VASKÜLİTLER

Yazar Bünyamin KısacıkRomatolog • 17 Aralık 2017 • Yorumlar:

Vaskülitler romatizmal hastalıkların daha nadir görülen türlerindendir. Damarlardaki iltihaplanma ve sonrasında gelişen daralma, genişleme veya tıkanma durumları görülmektedir. Hastalarda da damardaki durumlara bağlı olarak tablolar gelişmektedir. Vaskülit hastalığı altında oldukça fazla hastalığı barındırmaktadır. Genel olarak çocukluk yaşlarından 80 li yaşlarak kadar geniş yaş aralığında görülebilmektedir.

Vaskülit Hastalarının Şikayetleri Nelerdir ?

Vaskülit hastalarında yakınmalar oldukça değişkendir. Tamamen tutulan damarın yerine ve tutulumun şekline göre değişmektedir. Hastaların neredeyse tamamında ateş, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı gibigenel yakınmalar bulunmaktadır. Bunun dışında çeşitli cilt lezyonları, baş ağrısı, görme bozukluğu, şiddetli karın ağrıları, tek taraflı kolda tansiyon alınmaması, felç gibi çok farklı şikayetler vaskülitlerle ilgili olabilir.

Vaskülit Hastalarında Tanı Nasıl Konulmaktadır ?

Vaskülit hastalarında tanı çok farklı yöntemlerle konulur. Kimi vaskülit grubunda doku biyopsisi ile tanı konurken kimi hastalıklarda anjiografi gibi biraz daha zahmetli işlemlerle tanı konulur. Tanı yöntemleri düşünülen hastalığa göre değişkenlik göstermektedir.

Vaskülit Hastalarında Tedavi Nasıl Olmaktadır ?

Vaskülitlerin tedavisi hastalığın şiddeti, etkilenen organlar, hastanın yaşı cinsiyeti gibi pek çok farklı duruma göre yapılmaktadır. Ancak kortizon ve ona yardımcı olarak immunsupresif olarak adlandırılan ilaçlar çoğunlukla kullanılmaktadır. Bu hastaların takipleri büyük önem taşımaktadır. Çünkü tedaviyi arttırıp azaltma kararını hastaların ilaca olan yanıtına göre yapmaktayız. çoğu zaman hastaları yıllarca takip etmekteyiz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)