Yaşlanma Karşıtı / Rejeneratif Tıp

Yazar Tolga TemelFitoterapi Uzmanı • 18 Haziran 2021 • Yorumlar:

Yaşlanmanın aslında yirmili yaşlarda başladığını söyleseler tepkiniz ne olurdu ? bir düşünün. Bunun bilimsel bir gerçek olduğunu biliyoruz. İnsanın gelişmesini sağlayan hormonların üretiminin azalması bu süreci başlatıyor. Hastalıkların organ ve dokuların yaşlanması temel olgusu üzerinden değerlendirildiği yeni bakış açısında sağlıklı kalmakla ilgili çalışmalar yaşlanmanı karşıtlığı üzerine yoğunlaşmış durumda.

DNA mızdaki telomerlerin uzunluğu canlının yaşam süresini belirleyen en önemli faktör yada gösterge olduğu düşünülüyor. Son yıllarda ölümsüzlük yada uzun yaşam üzerine yapılan çalışmalar telomerler üzerine yoğunlaşmış durumda.

Bu bilgileri neden verdim konu nereye gelecek diye düşünüyor olmalısınız.

Bu bilgiler bize sağlıklı kalma ve hastalıkların tedavisinde çok farklı bir bakış açısı sunuyor. Aslında yaşlanmayı geciktirici tıp alanında yapılan çalışmalar bugün için yorumlandığında , özellikle ileri yaşla ilişkili hastalık riskini önemli ölçüde azaltmayı veya tamamen önlemeyi amaçlayan bir tıbbi uygulama alanı olarak ortaya çıkıyor.

 

Geleceğin tıbbi yaklaşımı tamamen bu kurgu üzerinde yapılıyor.  Temeli hücre hasarının azaltılması veya yavaşlatılması ile hücre yenilenmesinin daha uzun perioda yayılması, yaşlanma kriteri olarak görülen  azalan hormonların tamamlanması veya yine artışının yaşlanma belirteci olduğu düşünülen hormonların istenen seviyeye regülasyonu.

 

Hızlanmış hücre yıkım ve yapımının azaltılmasında aslında hep konuştuğumuz sağlıklı yaşam için anlattığımız; epigenetik şartların yönetimi söz konusu. 

 

Yani; 

 

  1. Bireysel bedensel ve ruhsal özelliklerin tespiti ve yönetilmesi,

  2. Vücudun ihtiyaci olan mikro besinlerin tamamlanması.

  3. Sağlıklı beslenme: bireyin biyolojik ve hatta ruhsal özelliklerine   özel beslenme modelinin oluşturulması.

  4. Yetrli egzersiz.

  5. Uyku sağlığını düzenlenmesi,

  6. Stres yönetimi.

  7. Çevresel sağlıklı yaşam koşullarının oluşturulması.

Bu temel faktörler artırılabilir yada kendi içinde alt gruplarla çoğaltılabilir. Ama anlaşılması gereken en önemli nokta; tüm bu çalışmaların bireyin ruhsal bedensel ve zihinsel özelliklerine uygun bireye özel olması zorunluluğudur.  Hepimiz  başka hiç kimseye benzemeyen özgün organizmalarız. 

Peki biz bu süreci yönetirken nasıl yol izliyoruz.

Burada özellikle 1. Maddenin doğru anlaşılması, hastaya danışana doğru, tam anlatılması  gerekiyor. 

Bireysel genetik faktörler, bireysel ruhsal faktörler, bireysel biyolojik faktörler başlıkları başta olmak üzere aslında bireyin şu andaki durumun tam bir tespiti yapılarak başlanması gerekiyor  tüm bu sürecin yönetimine. Esas hedeflenen  kronik , otoimmün, metabolik vb hastalıklar başlamadan sağlıklı ve anti aging yaşam planının oluşturularak takip edilmesi. 

Bu plan nasıl oluşturuluyor:

  1. Öncelikle çok iyi ve ayrıntılı bir hasta öyküsünün çıkarılması.

  2. Bireyin 2. Hatta 3 derece aile bireyi bilgilerinide kapsayacak şekilde soy özelliklerinin alınması. 

  3. Bireysel biyolojik faktörlerin hormonal değerleri de içeren ayrıntılı bir laboratuvar  değerlendirmesinin yapılması.

  4. Bireyin fiziksel ve ruhsal durum tespitinin yapılması.

  5. Varsa mevcut hastalıkların ve hastalık risklerinin tespiti.

  6. Beslenme alışkanlıklarının analizi yapılarak başlanıyor.

Yapılan bu çalışma aslında bireyin sağlığının tespiti yanında, kendini nasıl gördüğü analizinde içeriyor.  Bu tespitler ve kişinin kendi algısın birlikte değerlendirilmesi ile oluşan farkındalık, sürecin temeli ve başlangıcı oluyor.  Hastalıkların semptomlarının baskılanması yada iyileştirilmesi bir tedavi değirdir. Gerçek tedavi ve iyileşme sorunun kök nedenlerinin tespiti ve çözülmesi ile mümkündür. Hiçbir zaman sorun sadece fazla kiloların verilmesi, ağrını geçirilmesi, kaşıntının azaltılması, uykusuzlukların giderilmesi değildir ve gerçekte bunlar tek tek iyileştirilemez. Tedavinin esas planı sistemlerin regülasyonu, rejenerasyon ve antioksidan kapasitesinin yükseltilmesi üzerine kurulmalıdır.

Bu başlangıcın üzerine birlikte bir plan oluşturuluyor. Bu planın birlikte oluşturulması ve işbirliği çok önemli. Çünkü bir tedavi planından daha fazlası : sağlıklı bir yaşam planı oluşturmak hedeflenmekte. 

Bu konuda çok konuşulacak ve yazılacak  ayrıntı var. Bunları sizlerle paylaşmaya devam edeceğim  ama şu üç önemli tespitle bu yazıyı kapatalım:

  1. Genetik hastalıklar ve acil durum hastalıkları dışındaki hastalık bir süreç sonucu oluşur, vücudun iyileşmesi veya rejenerasyonu da bir süreçtir.

  2. İyilik halini devamı için vücudumuza uygun bir yaşam stili oluşturulmalıdır. Yani bu plan süreç içerisinde güncellenerek sürdürülmelidir.

  3. Yaşlanma karşıtı ve rejeneratif bir gerçek  iyileşme planı kapsüllere yada şişelere yerleştirilmiş özel formüllerle sağlanamaz.

Sağlıcakla ve sevgiyle kalın.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)