Yeme ve Beslenme Bozukluğu Nedir ?

Yazar Pelin GülbayrakPsikolog • 8 Temmuz 2016 • Yorumlar:

Uyumak, barınmak gibi temel ihtiyaçlarımız arasında yemek yeme davranışlarımız da bulunmaktadır. İnsanların yaşamlarını devam ettirmeleri için, sağlıklı beslenmenin önemi büyüktür. Yemek yeme davranışı fizyolojik bir ihtiyaç gibi görünse de altında psikolojik durumları da barındırır. Sinirli veya gergin durumlar kişilerin yeme davranışında artış gösterirken, heyecan verici durumlarda iştah azalması yaşanabilmektedir. Sağlıklı yeme davranışına ters bir etken ortaya çıktığında kişiler bilinçsizce hareket ederler ve tepkileri normalin dışına çıkabilmektedir.

Özellikle son yıllarda medyanın zayıflığa vurgu yapması; genç yetişkinlerin kendi beden algılarını yanlış değerlendirmelerine ve buna yönelik aşırı egzersiz, aşırı diyet yapma, sağlıksız beslenme, yediklerini kusma, müshil kullanma gibi davranışlarına yol açmasına sebep olabilmektedir. Fazla kilonun toplum tarafından kabul edilmediği algısını yaratan medya, kişilerde olumsuz etki bırakmakta ve sağlığı tehdit edici davranışların oluşmasına ortam hazırlamaktadır.

Anoreksiya Nervoza ve Blumiya Nervoza, yeme ve beslenme bozukluğunda psikolojik tedavinin bir an önce başlanmasını gerektiren en önemli alt başlıklarıdır. Anoreksiya Nervoza; kişinin beden sağlığını tehdit eden, şişmanlamak ve kilo almaktan oldukça korkma, düşük beden görünümü ile kendini gösterir. Bireyler o sırada kendilerini sıkıntıları varmış gibi değerlendirmezler. Blumiya Nervoza da ise, belirli zamanlarda aşırıya kaçan bir yeme yeme davranışı gözlemlenirken bunun sonucunda kişiler kilo alma korkusu ile yediklerini kusma yoluna girerler. Fazla yemenin sonunda müshil kullanmak ya da kusmak Blumiya Nervoza’nın özellikleri arasındadır.

Batı toplumlarında daha fazla rastlanılan yeme bozuklukları ülkemizde de son yıllarda büyük ölçüde ilerleme kaydetmiştir. Önemli tıbbi durum olarak değerlendirilen yeme bozuklukları kişilerin fiziksel ve psikolojik sağlığı açısından tedavi edilmesi gereken tanı grubudur. Tedavi planı uygulanmadığında sonuçlar dramatik olarak kötüye gitmektedir. Yeme bozukluğu tanısı almış bireylerde, psikolojik durumları üzerinde durmak ve bu duruma neden, nasıl, ne şekilde geldiğine odaklanarak doğru formülasyonu oluşturmak ve buna yönelik tedavi planı uygulamak önem taşımaktadır..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)