Yılbaşı Diyeti Nasıl Yapılır?

Yazar Gökhan Çelik • 31 Mart 2023 • Yorumlar:

Bir yılı daha geride bırakırken yeni hedefler koyuyor, yeni kararlar alıyoruz. Kilo vermek de başlıca hedeflerimizden biri. Yılbaşı gecesine kadar ideal kiloya ulaşmak, yılbaşı gecesi kilomuzu korumak ve çeşit çeşit yiyeceklerle geçen kutlamalar sonrası aldığımız kilolardan kurtulmak… Kilolarınız hakkında endişe etmeden bu süreci keyifle geçirmek için bazı önerilere uymanız yeterli.

Öncelikle yılbaşı gecesine günler kala aşırı kısıtlı diyetler uygulanıyor. Kısa zamanda etkili gibi görünse de metabolizmanızın yavaşlamasına yol açarak ilerleyen zamanlarda daha fazla kilo sorunuyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu yüzden ilk önerim bu tür diyetlerden uzak durarak sağlıklı beslenme yöntemleriyle ideal kiloya ulaşmanız. Bunun için kompleks karbonhidrat, protein ve sağlıklı yağlardan oluşan dengeli bir kahvaltıyla güne başlayabilirsiniz. Haşlama yumurta, peynir, zeytin veya ceviz, tam buğday ekmeği ve mevsim yeşilliklerinden oluşan bir kahvaltı tabağıyla güne başlamanız gün içerisinde daha az yiyerek kilo kontrolüne yardımcı olur. Günün sonrasında dikkat etmeniz gereken şey öğün atlamamak. Sanılanın aksine porsiyon kontrolüyle yapılan ana ve ara öğünler kilo aldırmaz, aksine iştah kontrolü sağlayarak geç saatlerde yemenizin önüne geçer. Günde 3 ana öğün, ihtiyacınıza göre 1-3 kere ara öğün tüketebilirsiniz. Ana öğünler arasında 4-5 saat olmalıdır. Ana öğünlerden 2-2,5 saat sonra ise meyve ve yağlı tohumdan oluşan bir ara öğün yapılabilir. Öğle öğününde yulaf, yoğurt ve taze meyveyle yapacağınız bir öğün hem tokluk sağlayacak, hem de lif alımıyla bağırsaklarınızın da çalışmasını sağlayacaktır. Yılbaşı gecesi yaklaşırken kilo ve ödem sorunundan kurtulmak isteyenler için hafif bir akşam öğünü tüketmek de oldukça etkili olacaktır. Akşam öğününde sebze yemeğinin yanına bir kase yoğurt ve tam buğday ekmeğiyle hafif bir öğün oluşturabilirsiniz. Bazı günler etin yağsız kısımlarından yapılmış fırında veya ızgara et yemeğinin yanına bol salata da tercih edilebilir.

Bu öneriler yılbaşı ertesi için de geçerlidir. Yılbaşı ertesi özellikle dikkat edilmesi gereken nokta bol su tüketimidir. Yılbaşı gecesi alkol tüketimi sebebiyle vücudunuzda su kaybı gerçekleşmiş olabilir. Bu yüzden ertesi gün bol miktarda su tüketilmelidir. Ayrıca bugünde keyifli bir yürüyüş yapmak hem önceki günden aldığınız kalorileri dengelemiş olacak hem de yıla güzel bir giriş yapmanızı sağlayacaktır. Yılbaşı gecesine kısa bir zaman kala kilo vermek isteyenler tabii ki bazı gıdaları kısıtlamalılar. Beyaz un, şeker, bol miktarda yağ içeren tatlılardan, hamur işlerinden uzak durmanız gerekir. Paketlenmiş abur cubur gıdalar farkında olmadan yüksek kalori almanıza ve ödem yapmanıza sebep olur. Bu tür gıdalardan uzak durarak sağlıklı bir şekilde hedefinize ulaşabilirsiniz.

Yılbaşı Diyetinde Hangi Besinler Tüketilir?

Yılbaşına kadar, yılbaşı gecesi ve yılbaşından sonra ideal kiloya  ulaşmak ve kilo almayı önlemek için sofrada bazı besinlere yer  verilmelidir.  

Çiğ sebzeler: Kahvaltıda yiyeceğiniz maydanoz, roka gibi koyu  yeşil yapraklı söğüş sebzeler, öğle ve akşam yemeklerinde yine yeşilliklerden ve kırmızı-mor sebzelerden oluşan bir büyük kase  salata tüketmek iştah kontrolü sağlayarak aşırı yemenizin önüne  geçecek en etkili yöntemlerden biridir. Ayrıca gün içerisinde  ihtiyacımız olan vitamin, mineral ve antioksidan miktarını da  karşılayarak hem soğuk kış günlerinde bağışıklığımızı korur hem  de diyet süresince halsiz düşmemizi engellemiş oluruz. Yine bu  besinlerden sağlayacağımız potasyum, magnezyum gibi  mineraller ve su, lif gibi besin ögeleri sayesinde ödemden de  korunuş oluruz. Ödem söz konusu olduğunda dikkat edilmesi  gereken bir nokta salatalarınıza tuz eklemekten kaçınmanız. Gün  içerisinde yemeklerden aldığımız tuz miktarı yeterli olduğu için,  salatalara ilave tuz eklemek vücutta ödeme yol açar.  

Proteinden zengin besinler: Proteinden zengin besinler  denilince ilk akla gelen yumurta kahvaltıda mutlaka yerini almalı.  Yumurta beyazındaki albümin, ödemin baş düşmanlarından  biridir. Ayrıca kahvaltıda yenilen yumurtanın gün içerisinde iştahı  azalttığına dair deneyimler de mevcut. Gerek yılbaşına kadar  zayıflamak için, gerek kilo korumak için kahvaltıda yumurtaya yer  verebilirsiniz. Yumurta dışında kırmızı etin yağsız kısımları, tavuk,  hindi veya balıketi de kaliteli protein kaynaklarındandır ve bu  süreçte tercih edilebilir. Yılbaşı gecesi fırında pişirilmiş hindi eti  iyi bir tercihtir, kilo almanıza sebep olmaz. Gün içerisinde  aldığımız besinlerin sindirilmesinden sonra vücutta ısı enerjisi  açığa çıkar, metabolizma hızı yükselir. Buna “besinlerin termik  etkisi” denir. Proteinlerin termik etkisi karbonhidrat veya  yağlardan çok daha fazladır, bu yüzden metabolizmayı hızlandırmakta çok daha etkilidir. Proteinden zengin besinleri  tüketmeniz metabolizmanızı hızlandırarak daha fazla kalori  yakmanızı sağlar, kilo verme sürecinizi hızlandırır.  

Bol miktarda su: Hedefimiz zayıflama olduğunda gün içerisinde  yediklerimize dikkat etsek de su tüketimi genelde göz ardı  ediliyor. Oysaki gerek genel sağlığı korumada, gerek yağ yakma  sürecinde ve ödemden kurtulmada başlıca hedef yeterli su  tüketimi olmalıdır. Vücudumuzdaki bütün sistemlerin etkili bir  şekilde çalışabilmesi, yağ yakımı için metabolizmanın hızlanması  ve ödemden kurtulmak için vücut suya ihtiyaç duyar. Günlük  kilonuz başına 35 ml su tüketimi yeterli gelecektir. Bu miktarı  tüketmekte zorlananlar için suyun içerisine limon suyu, nane gibi  besinler eklenebilir. Nane kokusunun iştah kesici etkisi de  olabileceğinden gün içerisinde fazla yemenizin de önüne  geçebilir.  

Yılbaşı Diyetinde Nelerden Uzak Durulmalı?  

Bazı gıdaları tüketmek yılbaşı öncesi ve sonrası kilo verme  hedeflerinizin önüne geçebilir. Yılbaşı gecesine kısa bir süre kala bazı  gıdaları diyetinizden çıkarmanız gerekebilir. Paketli abur cubur gıdalar  içerisinde yüksek miktarda yağ, şeker, tuz, basit karbonhidrat  barındırır. Aslında ufak bir miktar yediğinizi düşünseniz de yüksek  kalori almış olursunuz. Bu sebeple hem sağlık hem de yağ ve  ödemden kurtulmak için bu tür gıdalara tüketmemeye özen  göstermelisiniz. Beyaz undan yapılmış hamur işleri ve tatlılar da bu  dönemde tüketilmemelidir. Yüksek tuz tüketimi doğrudan kilo 

almanıza sebep olmasa da yılbaşı gecesini ödemli geçirmenize sebep  olur. Yılbaşı gecesine kadar alkol tüketiminden de uzak durulmalıdır.  

Bütün bu öneriler dikkate alındığında metabolizmanızın işleyişini  bozmadan sağlıklı bir şekilde kilo vermeniz mümkündür. En önemlisi  kısa bir süre içerisinde kilo kaybetmek için aşırı kısıtlayıcı diyetlerden  uzak durmanız ve yılbaşı gecesini keyifle geçirmeniz.  

GÖKHAN ÇELİK 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)