Yaşlı Ebeveynlerinize Sosyal Mesafenin Öneminden Bahsetmek İçin 5 İpucu

Yazar Diana GülerPsikolog • 13 Ocak 2021 • Yorumlar:

Yaşlı yetişkinler COVID-19 rahatsızlığını daha ağır geçirme konusunda yüksek riske sahipler. Ancak pek çok yaşlı birey maalesef sosyal mesafe ve hijyen direktiflerini pek de ciddiye almıyor.

Ailelerin bu durumdan memnun olmamaları ve çocukların da onlara kızmaları nedeniyle gençlerin ebeveynlerinin kurallara uymamaları konusunda ciddi tartışmaları oluyor.

Eğer aileniz veya büyükleriniz coronavirüs önlemleri konusundaki kurallara uymakta direniyorlarsa, onlarla etkili ve saygılı bir şekilde iletişim kurabilmeniz için beş tane ipucu var.

Bu Sohbet İçin Doğru Kişi Olduğunuzdan Emin Olun

Çocuk-ebeveyn ilişkisinin doğasından dolayı yaşı ne olursa olsun çocuklar coronavirüse dair değiştirilmesi gereken alışkanlıklardan ebeveynlerine bahsetmesi gereken doğru insanlar olmayabilirler.

Yaşlılar bazen yetişkin çocuklarını hala küçük çocuklar olarak görürler. Eğer durum böyleyse, ailenizin güvendiği ve sözünü dinleyeceği birisine ulaşarak onun vasıtasıyla bu iletişimi kurabilirsiniz.

Ailenizin güvendiği aile dostu, kardeş veya din adamı gibi onları rahatlatacak bireylere ulaşmayı deneyin.

Kontrol Değil Sevgiyi Yansıtın

İletişiminizin ve onları uyararak davranışlarını değiştirmelerini istemenizin temelinde onlara karşı olan sevginizin ve onları uzun yıllar boyunca görme isteğinizin olduğunu yansıtın. Bu sohbetin sevgiden çok kontrol isteğinden doğuyormuş gibi hissettirmesi olası olduğundan konunun kontrol değil sevgi temelli olduğunu iyi yansıtmalısınız.

Bol Bol Soru Sorun

Talimatları takip etmeyen ebeveynlerinizle olan herhangi bir iletişiminiz ilk olarak saygı ve merak ile başlamalı. Haklılık ve lütufkarlık bu konuda bir fayda sağlamaz. Yetişkin çocuk ne kadar haklı olursa olsun, aileler bundan pek etkilenmezler.

Onların bu davranışının ardındaki sebepleri anlamak için sorular sorun ve cevaplarını dinleyin. Tam olarak ne noktada olduklarını duyduktan sonra bunu sözlü olarak onlara tekrar ederek onları anladığınızı gösterin.

Bazen insanların dürtülerini bulmak onların davranışlarını değiştirmeye yardımcı olur. Sonrasında kendi davranışlarını çocuğun onlara yapmasını söylediği şekilde değil, kendilerine uygun şekilde değiştirebilmeleri için yollar bulmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Güvenilir Kaynaklardan Bilgi Paylaşın

Ebeveynlerinizin bilgilerini nereden aldıklarını bulun. Pek çok ailede daha yaşlı nesiller, salgını ciddiye almayan ve karantina ile sosyal mesafenin gereksiz olduğunu söyleyen kaynakları takip edebiliyorlar.

Ailenizin doğru, bilim kökenli verileri aldığından emin olun.

Sadece Kontrol Edebileceğinizi Kabullenin

Ebeveynleriniz kendilerini COVID-19’dan korumak için sizin uyarılarınızı dikkate almıyorlarsa bile, onlara saygı gösterin, sevin ve destekleyin.

Bağlılık duygusu bu zamanda yaşlılar için çok temeldir ve bu nedenle onlara bağlı kalmanın yeni yollarını gösterin.

Bazı Yaşlılar Neden Coronavirüsü Ciddiye Almıyorlar?

Mevcut yaşlı nesiller hayatları boyunca büyük tehditler atlattılar: nükleer saldırı ihtimalleri, soğuk savaş, darbeler ve çok daha fazla şey.

Kaygılar, stresli durumlar ve insanlığın yok olma ihtimali ile dolu zamanları geçiren bu nesil, bunların her biri için en kötü senaryonun asla gerçekleşmediğini gördüler. Bu nedenle şimdi de herhangi bir şey olmayacağını düşünüyorlar.

Ayrıca bu deneyimler onların bedenleri müsaade ettikçe istediklerini yapma haklarına sahip olduklarını düşünmelerine sebep oldular.

Şu anda pek çok yaşlı hala sağlıklı, fit ve aktif olduğundan kendini yaşlı olarak görmüyor ve bu nedenle COVID-19 ile temas etse bile riskinin yüksek olacağını düşünmüyor.

Bazıları kronolojik yaşını pek umursamıyor ve sadece ne kadar fit olduğu ve ne kadar iyi hissettiğine odaklanıyor. Kendilerini yüksek risk altında görmüyorlar.

Ayrıca başta yaşlı bireyler olmak üzere pek çok insanın içeride kalmak için günlük aktivitelerini bırakmaya direnç göstermesinin anlaşılabilir olduğu bir gerçek.

İnsanlar rutinlerini severler ve özellikle yaşlılar onları daha çok severler. Rutin rahatlık ve normallik hissi yaratır.

Onlardan rutinlerini değiştirmeyi yani sosyal mesafeyi uygulamalarını istediğimizde, bu durum rahatsızlık ve tedirginlik yaratır.

Bu da onların yaşam kalitelerini ciddi şekilde etkileyecek iki şeyi kafalarında tartmalarına sebep olur: virüse maruz kalma riskini azaltmak için içeride kalmak ve rutin dışına çıktıkları için kötü hissetmek.

Karantinanın potansiyel olarak olumsuz sonuçları yaşlı bireylerin fiziksel ve zihinsel sağlığı için illa ki olumsuz etkide bulunmak zorunda değil.

COVID-19’a maruz kalma riski mevcut ancak diğer yandan, özellikle emeklilerde çok görülen artan izolasyon ve yalnızlık hissi var. Yalnızlık onları depresyon ve intihar gibi ruh hastalıklarına karşı daha yüksek risk altında bırakır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)