Zayıflama Çayları

Yazar Tuana KüçücükDiyetisyen • 1 Şubat 2019 • Yorumlar:

Herkese merhaba ! bu yazıda son zamanların en popüler doğru bilinen yanlışlardan zayıflama çayları üzerine üzerine sohbet edeceğiz . Toplumuzda tuvalete çıkmak ve metabolizma hızı arasında bilimin asla anlamlandıramadığı bir ilişki kurulmuş durumda. hayatınızda en az bir kere birisi hakkında yemeği yediği an tuvalete gidiyor ,metabolizması çok hızlı şeklinde bir yorumda bulunmuşsunuzdur ya da bu yorumu birinden duymuşsunuzdur. şimdi bu iki kavramı tek tek ele alalım.

Bağırsak hareketliliği ; bağırsağın besinleri kolona ve rektuma gönderirken yaptığı çalışmalardır.

Metabolizma ise canlılığın devam etmesi için vücuttaki tüm yapım ve yıkım faaliyetlerini içerir .

İki tanımada şöyle bi uzaktan baktığımızda aslında doğrudan bir ilişkileri olmadığı pek açık . yani üzgünüm millet çok tuvalete çıkan birinin metabolizması hızlı demek yanlıştır. aksine yemekten çok kısa süre sonra tuvalete çıkan kişilerde bir sindirim problemi olduğu düşünülebilir bunun araştırılması gerekir. Ama bu yazıda asıl üzerinde durmak istediğim bu düşünce değil bu yanlış düşünce sebebiyle vücudumuza verdiğimiz daha büyük zararlar. Piyasa toplumun bu yanlış algısından nemalanan ve tek yaptığı insanları diyare ederek tuvalete çok çıkmalarını sağlayan çaylarla, bitkisel karışımlarla dolu bu yazıda asıl bunların tehlikelerinden bahsedeceğim sizlere.

Pek çoklarını kabızlık nedeniyle ya da zayıflama ümidi ile aldığı form çaylarının aslında göründüğünden çok daha büyük zararları var. Bu zararlardan bahsetmeden önce gelin içeriklerine bir göz atalım.

  Form çayı adı altında satılan bu çayların içerisinde sinameki bitkisi, açlık otu, funda yaprağı… vs gibi bitkilerin en az biri ya da daha fazlası bulunur bahsettiğimiz bitkiler çayın içerisinde çok az miktarda bulunuyor olsa dahi bu çayı laksatif etkili yani müshil etkili hale getirir. Özellikle sinameki bitkisi en çok kullanılan laksatif etkili bitkidir ve çoğu hazır bitki çayının içerisinde bulunur. (çayları satın almadan önce içeriklerini okumanızı tavsiye ederim.) Özellikle ödem şikayeti bulunan kadınların bu çaylara çok yoğun ilgisi bulunduğu bir gerçek , bu çayların kısa vadede ödem attırdıklarıda bir gerçek ancak bu etkinin geçici olduğuna sizi temin ederim .

  Kısa vadede ödem atmanızı sağlayan sizi fazlaca tuvalete çıkartarak kabızlık probleminizi çözen bu çayları bıraktığınızda aynı sorunları tekrar yaşayacağınız için sürekli bir kullanma durumu söz konusu olacaktır. Bu sürekli kullanım neticesinde çok sık sayıda tuvalete çıkmanız bağırsaklarınızın emilim için ihtiyaç duyduğu süreyi kısaltacak ve besinlerden gerekli vitamin ve minerali almanıza engel olacaktır. Bunun dışında sürekli kullanıma bağlı olarak bağırsaklarınız tembelleşecek ve öncesinde bir miktar olan kabızlık sorununuz çayı bıraktığınızda size üç katı bir sorun olarak büyümüş şekilde geri dönecektir.

  Form çayı kullanımı ile ilgili bilmeniz gereken bir diğer gerçek ise tartıda kaybettiğinizi gördüğünüz o kiloları size yağdan değil sudan kaybettirmesidir. Su kaybı vücutta baş dönmesi, cilt kuruluğu, erken yaşlanma, bağışıklığın çökmesi gibi etkilerden tutun da kişinin depresyona girmesine neden olmak gibi pek çok kötü duruma sebebiyet verebilir.

  Özet geçmek gerekirse yağ yakıcı adı altında satılan bu çaylar bir kandırmacadır ve sağlığınıza ciddi manada zarar verir. Kendinizi rahatlatmak sindirimize kolaylık sağlamak için güvendiğiniz bir aktardan aldığınız ve kontrollü tükettiğiniz yeşil çay ve bol su hepsinde çok daha iyidir :) ayrıca vücudunuzda oluşan ödem ve kabızlık problemi için beslenmenizde küçük değişiklikler yapmakta bu çaylara duyduğunuz ihtiyacı azaltacaktır belki bir sonraki yazıda beslenmemizde yapabileceğimiz bu küçük değişiklikler üzerine olur. Unutmayın sağlığınız size verilmiş bir hediyedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)