Yağlardan Korkmalı Mıyız?

Yazar Tuana KüçücükDiyetisyen • 1 Şubat 2019 • Yorumlar:

Pek çoğumuz için yağlar fazla kilomuzun, yüksek kolesterolümüzün tek suçlusu peki gerçekten öyle mi?

Bunun cevabını yazının sonunda kendiniz bulacaksınız. Vücudumuzda derimizin esnekliğinden, nem dengesine, A D E K vitaminlerinin emiliminden ,sindirim sistemimizin düzenine kadar her biyolojik olayda yağlara ihtiyacımız vardır. Ve vücudumuz ihtiyacımız olan yağların tümünü sentezleyemez. Vücudumuzun sentezleyemediği ve dışardan almak zorunda olduğumuz yağlara elzem yağlar denir. Yağ oranımız %7 nin altına indiğinde vücudumuzda yolunda giden pek çok olay sekteye uğrar buda sağlığımıza ciddi bir zarar verir, bu nedenle vücudumuzdan yağı tamamen uzaklaştırdığımız diyetler bizim için olumlu sonuç doğurmayacaktır.

Tam şimdi o halde neden yüzlerce uzman yağı suçluyor dediğinizi duyar gibiyim. Yağ oranımızın az olması nasıl ki vücut için ciddi bir sağlık problemiyse fazla olmasıda aynı derecede ciddi bir sağlık problemidir. Dünya sağlık örgütünün önerdiği verilere göre kadınlar için yağ oranı %20 ile %25 arasında, erkekler için ise %15 ile %20 arasında olmalıdır.  (oranlar standart bir birey için geçerlidir sporcular bu kategoriden ayrı şekillerde değerlendirilir.)

Bu oranı sağlayabilmek için aldığımız yağların türü ve miktarı çok önemlidir bu sebeple isterseniz önce yağları tanıyalım .

Doymuş yağlar: Doymuş yağlar daha çok hayvansal kökenli yağlardır (süt, peynir, yumurta, et) bitkisel olarak sadece hindistan cevizinde bulunur. Oda sıcaklığında katı haldedirler.

Doymamış yağlar: vücudumuzun dışardan almak zorunda olduğu elzem yağlar daha çok bu gruba girer. doymamış yağ asitleri bitkisel kökenlidir ve oda ısısında sıvı halde bulunurlar. doymamış yağlarıda içlerinde iki gruba ayırıyoruz

  a) tekli doymamış yağlar: fındık yağı, zeytin yağı ve kanola bu gruba girer.

  b)çoklu doymamış yağ asitleri: ayçiçek yağı, mısır yağı ve soya yağıda bu gruba girer.

Günlük beslenme düzenimizde sağlıklı bir yaşam için yağlardan aldığımız kalori miktarının oranı toplam kalorimizin %20 ile %25 arasında olmalıdır ve bunun

%10 u doymuş yağlardan

%15 kadarı tekli doymamış yağlardan

%10 kadarı çoklu doymamış yağlardan gelmelidir.

Burada dikkat etmemiz gereken detay ise şu gün içerisinde kalsiyum ve protein ihtiyacımızı karşılamak için tükettiğimiz süt ve et ürünlerinde ihtiyacımız olan doymuş yağı alıyoruz, bu sebeple daha fazlası kolestrol yüksekliği damar tıkanıklığı gibi sorunlara neden olabileceğinden ekstra olarak yemeklerde doymuş yağ tüketimini bırakmalıyız.

Doymamış yağ alımımız için ise salatalara ekleyebileceğimiz bir tatlı kaşığı zeytin yağı, gün içerisinde tüketebileceğimiz bir avuç kavrulmamış, tuzsuz kuru yemiş ya da kahvaltılarımıza renk ve değişiklik katması için tüketebileceğimiz avokado doymamış yağ alımımıza destek olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)