Yağ tüketimi hafızayı kötü yönde etkiliyor mu?

Yazar Biset Selen Civelek BozkurtDiyetisyen • 17 Şubat 2017 • Yorumlar:

Günümüzde tüketilen neredeyse tüm besinler, yemekler, atıştırmalıklar yüksek oranda yağ ve şeker içeriyor. Bu besinlerle uzun dönemde beslenmenin fiziksel olarak bize zarar verdiğini zaten biliyoruz, peki ya mental olarak ?
Journal Biological Psychiatry’de yapılan yeni bir çalışmada uzmanlar şeker ve yağın bağırsaklardaki normal bakterilere ve beyin fonksiyonu üzerindeki etkilerini inceledi . Önceki yapılan bir çalışmada obez olmanın mental rahatsızlıklara yakalanma riskini, özellikle depresyon, demans ve inmenin, çarpıcı bir şekilde arttırdığı zaten belirlenmişti. Fakat yapılan bu önceki çalışmada problemin kaynağına gidilmediğinden, araştırmacılar daha derine inip bu kez bağırsağı araştırdılar.
Yağ açısından zengin diyetler bağırsaklarımızda bakteriyel değişikliklere yol açarak beyin fonksiyonlarını etkiliyor. Louisiana State Üniversitesinde bir grup çalışan bu hipotezlerini test etmek için herkesin bağırsaklarında taşıdığı mikroorganizmaları ele aldı. Bunun sonucunda bağırsak florasındaki bu değişikliğin mental sorunlara yol açtığı deneylerle belirlendi.
Tabi ki bu yağ ve şeker tüketmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Bu noktada tüketilen yağın kaynağının önemi büyük. Eğer yağ tüketiminizden yana endişeleriniz varsa, kendi bağırsağınızı kontrol etme zamanı. Siz iyi yağlardan mı tüketiyorsunuz? Yağların çoğu bitki kaynaklı tüketilmelidir:yağlı tohumlar, zeytinyağı, avokado, keten tohumu gibi.Balık da uygun bir kaynak olabilir. İçerdiği omega 3 sayesinde eşsiz bir kaynak olan balık haftada en az 1 kez tüketilmeli.
Ancak yağlar bitkisel bile olsa fazla miktarda tüketmemek gerekir. Vücudunuz için gereğinden fazla tüketilmesi yağ depolmaya sebep olabilir ve aynı zamanda konu başlığımızda olduğu gibi bağırsak floranıza da zarar verebilir, ileri dönemde anksiyete gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.En doğru seçim tüm besin gruplarından dengeli şekilde tüketmektir. Meyve, sebze, tam tahıllılar, yağsız etler, diğer protein kaynakları ve sağlıklı yağlar tüketilmeli.
Bu kış, salatalarınıza avakado ve keten tohumu ekleyerek iyi yağlardan faydalanabilirsiniz. Ayrıca ara öğün olarak avakadoyu tost makinesinde iz bırakana kadar bekletip üzerine; karabiber, limon ve biraz zeytinyağı ekleyerek ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Bir diğer ara öğün seçeneği de 10 adet badem veya 2 adet cevizin yanında içeceğiniz 1 su bardağı süt.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)