Yaza Formda Girmek İçin Diyet ve Spor Önerileri

Yazar Tuba ÇengelDiyetisyen • 18 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci bu sene her ne kadar baharı yaşamamızı engellemiş gibi gözüksede , önümüzde el değmemiş taptaze bir yaz mevsimi var. Hatta karpuz kabuğu denize düştü diyebiliriz; yani ince kıyafetler ile daha fit gözükme isteğimiz yine ön planda.

Yeterli, dengeli ,sürdürülebilir ve size özel bir beslenme programı ile aslında hem sağlıklı hissedip hem de formunuzu koruyabilirsiniz. Peki yaza girerken hem fit olayım hem de bunu sağlıklı beslenerek yapayım diyorsanız , aşağıdaki önerilere mutlaka göz atın.

Su içmeden olmaz. 

Kilo vermenin ilk yolu bol su tüketiminden geçiyor. Kilonuzu 0,03 ile çarpıp günlük tüketmeniz gereken suyu hesaplayabilirsiniz. Ayrıca mineral alımınızı arttırmak için günde 1 şişe  sade maden suyu tercih edebilir, bir  dilim elma   ekleyerek lezzetini arrtırabilirsiniz.

      Kompleks  karbonhidratları tüketin.

Kan şekerini hızla yükselten karbonhidratlar yerine , glisemik indeksi düşük,  lif oranı yüksek karbonhidrat tercihleri yapın. Yulaf ezmesi, çavdar , karabuğday ilk tercihler arasında yerini alabilir.

      Protein alımını ihmal etmeyin.

 Protein alımı çok kıymetli, yumurta güne başlarken her zaman en iyi tercih olmuştur.  Öğünlerde yeterli ve dengeli  protein tüketimi  ile  tokluk sürenizi uzatmış olursunuz. Hayvansal protein kaynaklarının  yanı sıra , yeşil mercimek, börülce gibi bitkisel kaynakları da    hafta 1-2 gün tercih edebilirsiniz.

       Yeşil çay için.

Günlük rutininize  1 fincan yeşil çay ekleyerek, antioksidan alımınızı arttırmış ve kilo kontrolüne katkı sağlamış olacaksınız.

       Yağlı tohumlardan faydalanın.

Besin değeri bakımından zengin;  ceviz, badem, kabak çekirdeği gibi kuruyemişler ile iştah kontrolü yapabilirsiniz. Çiğ olmasına ve miktarına dikkat edin.

      Fiziksel aktivitenizi arttırın.

Siz hareket edince bağırsaklarınızda harekete geçer, böylece  konstipasyonu önler ve toksin atımını kolaylaştırırsınız. Bir  diğer toksin atımı olan terlemek yine fiziksel aktivite ile mümkün. Günlük en az 30 dakikalık yürüyüşler ve 10 dakikalık kuvvet egzersizleri ile hem kas  kütlenizi koruyup hem yağ yakımını hızlandırabilirsiniz.

    Baharatlara hakettiği değeri verin. 

Orac değeri yüksek baharatlardan özellikle sumak ,zerdaçal ,kekik ve karabiber ile hem vücuttan  serbest radikalleri uzaklaştırmış hem de formda kalmış olursunuz.

Kan şekeri dengesi için özellikle tarçını ; suyunuza, çaylarınıza, meyvelerinize serpiştirebilirsiniz. 

     Bol bol çiğneyin.

Sindirim ağızda başlar, mekanik sindirim için besinleri çiğnemeyi ihmal etmeyin. Yemek yerken dikkatinizi dağıtacak telefon, tablet gibi ekranlardan uzak durun ve sadece  yemeğinize odaklanın, yemek yediğiniz masaya çiğnemenizi hatırlatacak notlar bırakın. İşe yarayacaktır.

      Metabolizma hızlandıran sebzeleri her öğün mutlaka  tüketin.

Form tutmak için olmazsa olmaz vitamin mineral deposu , lif kaynağı sebzeler ; ister pişmiş ister taze olarak menülerinizde mutlaka yerini almalı. Her öğün için  farklı sebze kombinasyonları oluşturun. Özellikle yaza formda girmenizi  sağlayacak ve  eksik etmemeniz gereken  başlıca  besin önerilerim ise şöyle;  semizotu , kabak, bakla, enginar, bamya, avokado ve tüm mevsim yeşillikleri..

       Porsiyon kontrolü yapmayı öğrenmelisiniz.

Önce lokmalar  küçülmeli, sonra tabaklar. İstediğiniz kadar değil, gerektiği kadarını yemelisiniz.

 

Ve motivasyon ;  sağlıklı beslendiğiniz hücrelerinize ihtiyacı olan vitamin ve mineral desteğini sağladığınız için kendinizi tebrik edin. Gücünüzü dışardan değil içerden sağlayın. Sadece yaza değil hayata  formda girin.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar