Yaşlılıkta Bilişsel Bozukluk / Alzheimer / Demans Farkları

Yazar Ezgi Didem Ayaltı • 13 Aralık 2022 • Yorumlar:

Öncellikle belirtmemiz gerekir ki her "unutkanlık" bir hastalık değildir. Unutkanlık daha çok günümüz şehir hayatının içinde olan, stres oranı yüksek işleri yapan kişilerde birçok sebepten ötürü ortaya çıkabilen bir durumdur.

Demans ve Alzheimer ise genelde ileri yaşlarda ortaya çıkan ve beyin hücrelerinin hasarından dolayı unutkanlığa sebep olan hastalıklardır.

Demans hastalığının birçok çeşidi vardır. En sık görülen demans türü ise Alzheimer'dır. Demans bir ana başlık; Alzheimer ise onun alt başlığıdır. Her Alzheimer hastası aynı zamanda demans hastası ama her demans hastası, Alzheimer hastası değildir. Alzheimer hastalığı için bilinen en güçlü risk faktörü yaşlılıktır. Hastalığa yakalananların büyük çoğunluğu 65 yaş ve üzerindedir. Genç yaşta ortaya çıkan Alzheimer hastalığının genetik kökenli olma olasılığı yüksektir.

Demans ya da diğer adıyla bunama, bir grup fiziksel ve zihinsel semptomu tanımlayan bir terimdir. Dil kullanımının bozulması, hafıza kaybı, kişilikteki bir takım değişimler ve problem çözme becerisinin yitimi en sık rastlanan semptomlar arasındadır. Bazen de motor becerilerin sergilenmesinde sorun yaşandığı için koordinasyon eksikliği görülebilir.

Unutkanlık nedenlerini sıralamak gerekirse; dikkat eksikliğine bağlı olarak konsantrasyonu sağlamada güçlük, B12 vitamini eksikliği, folik asit eksikliği, depresyon, kaygı bozukluğu, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, sağlıksız diyetler, beyinde hafıza alanlarını etkileyen tümör, inme gibi durumlar, hormonal düzensizlikler, bazı ilaçların kullanımı, uyku bozuklukları Alzheimer hastalığı ve diğer tür demanslar sayılabilir. Bunun yanında "uykusuzluk" da unutkanlığa sebep olabilir. Uyku sırasında kısa süreli bellekteki bilgiler, uzun süreli belleğe aktarılıyor. Uyku dönemlerinin sürelerinde bir düzensizlik veya yetersiz uyku unutkanlığa sebep olabiliyor.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)