Yeme Bağımlılığını İyileştirebilir Miyiz?

Yazar Gökçe AçıkelDiyetisyen • 6 Nisan 2018 • Yorumlar:

Pek çok bağımlılık türünün tedavisinde bağımlılık duyulan maddeden veya davranıştan uzak durmak gerekir. Örneğin alkolle ilgili bir sorun varsa, iyileşmek için artık alkol içmiyor olmalısınız. Kumar bağımlılığından kurtuluyorsanız, bu pokerden tamamen uzak durmanız anlamına gelir. Ancak yemek yemeyi bırakamayız, yaşamak için yemek yemek zorundayız. Peki yemek yemeye devam ederken iyileşmeyi başardığınızı nasıl anlarsınız? Cevap, yemek bağımlılığının aslında yiyecekle ilgili olmadığı gerçeğidir. Bu, birtakım duygularla başa çıkabilmek için yemek yemek veya yememekle ilgilidir.

Yeme bağımlılığından kurtulmak, duygularla başa çıkmanın daha sağlıklı yollarını bulmak demektir. Bu aynı zamanda yaşadığınız hayat içinde benliğinizi doğru bir şekilde yargılayabilmeniz, kendinizi eleştirebilmeniz ve bazı şeyleri olduğu gibi kabul edebilmenizdir.

Gerçekten yemek bağımlısıysanız, bu durumu iyileştirebilmek için aşağıdaki beş aşamayı uygulamak gerekir:

1)Diyet yapma düşüncesinden uzaklaşın

Diyet, yemek ve kiloya odaklandığınızda bağımlılık yapıcı davranışlara, yemek yemeye yönlendiren duygulara hitap etmiyorsunuz demektir. Bu yüzden kendinizi iyi hissetmiyor olursunuz. Yeme bağımlılığından uzaklaşmak bir tür yoksunluk gerektirir, ama bu yemek yememek anlamına gelmez. Bunun yerine dürtüsel yeme, yeme takıntısı yapma veya yiyecek alımını kısıtlama gibi belirli yeme bağımlılığı davranışlarını bırakmanız anlamına gelir.

2)Duygusal karışıklıktan çıkın

Tıkanırcasına yeme veya obsesif bir şekilde kalori sayma takıntısı şeklindeki yeme bağımlılığı sizi duygularınızla başa çıkma düşüncesinden soyutlar. İyileşmek, bu duyguların kökenindeki sorunları derinlemesine anlamayı ve daha etkili bir şekilde nasıl yanıt alınacağını öğrenmeyi gerektirir. Bu seviyede önce aşırı yemeye neden olan duygulara yoğunlaşmalı ve bunlarla başa çıkabilmeyi öğrenmelisiniz. Bunun için bir terapiste başvurabilir veya kişisel gelişim kitaplarından faydalanabilirsiniz.

3)Vücudunuzun gereksinimlerine kulak verin

Kilo vermeye çalışırken kimi zaman vücudunuzu müttefiğiniz olarak değil, düşmanmış gibi görüp inatla kilo vermediğini düşünebilirsiniz. Hatta vücudunuzun utanç verici olduğunu, olmadık zamanda garip açlık hisleri ve yeme istekleriyle sizi zor duruma düşürdüğünü düşünebilirsiniz. Vücudunuzla olan bağınızı geri kazanmanın ve vücudunuzu dinlemenin yollarını arayın. Bağımlılığın yaşadığı yer zihninizdir. İyileşmeyi ancak zihninizi boşaltarak ve birtakım problemleri yenerek sağlayabilirsiniz. Bunun için yogaya yönelmeyi deneyebilirsiniz. Yoga ile zihin-beden uygulamasından fayda görebilirsiniz. İnanın pek çok danışanımda yoganın yeme ataklarını azaltma ve dinginlik sağlamada etkilerine kendim şahit oldum.

4)Yeni çekirdek inançların yaratılması

Çekirdek inançlarımız kendimizi, başkalarını ve dünyayı nasıl gördüğümüzü belirler. Çocukluk çağında veya yetişkinlik döneminde travmatik veya sıkıntılı bir olay yaşadığımızda oluşurlar. Çekirdek inançlar genellikle güvenlik, dikkat, sevgi ve onay gibi ilkel ihtiyaçlarla ilgilidir. ‘’Ben güvende değilim.’’ veya ‘’Sevilmek için iyi olmak zorundayım.’’ yaygın inançlardır. Bir çekirdek inanç oluştuğu zaman siz farkına varmadan birtakım davranışlarınız da değişir ve değişen şeylerin arasında yeme davranışı da yer alır. Bu durumda bu inançların sizin için yararlı olup olmadığına karar vermelisiniz ve eğer yararlı değillerse bu inançları değiştirmeye yönelmelisiniz.

5)Ruhunuzun gerçek ihtiyaçlarını karşılayın

Bunu yaptığınız zaman yeme bağımlılığından kurtulmuşsunuz demektir. İnsanlar meditasyon, doğa yürüyüşleri, sosyal veya dinsel hizmetlere katılma gibi yollarla ruhsal olarak kendilerini tatmin ederler.

Anahtar, kendinize karşı nazik olmak ve herhangi bir zaman kaybından kendinizi bağışlamaktır. ‘’Öfkemi yiyecekle uyuşturmadan önce fark edeceğim’’ gibi cümle kalıpları sizi vücudun gerçek ihtiyaçlarını karşılamaya yöneltir. Hayatınız, ruhunuzun gerçek istekleri tarafından yönlendirildiğinde yiyecekleri dipsiz bir boşluğu doldurmak için değil, fiziksel gereksinimlerinizi karşılamak için tüketirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar