Yaz Aylarında Beslenme

Yazar Gözde ŞahinDiyetisyen • 20 Temmuz 2018 • Yorumlar:

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte vücudumuz için de yeni bir dönem başlıyor. Kışın dışarıdaki soğuk havaya karşı kendini deri altı yağ dokusunu arttırarak korumaya çalışan vücudumuz artık bu yağlara ihtiyacı olmadığı bir döneme giriyor. Yani aslında diyet yapmak için en güzel zaman. Ancak maalesef yaz aylarında tatiller, düğünler, organizasyonlar, açık havada yapılan aile – arkadaş toplantıları derken sürekli kendinizi yemek yerden bulabiliyorsunuz. Bu da beraberinde kilo kaybı bir tarafa kilo almalara sebep oluyor. Bu durumla karşı karşıya kalmamak için temel kurallardan uzak kalmamak ve özel günler için de dikkatli adımlar atmak gerekiyor.

  1. En unutulmaması gereken ‘SU’ tüketimidir. Sıcak havalarda terleme ile vücuttan daha fazla sıvı kaybediyoruz. Susuzluk çoğu zaman acıkma ile de karıştırılabiliyor. Bu sebeple acıktığınızı düşündüğünüz her anda ilk su içmeye yönelmelisiniz.

  2. Su tüketirken motivasyonunuzu arttırmak için suyun içine tarçın kabuğu, karanfil, nane yaprakları, limon ve – veya meyve dilimleri ilave edilebilirsiniz.

  3. Yazın terleme ile su giderken beraberinde elektrolitleri de kaybederiz. Bu da düşük tansiyona ve bayılmalara yol açabilir. Tansiyon hastası olmayan kişiler günde 1-2 bardak sade maden suyu içerek hem sıvı hem de elektrolit ihtiyaçlarını karşılayabilirler.

  4. Yaz aylarının vazgeçilmezleri asitli soğuk içecekler tam bir şeker deposu, light olanlar ise fazla tatlandırıcı içerdikleri için böbrek ve beyin üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabilir.

  5. Yaz mevsiminin en güzelleri meyveleridir. Havaların sıcak olması yemek yerine meyve yeme duygusunu ortaya çıkarıyor. Bu da beraberinde kilo alma ve şeker hastalığına davetiye çıkarma gibi riskler taşıyor. Bu sebeple meyveleri tek seferde ortalama 100- 200 gr’ı geçmeyecek şekilde tüketmek en doğru ölçü olacaktır.

  6. Yaz ayları en güzel spor olan açık hava yürüyüşlerini en güzel yapabileceğiniz bir dönemdir. Ayrıca yüzme de tüm vücudu çalıştıran en güzel spordur. Bu dönemde haftada 2-3 gün 30-45 dakikalık yüzme yapılabilir.

  1. Yaz aylarının en büyük zevklerinden biri olan dondurma yağlı sütten yapılan bir tatlıdır. 100 gr sütlü dondurma hemen hemen 180 kaloridir. Diğer sütlü tatlılarla karşılaştırıldığında daha masumdur. Ancak içeriğinde saf şeker vardır. Bu sebeple fazlası yine yağlanmaya sebep olacaktır.

Dondurma tüketirken;

  • 1 adet külah 20 kaloridir. Kalori kısıtlaması sağlayabilmek için külah tüketmeyebilirsiniz. Külah yerine artık her dondurmacıda bulunan dondurma kaplarını kullanabilirsiniz.

  • Dondurmanın üzerine ilave ettireceğiniz çikolata sos, fındık, fıstık, ceviz gibi besinler yüksek kalorilidir ve dondurmanızın kalorisini 50-70 kalori daha arttırabilir. Bunları dondurmaya ilave ettirmeyebilirsiniz.

  • Hazır paketli dondurmaların yağ ve şeker oranları çok daha yüksek olabiliyor. Açık güvenilir dondurmalar tercih edilebilir.

  • Dondurmanızın üzerine tarçın ekerek kan şeker kontrolü sağlayabilirsiniz.

  • Özel firmaların hazırladığı tatlandırıcı içeren light dondurmalar tercih edilebilir.

  • Kağıt helva da yine kalorili olduğu için tercih edilmemesinde fayda var.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar