YEMEK İLE İLGİLİ BAZI PSİKOLOJİK SORUNLAR

YEMEK İLE İLGİLİ BAZI PSİKOLOJİK SORUNLAR

Yemek ile ilgili problemlerin çoğu anneye dış baskılar sonucu oluşmaktadır. Yapılan bir çalışmada 100 obez çocuğun annelerinin sadece %10 kadarı, etrafın da etkilemesi ile çocuklarının normal kiloya yakın olduğunu, kalan 590 anne ise az kilolu olduğunu söylemişlerdir. Günümüzde maalesef özellikle ülkemizde aşırı kilo daha önemli bir sorun haline gelmektedir. Bunun yanında anlamsız korku, etrafın yanlış yönlendirmeleri, basından izlenen yanlış bilgiler sonucu birçok anne çocuğuna zarar verecek düzeyde hatalar yapabilmektedir. Bunlardan bazılarında anne ve etrafının psikolojik yardım alması gerekmektedir.

Obeziteden korkan aileler ise çocuklarını aşırı korkuturlarsa, çocuklarda yemekten korkma sonucu kaçma gelişebilir. Bu korkuların da psikolojik olarak tehlikeli yönlere gitme ihtimali vardır.

Bulimia

Bulimia veya bulimia nervoza denilen durumda yemek yiyerek şişmanlamaktan hastalık derecesinde korkma sonucu yenilenler zorla kusulur. Kusulamaz ise aşırı egzersiz ile yakılmaya çalışılır. Bir saplantı halinde herkesten ayrı ve hızla yemek yenir ve bu yeme nöbeti kontrolsuzdur.

Anoreksiya Nervosa

Her tür yemekten kaçmak, yemekle seyreder. Ölüme neden olabilecek kadar zayıflama olabilir.

Ortoreksiya Nervosa

Sağlıklı gıda takıntısı olarak özetlenebilir. Yenen her tür gıdanın yan etkileri ve sağlıksız olduğu, allerji yaptığı gibi saplantılar gelişir. Ailesine ve çocuklarına ciddi sıkıntılar çektiren anneler bulunmaktadır. Tedavi edilmelidir. Çünkü çocukların büyümeleri engellenebilir. Aslında yapılan birçok yanlış haber toplumda bu tip hastalığa yatkın kişilerin saplantılarını tetiklemekte ve toplumda bu tür sıkıntıları yaygınlaştırmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Abdullah Murat Tuncer Çocuk Hematolojisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)