Sigara ve içki kullanılmasının varis gelişmesi ile doğrudan bağlantısı yoktur.

Ayrıca varis gelişimini engelleyecek bir ilaç bulunmamaktadır. Kullanılan venotonik ilaçlar mevcut semptomların (ağrı, yanma, şişlik, kramp vb.) giderilmesine yönelik olup hastalığın ilerlemesini durdurmamakta ve geri döndürmemektedir.

Değişik kaynaklarda belirtilen varis önleyici kremlerin bilimsel olarak yararı gösterilememiştir. Bu nedenle alınabilecek en önemli önlemler kilo kontrolü, düzenli egzersiz, uzun süre sabit pozisyonda kalmama ve koruyucu varis çolabı kullanmaktır. Hasta her fırsatta bacağını yüksekte tutmalıdır.

Çok sıcak ortamlardan (hamam, sauna) uzak durulmasında fayda vardır. Bacakta baldır-kas pompasının çalışmamasın, varis hastalıgı gelişiminde ve semptomların ilerlemesinde önemli bir etken oldugu kanıtlanmıştır. Bu nedenle varis hastalıgı olan bayanların topuklu ayakkabıları olabildiğince az giymesi önerilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mustafa Emmiler Kalp Ve Damar Cerrahisi, Çocuk Kalp Ve Damar Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)