Yaz Sonu Artan Leke Sorunları

Yazar A. Demet Aşkın • 25 Şubat 2020 • Yorumlar:

Lekelenme her yaşın ve her cinsiyetin sorunudur. Elbette yaş ilerledikçe leke sorunu daha artmaktaysa da özellikle solar lentigo dediğimiz,güneş ışınlarının sorumlu tutulduğu kahverengi lekeler son yıllarda daha büyük sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.Hepimizin bildiği gibi güneş ışınlarını kırarak zararlı etkisini azaltan havadaki ozon tabakasının, değişik etkenler ve hava kirliliği nedeniyle, zarar görmesi güneş ışınlarının daha fazla yan etki oluşturmasına neden oldu.Çok daha cildimiz üzerindeki leke oluşturucu ,kanserojen etkisi fazla görülmeye başladı.

Her zaman önerdiğimiz gibi bu konudada öncelikle önleyici tedbirleri yaşam biçimi olarak öğrenmeli ve uygulamalıyız.Bunlar içinde ilk sırada genç yaşlardan itibaren sabah 11-akşam 16 arası drek güneş ışınlarına maruz kalmamak,korunmak gelmektedir.Bu saatlerde drek güneş altında yatmamalıyız.Deniz kenarındaysak korunmalı bir yerde ve güneş koruyucularımızla oturmalıyız.

Güneş koruyucu kullanmak bir alışkanlık haline gelmelidir.Kışın cildimize kullandığımız ürünlerimiz içerisinde %15-20 koruyucu,yazınsa %30-50 olması gerekmektedir.Yani kışın dahi düşük yüzdeli koruyucu kullanmalıyız.

Cilt lekesi deyince çok farklı ve farklı nedenli cilt lekeleri mevcuttur.Benim öncelikli bahsetmek istediğim kahverengi güneş ve yaş nedeniyle oluşan ve oluşmuş lekelerdir.Önleyici tedbir olarak öncelikle koruyucular kullanılması yanısıra cildin besleyicilerinin ,nemlendiricilerinin ihmal etmeden kullanılması önemlidir.İnce,kuru,bakımsız bir cilt erken yaşlanmaya ve lekelenmeye mahkumdur.

 

Kahverengi güneş lekelerine solar lentigo,yaşlılık lekelerine senil lentigo diyoruz.Bunlar çoğunlukla yuvarlak kahverengi lekelerdir.Yüzde,ellerde,dekoltede daha fazla görülür.Ayrıca melazma dediğimiz sınırları dağınık kahverengi lekeler vardır,bunlara melazma diyoruz.Çok yaygın olabilir.Hormonal nedenlerle,kullanılan ilaçların etkileşimiyle,yüze kullanılmış bazı ürünlerin etkisiyle oluşmuş yaygın,tedavisi çok zor lekelerdir.

 

Leke sorunları asla agresif yaklaşılmaması gerekli sorunlardır.Agresif yaklaşımlar lekelerin daha kötüleşmesine sebep olabilir.

Pen ve roller larla leke azaltan özel uygulamalar hafif leke tedavileridir.

Yine klinikte cildi besleyen ve lekenin azalmasını sağlayan mezoterapi ürünleri ile tedavi seansları uygulanır.

Lazerler daha invaziv uygulamalar olduğu için lekelerin dahada problemli hale gelmesine,artmasına neden olabilir.

Öncelikle lekenin çok iyi analiz edilmesi ve sonra uzun vadeli tedavi planı oluşturulması gerekir.Hastanın beklentisini yükselterek hayal kırıklığı yaratılmaması önemlidir.Şu kesin ki lekeleriniz mutlaka azaltılıp,sizi rahatsız etmeyecek seviyeye getirilebilir.Ancak siz de cildinizi korumayı çok iyi öğrenmelisiniz.

          Güzel haftalar dileklerimle sevgiler...

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

A. Demet Aşkın Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)