Yoksa Başıma Bir Şey Mi Gelecek: Yaygın Ankisyete İle Baş Etme Yolları

Yazar Ezgi Didem AyaltıPsikolog • 1 Kasım 2022 • Yorumlar:

Son zamanlarda yaşadığımız talihsiz felaketler pek çoğumuzun kaygılarını tetikledi ve kişiler sürekli "başıma her an bir şey gelebilir" korkusu ile sosyal izolasyona girmeye başladılar.

Peki bu " başıma bir şey gelecek" korkusu ile nasıl yüzleşebiliriz ve bundan daha fazla yara almadan nasıl kurtulabiliriz?

Öncelikle "Yaygın Anksiyete" kavramından bahsetmek isterim. Yaygın anksiyete; kişinin görünen ve bilinen bir sebep yokken sürekli olarak endişeli olması, kötü olayların başına geleceğini beklemesi ve her olayın en kötü taraflarını görerek kaygılanmasıdır. Kişilerin duyduğu bu kaygı, her insanın hissettiği kaygı ve korkudan oldukça farklıdır. Burada hissedilen kaygı aşırı derecededir ve kaygı duyulması için aslında bir neden yoktur. Yaygın anksiyete hastaları genelde, sağlık, aile ve para ile ilgili kaygılanmaktadır.

Peki bizler neler yapabiliriz:

 

1. Öncelikle "falcılık" yapmayı bırakın. Başınıza bir şey gelecekse bile nasıl ve ne zaman geleceğini asla bilemezsiniz. 

 

Sanki kesin olacakmış gibi düşünceler sizi işgal etse de bunun sadece bir olasılık olduğunu ve "olmama" olasılığını aklınıza getirmeyi unutmayın.

 

2. Bir felaketin gerçekleşmesi için sadece "aklınıza gelmesinin" yetmeyeceğini bilin. Siz düşündünüz diye başınıza felaket gelmeyecek. Düşünce ve gerçeğin birbirinden çok farklı olduğunu aklınıza getirin.

 

3. Başınıza bir felaket geldiği zaman ne yapacağınızı felaket gelmeden planlamayın:

 

"Olursa düşünürüm" felsefesi çok işinize yarayacaktır. Organizmamız zaten yaradılış gereği sor durumlara adapte olabilmek ve çare bulmak üzere dizayn edilmiştir. Merak etmeyin, sıkıntı anında "bir anda nasıl da aklıma geldi anlamadım" diyeceksiniz.

 

 4. Tabii ki en önemlisi "maruz kalmak". Hangi ortamda durmak, ne yapmak sizi kaygılandırıyorsa aşamalı bir sekilde; ilk başta güvendiğiniz kişiler ile daha sonra ise kendi başınıza yapmak kaydıyla üstüne gitmek size iyi gelecektir. Zamanla beyniniz sıkıntı olmadığının ve güvende olduğunuzun sinyallerini size verecektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)