Yeme Bozuklukları

Yazar Sezin BaşoğluPsikolog • 15 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Anoreksiya Nervoza; genelde 12-18 yaşları arasında başlayan, kişinin kilo almaktan aşırı korkmasıyla bilinçli olarak aşırı zayıf kalma çabaları ile belirli bozukluktur. Kişinin kilosu düşmeye devam etse dahi kilo alma konusunda kaygı duyma sıklıkla artar .Tipik olarak kızlarda, sıklıkla ergenlikten kısa süre sonra görülür. Kişi de sosyal geri çekilme, küskünlük, huysuzluk, depresyonu içeren davranışsal değişiklikler ortaya çıkar.

Bulimia Nervoza; başlıca özelliği aşırı yemek yeme ve kilo almayı durdurma çabalarıyla ile belirli bir bozukluktur. Bu kişiler yaşamlarının büyük bir bölümünü yemek ve yememek arasında bocalayarak geçirirler. Yeme sorunlarından utanırlar ve belirtilerini gizlemeye çalışırlar. Kilo almaktan sakınmak için uygunsuz dengeleyici davranışlarda bulunurlar .Örn; kusma, zayıflamak için çeşitli ilaçlar kullanma. İstedikleri zaman isteyerek kusabilirler. Bu durum üç ay süreyle en az haftada iki kez ortaya çıkmalıdır. Kızlarda daha fazla görülür. Kontrol güçlükleri, kronik depresyon, aşırı suçluluk duyguları, anksiyeteyi içeren davranışsal değişiklikler ortaya çıkar.

ERKEN ÇOCUKLUKTA YEME VE BESLENME BOZUKLUKLARI

Pika; çocuğun yenilebilir olmayan maddeleri ( boya, sıva, tel ,saç, elbise kumaşı, kum, toprak vb.) en az bir ay süreyle yemesidir. Başlangıcı bebeklik döneminde olsa da 18-24 aylardan önceki dönemde bu maddelerin yenmesi veya ağza götürülmesi yaygın olduğu için pika tanısı almaz. Vitamin, mineral eksikliği, enfeksiyonlar, yoksulluk, ihmal ,anne-babanın kontrolünün eksikliği, gelişimsel gecikmeler bu durum için riski artırır. Çocukluğunda pika öyküsü olanlarda anoreksiya ve bulimia nevroza’ya sık rastlandığı bilinmektedir.

Ruminasyon bozukluğu; Bebeklik döneminde veya çocuklukta kısmen sindirilmiş yiyeceğin bulantı, tiksinme ile ,sindirim sistemi bozukluğu olmadan ağza getirilerek dışarı atılması veya çiğnenerek yeniden yutulmasıdır. Tanı için en az bir ay süreyle tekrarlaması gerekir.

Bu bozukluk en sık bebeklerde gözlense de yetişkinlerde de gözlenebilir. Mental Retardasyonu olan kişilerde ve erkeklerde daha sık görülür. Uyaran azlığı, ihmal, zorlu yaşam koşulları, anne-baba-çocuk ilişkisindeki sorunlar bu bozukluğa yol açabilir.

Beslenme bozukluğu; Başlangıç yaşının 6 yaşından önce olduğu, temel özelliğinin kilo alma yetersizliği veya kilo kaybının en az bir ay sürdüğü, genel bir tıbbi durumun olmadığı bir bozukluktur. Kızlarda ve erkeklerde eşit sıklıkta görülür. Anne ve-veya çocuğa bakım veren kişilerle ilişkisi ve çocuğa yaklaşım ele alınarak değerlendirme yapılmaktadır.

Beslenme ve yeme bozukluklarında yeme problemi ile ilişkili psikolojik ve aileyle ilgili sorunlar ele alınarak rehabilite sağlanmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sezin Başoğlu Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)