Varoluşçu terapi, insanın yaşamını anlamlandırma çabası, özgürlükle kurduğu ilişki, sorumlulukları, yalnızlığı ve ölüm gerçeğiyle yüzleşmesi gibi temel varoluşsal meseleleri merkeze alan bir psikoterapi yaklaşımıdır. Bu yaklaşımda terapist, danışanı “düzeltilecek” bir problem olarak değil, kendi yaşamının anlamını aktif olarak inşa eden bir özne olarak görür. Dolayısıyla varoluşçu terapist, teknik uygulayıcıdan çok, danışanla birlikte varoluşun belirsizliğinde yürüyen bir yol arkadaşıdır.
Varoluşçu terapist, danışanın yaşadığı semptomların ardında yatan varoluşsal kaygıları anlamaya çalışır. Kaygı, anlamsızlık hissi, yalnızlık, özgürlük korkusu ve ölüm bilinci bu terapötik sürecin temel temalarıdır. Terapist, danışanın seçimlerinin farkına varmasına, bu seçimlerin sorumluluğunu üstlenmesine ve kendi yaşamına dair daha otantik bir duruş geliştirmesine alan açar. Bu yaklaşımda terapist, danışanın yerine karar vermez ya da hazır anlamlar sunmaz; aksine danışanın kendi anlamını keşfetmesine eşlik eder.
Varoluşçu terapistin en ayırt edici özelliklerinden biri, terapötik ilişkideki eşitlik ve gerçeklik vurgusudur. Terapist, mesleki rolünün arkasına saklanmadan, insani varoluşun kırılganlığını kabul eden bir duruş sergiler. Bu bağlamda terapötik ilişki, iyileştirici bir “karşılaşma” olarak görülür.
Hayalimdeki varoluşçu terapist, danışanıyla kurduğu ilişkide içten, şeffaf ve etik sınırların farkında olan biridir. Sessizliği bir boşluk değil, anlamın filizlenebileceği bir alan olarak görür. Danışanın acısını hızla yatıştırmaya çalışmak yerine, o acının ne anlatmak istediğini merak eder. Belirsizliğe tahammül edebilir; her sorunun hemen bir cevabı olması gerekmediğini kabul eder.
Bu terapist, danışanın kaçtığı varoluşsal sorulara nazik ama dürüst bir şekilde temas eder. “Bu yaşam senin için ne ifade ediyor?” ya da “Bu seçimden kaçınmanın bedeli ne?” gibi sorularla danışanı yüzleşmeye davet eder. Aynı zamanda umut aşılayan değil, anlamın kişinin kendi sorumluluğunda olduğunu hatırlatan bir duruşa sahiptir.
Kendimi hayalimdeki varoluşçu terapiste yakın hissettiğim yönlerin başında anlam arayışına duyduğum ilgi gelmektedir. İnsanların yalnızca ne yaşadıklarıyla değil, yaşadıklarına ne anlam yükledikleriyle ilgilenme eğilimindeyim. Belirsizlik karşısında hemen çözüm üretme ihtiyacındansa, o belirsizliğin ne hissettirdiğini anlamaya çalışmak bana daha doğal gelmektedir.
Ayrıca, insanın kendi seçimleriyle yüzleşmesinin dönüştürücü gücüne inanıyorum. Başkalarının hayatlarına dair “doğru”ları dayatmaktan kaçınma isteğim, varoluşçu terapötik duruşla örtüşmektedir. Danışanı edilgen bir konuma yerleştirmeden, onun öznel deneyimine saygı duymak benim için önemli bir değerdir.
Öte yandan, hayalimdeki varoluşçu terapiste uzak olduğumu düşündüğüm noktalar da vardır. Özellikle yoğun varoluşsal kaygı ve umutsuzlukla temas ederken, bazen bu duyguları “hafifletme” ya da hızla regüle etme isteği duyduğumu fark ediyorum. Oysa varoluşçu terapide bu duygular, kaçınılması gereken değil, anlaşılması gereken yaşantılar olarak ele alınır.
Ayrıca, danışanın acısıyla uzun süre kalabilmek ve kendi varoluşsal kaygılarımı bu süreçten ayırabilmek önemli bir terapötik olgunluk gerektirir. Ölüm, anlamsızlık ve yalnızlık gibi temalar, terapistin kendi yaşamına da dokunduğunda, bu temasın yönetilmesi zorlayıcı olabilir. Bu noktada henüz gelişim sürecinde olduğumu kabul ediyorum.
Varoluşçu terapist, yalnızca bir meslek kimliği değil, aynı zamanda bir yaşam duruşudur. Hayalimdeki varoluşçu terapist ile aramdaki benzerlikler, bu yaklaşımın değerleriyle rezonans kurabildiğimi gösterirken; farklılıklar ise bu yolda gelişmeye açık alanlarımı görünür kılmaktadır. Bu farkındalık, varoluşçu terapist olma yolculuğunun tamamlanmış bir hedef değil, sürekli devam eden bir oluş süreci olduğunu hatırlatmaktadır.