Vücudumuzdaki Gizli Düşman… Diş Eti İltihabı

Yazar Laçin BerberPeriodontolog • 17 Kasım 2015 • Yorumlar:

Dişeti hastalıkları (aynı zamanda periodontal hastalıklar olarak da bilinir) dişeti ve dişleri destekleyen dokuları etkileyen enfeksiyon hastalıklarıdır. Yapılan  araştırmalar, diş kayıplarının büyük çoğunluğunun dişeti hastalıklarından  kaynaklandığını göstermektedir. Bu hastalıklar çok ileri bir aşamaya gelmeden farkedilebilir bir belirti vermezler. Bu nedenle erken teşhis edilmeleri tedavinin başarısı açısından önemlidir. Bu hastalıklar çocuklarda, büyüme dönemindeki bireylerde, erişkinlerde ve yaşlılarda izlenebilen genellikle yavaş ilerleyen, ağrısız hastalıklardır ve günümüzde dünya üzerinde en yaygın sağlık sorunlarından biri olup genel vücut sağlığına olan ve daha iyi anlaşılmaya başlayan etkileri ile neredeyse görmezden gelinmesi imkansız hale gelmektedir. 

Dişeti iltihabı (piyore) nedir

Periodontitis ya da halk arasında bilinen adı ile ‘piyore’ dişleri saran kemik ve dişeti dokularının iltihabıdır. Dişeti iltihabı sadece  gözle görülen dişetini değil, kemik dokuyu da etkileyeceğinden kontrol altına alınmayan bir dişeti rahatsızlığı, sonuçta çürüksüz ve sapasağlam dişlerin sallanmasına ve çekilmesine neden olacaktır. 

Dişeti hastalıkları, bakterilerin toksik ürünlerinin sistemik kan dolaşımına katılmasıyla bireyin genel sağlığını da etkiler. Son yıllardaki çalışmalar dişeti iltihabına sahip bireylerde bazı sistemik hastalıkların gelişme riskinin arttığını göstermiştir. Bu çalışmalar sonucunda dişeti iltihabının kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı solunum sistemi hastalıkları, hamilelerde erken ve düşük doğum kilosu riskiyle ilişkisi saptanmıştır. 

Diş Eti Kanaması Deyip Geçmeyin! 

Dişeti kanaması çoğunlukla ağız diş sağlığı ile ilgili bir sorun olmakla birlikte bazı genetik hastalıklar, kan hastalıklarının da ağız içi belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Dişeti hastalıklarının tedavisi ve korunma sağlığımız açısından çok önemlidir. Doğal dişlerinizi koruduğunuz sürece gıdaları daha rahat çiğneyebilir ve daha iyi sindirilmesini sağlayabilirsiniz. 

Dişeti Hastalığının bulguları nelerdir? 

Dişeti hastalıkları genellikle ileri safhalara erişene kadar belirti vermezler. İlk belirti kanamadır. Kendiliğinden kanama varsa sorun ilerlemiş olabilir. Tedavi edilmemiş ve ilerlemiş dişeti hastalığında; ağızda sürekli bir kötü koku, fırçalama esnasında kanayan dişetleri, dişetlerinde şişmeler, kızarmalar ve hassasiyet, dişlerde sallanmalar, dişler arasında açılmalar, diş ile dişeti arasında iltihap, ısırma esnasındaki dişlerin birbirine değmesinde farklılıklar, kırmızı ve şiş diş etleri, ağızda tat bozukluğu, diş etlerinin çekilerek diş kökünün açığa çıkması, kaşınma hissi (diş etlerinde) bulguları görülmektedir. 

Dişeti hastalıklarının nedenleri nelerdir? 

Dişeti hastalıklarının ana nedeni, dişlerin üzerinde oluşan genellikle bakteri plağıdır. Sağlıklı bir ağız için esas olan, dişlerin üzerinde oluşan bakteri plağının günlük temizliklerle ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Bakteri plağı kaldırılmazsa sertleşir ve diştaşı olarak isimlendirilen birikintiler oluşur. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda dental plak içinde 500 den fazla farklı bakteri türü olabildiği gösterilmiştir.

Bunların bir kısmı direkt veya dolaylı olarak vücudun savunma mekanizmasını etkileyerek dişeti ve dişleri destekleyen kemik dokusunda yıkımlar oluşturabilmektedir. Dişlerde çapraşıklıklar, dişler arası boşluklar, dişlerdeki bazı anatomik oluşumlar, bazı yumuşak doku anomalileri, çürükler, taşkın veya eksik yapılmış dolgular,hatalı protezler, ağızdan solunum ve ağız kuruluğu gibi faktörler de plak bakterilerinin yüzeylere tutunmasını kolaylaştırarak dişeti hastalığı gelişimine neden olabilmektedir. Bunun dışında diş eti iltihaplanmasına sebep olacak diğer faktörler; sigara kullanımı, genetik faktörler, stres, ilaçlar, diş sıkma ve gıcırdatma, hormonal değişiklikler, hormonal hastalıklar, yetersiz beslenme sayılabilir. 

Periodontolog Dr.Dt Laçin Berber, “Sigara kullanıyorsanız, menapoz, hamilelik gibi vücutta anormal değişimlerin olduğu dönemlerden geçiyorsanız, diabet hastalığınız varsa, stresli bir yaşantınız varsa, antidepresan ve kalp ilaçları kullanı­yorsanız, ağız bakımınız yetersizse, dişlerinizi sıkıyor ve gıcırdatıyorsanız, ağzınızda uyumlu olmayan protez ve dolgular mevcutsa, ailenizde dişlerini erken yaşta kaybetmiş bireyler varsa: Dişeti hastalıkları açısından, siz de risk altında olabilirsiniz” dedi. 

Dişeti Hastalıklarının Tedavisi 

Dişeti hastalıkları, gelişimi büyük oranda önlenebilen ve kontrol altına alınabilen hastalıklardır. Tedaviler, hastalığın yıkımın derecesine, diştaşı miktarına, hastanın genel sağlık durumuna ve hastanın uyguladığı ağız bakımının derecesine göre bir veya birkaç seansta tamamlanabilmektedir. Dişeti tedavilerinin amacı dişeti enflamasyonun ve buna neden olan faktörlerin ortadan kaldırılarak sağlıklı bir periodontal yapının oluşturulmasıdır. 

Sağlıklı dişeti, sert bir meyve yerken veya dişlerin fırçalanması esnasında kesinlikle kanama yapmayan, açık pembe renkli, sıkı kıvamlıdır. 

Dişeti hastalığı gelişim ve tedavisindeki önemi nedeni ile dişeti tedavi sürecinde bireylere ait alışkanlıklar değerlendirilir. Sigaranın bıraktırılmasına yönelik çalışmalar yapılır. Plak tutulumunu artıracak ve/veya bakterilerin gelişimi için uygun ortam sağlayan şekerli, yapışkan, asitli gıdaların tüketiminin sınırlandırılması yapılır. Bireylerin stres düzeyi değerlendirilerek, diş sıkma alışkanlıkları, eklem problemleri var ise gece plağı uygulamaları yapılır. Bu kontroller sırasında diş fırçası, diş ipi, diş arası fırçası, dil temizleyicilerinin kullanımı da değerlendirilerek eksik ve yanlış uygulamalar saptanarak, düzeltilir. 

Periodontal tedavilerle sağlanan başarı ve bunun devamlılığı hastanın uyguladığı bireysel ağız bakımı alışkanlıklarıyla doğrudan ilişkilidir.İlk tedavi şekli diş taşı temizliğidir. Diş taşları temizlendikten sonra derin dokular fazla etkilenmişse ve enfeksiyonlu doku kalıntıları varsa küretaj dediğimiz ikinci aşamaya geçilir, son aşama da gerekirse operasyon yapmaktır'' diye konuştu. Kontrol altına alınmamış ve zamanında tedavi edilmemiş dişeti enfeksiyonlarının sağlam dişlerin kaybına sebep olduğunun bilinmesi gerektiğini belirten Dr. Laçin Berber, “Öncelikle genel sağlık, sonra dişlerin ağızda kalması ve yapılacak tüm restoratif uygulamaların iltihapsız, sağlıklı bir zeminde yapılabilmesi için öncelikle dişeti tedavisi yapılmalı. Bu tedavileri bir binanın alt yapısının sağlamlaştırılmasına benzetebiliriz.

''Günde en az 2 defa dişleri fırçalayın'' 

Dişler mutlaka günde en az iki defa fırçalanmalı ve arayüz fırçası, diş ipi gibi arayüzleri temizleyen yardımcı aparatlardan mutlaka faydalanılmalıdır.
konuştu. 

Dilinizi de fırçalayın!!! 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Laçin Berber Periodontoloji, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)