Yılbaşı

Yazar Kaan YavuzPsikolog • 21 Şubat 2020 • Yorumlar:

Yılbaşında istisnasız bir çoğumuz yaşamın farklılaşması ve değişmesiyle ilgili beklentilere girmişizdir. Hatırlar mısınız 2019’dan neler bekliyordunuz? Hatırlayanlar için beraberinde bunların gerçekleşip gerçekleşmediğini düşünmelerini rica ediyorum. İçlerinde gerçekleşenler varsa ne mutlu! Ancak gerçekleşmenyeler acaba neden gerçekleşmedi?

İnsan şüphesiz ümit eden bir varlıktır. Bu kötü de değildir aslında.Önemli olan neyi ne şekilde ümit ettiğimizdir. Benim yazımın başlığına vereceğim yanıt aslında ikiye ayrılacak. Genel gözlemim bireyler maddesel bazda ciddi bir para beklentisi içindeler. Manevi anlamda ise yine en az para beklentisi kadar şiddetli bir biçimde İLGİ,Destek ve kabul edilme beklentisi içindeler. Bu beklentilere baktığımızda insanın varoluşunda çok önemli yere sahip olduklarını söylemeden edemeyeceğim. Ancak beklentiyi tuhaf kılan kısım şu ki; bunları çok çaba sarf etmeden ve devamlı olarak başkaları tarafından bekliyor olmak. Burada kendimize dönüp ne kadar çaba sarf ettiğimizi ve başkasından beklemekten başka da çözüm bulabilecek miyiz sorularını sormamız gerektiğini düşünüyorum. Eğer beklentilerimizin gerçekleşmesi için "yeterince" çabaladıysak sonuç ne olursa olsun haz duyacak ve birey oluşumuzu olumlu etkilenecektir.Hatta kısa vadede kayıp gibi gözüken durumlar bile orta ve uzun vadede kazanca işaret edecektir.

Yazı beklentilerimiz üzerine olunca, özellikle yıllardır karşılaştığım, büyük hayret ve şaşkınlıkla karşıladığım kişileri beklentiye sokan astroloji yorumlarına da değinmeden edemeyeceğim. Astroloji bir bilim dalı değildir. Astronomi ile karıştırılmamalıdır. Astronomi bilim dalıdır ve bizlere bilimsel veriler sunmaktadır.

Bunların insan hayatıyla doğrudan bağlantısı yoktur. Burcunuza göre yaşamınızın (1 günü, 1haftası, 1 yılı fark etmeksizin) nasıl geçeceğini ön görmek sizleri içi boş, alt yapısı olmayan beklentilere sürüklemektedir. İnsanı beklentilerinin gerçekleşmemesi olumsuz etkiler, bazen yıkımlara sebebiyet verir. Ümitlenmek ihtiyaçtır, pozitif manada motive edici etki yapmaktadır. Ancak astroloji v.b yerlerden beklentiye kapılmamakta yaşamı daha yaşanabilir kılacaktır.

 

Bizler ruh sağlığı çalışanları(psikolog, psikiyatrist, psikolojik danışmanlar) olarak kişilere hayaller satmamaya özen gösteririz, çabalarız. Kişilerin yaralarını, acılarını başka yaralarla kıyaslayıp , başka acılardan örnekler vererek iyileştirmeye çalışmayız. Örneğin; eşinden kendine sürprizler yapmasını bekleyen daha çok ilgi görmek istediğini ifade eden bir kişiye, yaşamış olduğu ilişki sürecini tümüyle gözden geçirmeyi amaçlarız. Böylelikle karşısındaki kişinin kişilik özellikleri ve davranış örüntülerini daha iyi anlayarak beklentisini sürece yönelik düzenlemeyi hedefleyebiliriz. Aynı zamanda kişi belki de beklentisinin yalnızca karşı tarafla ilgili olmadığını da keşfedebilecektir. Keza yine bu durumla ilgili çalıştığımız bir kişiye "Aman! Hayatta ne dertler var. Seninki de dert mi? Bak hastanede yatanları düşün. Bak sevgilisi olmayanları düşün. Senin en azından durumun daha iyi. Takma kafana." benzeri ifadelerde asla bulunmayız.

 

Herkesin psikolojik dayanıklılığı farklıdır. Herkesi etkileyen durumlar ve öyküler farklıdır. Bu nedenle bizler danışanımız ile rasyonel(akılcı) olanın araştırmasını yaparız. Kişileri inciten, travmatize eden, öfkelendiren beklentilere girdiklerini gördüğümüzde bunu danışanımıza fark ettirmeyi amaçlarız. Siz değerli okurlarımıza da farkındalık olabilmesi ümidiyle bu ay yılın ilk yarısında yılbaşı beklentilerinizi hatırlatmayı hedefledim.

 

Sadece yılbaşı değil, genel yaşam beklentilerimizi de umarım gereken çabayı sergileyerek gerçekleştirebiliriz, tabi eğer gerçekleştirebilmek bizim elimizde ise…

 

Saygılarımla,

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)