YEMEKTE DENGE

Yazar Dilara ÇaçanDiyetisyen • 4 Ağustos 2017 • Yorumlar:

YEMEKTE DENGE

http://www.sugav.org/img/dengeli-beslenme.jpg

Saglikli ve kaliteli bir yasam icin dengeli beslenme esastir. İcinde bulundugumuz çagin hastaliklarinin temelinde beslenme tarzinin gecirdigi degisimle etkili sebepler yatmaktadir. Kanser, diyabet ve obezite 2000'li yillarin en sik rastlanilan hastaliklari olarak görülmektedir. İnsanoglunun gelisimi sürecinde yaşanan beslenme degişimi çağin gerektirdigi gibi şekillenmiş, kimi insanlar daha cok bilinçlenmiş kimi insanlar ise çağin hizina ayak uydurup beslenmenin önemini gözardi ederek sağliksiz yollari seçmiştir.

Yeni doğan bir çocugun ailesinden öğreneceği şeyler içerisinde beslenme düzeni yaşamin temel gereksinimi olduğundan ilk siralarda yer alir. Bu durumda ailenin ilk gorevi çocuklarina sağlikli ve dengeli beslenmeyi öğretmek olmalidir. Yaşam kalitesini yüksek tutmak isteyen insanlar buzdolaplarinda yapacaklari ufak bir temizlikle yeni bir hayata merhaba diyebilirler.

Gun içinde dengeli paylastirilmis besinlerle dolu bir beslenme programi olusturulmalidir. Temel besin gruplarinin hepsinden ideal miktarlarda tüketilmeli, su icmeye ozen gosterilmelidir. Saglikli bir diyette günlük besinlerin %55-60 i karbohidratlardan, %12-15 i ise proteinden oluşturulmalidir. Öğünlerde sebze, kurubaklagil ve protein içerikli besinlerin çeşitlendirilmiş olmasi farkli besin ögelerini alma, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılama açisindan zenginlik yaratir. İdeal bir ana öğüne bir porsiyon süt grubu mutlaka eklenmelidir. Saglikli ve dengeli bir tabak renkli, cesitli ve tatmin edici olur.

Sebze , meyve, kurubaklagil, ekmek, yağli tohumlar, et grubu ve süt grubu besinlerinin her birinden uygun miktarlarda içeren bir günlük diyet uygulayan kisiler günlük yaşamlarinda sağlikli görünen, enerjik ve sabahlari neşeli uyanan insanlar olurlar.

Resimdeki piramit, Dunya Sağlık Örgütü’nün (WHO) dengeli beslenmeyi açıklamak adına yaptığı en güzel çalışmalardandır. Bu piramide göre günlük beslenmemizde olması gereken besinler çoktan aza göre sıralanmıştır. Beslenme ihtiyaçlarının yanı sıra, WHO fiziksel aktivitenin önemini vurgulamak adına bu piramitte egzersize de yer vermiştir. Sonuç olarak sağlıklı ve kaliteli bir yasam bekleyen insanların bu piramitteki oranlarda besin gruplarından dengeli bir şekilde tüketmeli, günlük yaşamlarının bir bölümünü fiziksel hareketliliğe ayırması gerekmektedir.

 

http://drpozitif.com/images/2005Piramidi.jpg

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)