Yiyerek Güzelleşin

Yazar Büşra DayıoğluDiyetisyen • 20 Ağustos 2019 • Yorumlar:

Her vücudun kendine özgü homeostasi denilen dengeyi koruması organizmanın daha iyi çalışmasını sağlar. Cildiniz de dış çevre ve organizmanız arasında dengeyi sağlayan yol görevi görür. Cildinizi nasıl koruyacağınızı merak ediyorsunuz. Peki doğru beslenerek cildinizin güzelleşeceğini biliyor musunuz? Besinlerin cilde uygulanan kremlerden çok daha etkili olduğunu söyleyebiliriz aslında. İşte yiyerek güzelleşeceğiniz süper 7 besin;

  1. Balık

Benim en sevdiklerimden olan balığın tam da mevsimi şu an. Omega-3 yağ asiti içeriğinden dolayı balık, cildin nemli olmasını sağlar ve cilde esneklik veren kolajen proteininden zengindir. Bilinmesi gereken nokta vücut bu yağ asidini sentezleyemez ve mutlaka dışarıdan alınması gerekir. Somon, omega-3 yağ asitlerini en çok içeren balık seçeneklerinden birisidir.

  1. Yumurta

Cildi besleyen yumurta, anne sütünden sonra örnek protein kaynağıdır. Günde tüketilen 1 adet yumurta içeriğindeki B12 vitamini sayesinde cildinizi ve metabolizmanızı canlı tutacaktır.

  1. Su

Sağlıklı bir cilt için olmazsa olmazlardan tabi ki SU. Cildi besler, nemlendirir, pürüzsüz, sağlıklı ve renkli gözükmesini sağlar. Bunları kan dolaşımını düzenlediği için gerçekleştirir. Günlük kilogram başına 30-33 ml su tüketerek cilt sağlığınızı destekleyiniz.

  1. Havuç, Hurma, Domates, Bal Kabağı Gibi Turuncu Renkli Meyve ve Sebzeler

A vitamini içeriğinden zengin cilt dostu besinlerdir. Bu besinler içerisinde yüksek miktarda bulunan A vitamini hücre farklılaşmasını sağlar ve ultraviyole ışınlarının cilde verdiği hasarlardan cildi korur. Ayrıca antioksidan görevi sayesinde ciltte oluşabilecek kırışıklıkları önler.

  1. Kefir 

Probiyotik özelliği yüksek olan kefir, bağırsak sağlığını düzenlemesinin yanı sıra içeriğinde cildi besleyen faydalı bakteriler bulundurur. Aynı zamanda yıpranan cildi onarır.

  1. Böğürtlen, Dut, Ahududu, Yaban Mersini Gibi Mor Renkli Meyveler

Vücutta artan serbest radikaller cilt kırışıklıklarının ve ciltteki renk soluklaşmasının habercileridir. Serbest radikallerle savaşan antioksidanlar mor renkli meyvelerin içeriğindeki flavonoidlerde bulunur. Aynı zamanda cildi besleyen mor renkli meyveler, kılcal damarları korur ve kan dolaşımına etki ederek cilde canlılık sağlar.

  1. Kakao

Kakao ve kakaoyu yüksek oranda içeren ürünler (bitter çikolata gibi), antioksidan ve antiinflamatuar etkileri sayesinde akne tedavisi, cilt yaralarının iyileşmesi, cilt sağlığının korunmasında kullanılır. Günlük veya haftalık tüketim miktarı aşılmamalı, diyetisyene sorulmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)