YÜZ VE DUDAK DOLGUSU

YÜZ BÖLGESİ DOLGULARI NE AMAÇLA KULLANILIR?

 

Dolgu enjeksiyonlarının yüz bölgesindeki en sık kullanım alanları göz çevresi ve özellikle kaş arası derin kırışıklıkların tedavisi, burun kenarı hüzün çizgilerinin tedavisi, göz altı çöküntülerin ve gözyaşı oluk çukurlarının tedavisi, ağız çevresi ince kırışıklıkların ve marionette çukurlarının tedavisi ve dudak, şakak, çene, elmacık kemiği gibi alanlara hacim kazandırılmasıdır. Dolgu uygulamaları, mimiklerle oluşan kırışıklıklara etkili olan dolgu uygulamalarından farklı olarak statik yani mimik yapmazken olan kırışıklıklara etkilidir.

 

Güvenli ürünler vücutta metabolize edilebilen yapılardan oluşturdukları için, etki süreleri de çok uzun değildir. Sentetik, (kalıcı partiküller içeren) ürünler daha uzun etkilidir. Ancak oluşturabildikleri alerji ve reaksiyonlar nedeni ile hekimler arasında daha az tercih edilmektedir.

 

 

 

YÜZ VE DUDAK BÖLGESİ DOLGULARI NELERDİR?

 

Dolgu amacı ile kullanılan birçok doğal ve sentetik madde bulunmaktadır. Bu ürünler bağışıklık sisteminde sorun olan hastalarda, gebelerde, kortizon kullananlarda kullanılmaz. Seans sayısı, istenilen hacim miktarına ve uygulanacak kişinin doku özelliklerine göre değişir.

 

Hyaluronic Asitler

 

Bu grup, dolgu maddeleri arasında dünyada en sık kullanılan ve en güvenli kabul edilen gruptur. Hyaluronic asit, vücutta birçok dokuda doğal olarak bulunan bir maddedir. Bu grup ürünlerin uygulanması nadiren kızarıklık, şişlik ya da hafif morarma gibi yan etkiler nadir olmakla beraber, geliştiği takdirde birkaç gün içerisinde geçer. Yabancı cisim reaksiyonları diğer grup dolgulara göre çok daha azdır. Etkinlikleri ortalama 9-12 ay civarındadır. Bu gruptaki ürünler sentezlenmelerine göre monofazik ve bifazik olarak ikiye ayrılabilir. Monofazik olanlar biraz daha sert olup doku kaynaşması bifazik olanlara göre daha azdır. Bifazik olanların ise doku kaynaşması daha iyi olup, daha doğal ve yumuşak sonuçlar verirler. Bu nedenle tüm enjeksiyonlarımda FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onaylı bifazik ürünleri tercih ediyorum. Bu serinin tamamında, uygulama sırasında hastanın maksimum konforu için lokal anestetik (bölgesel uyuşturucu) bulunmaktadır.

 

Hyaluronic asit uygulamalarının yüzdeki çöküntü ve kırışıklıklar üzerine olan etkileri, işlemin uygulanması ile anında görülür. Öte yandan tekrarlayan hyaluronic asit uygulamaları cildin doğal kollajen üretimini de arttıracağı için kırışıklıkların sayı ve derinliğinin kalıcı olarak azalmasına da neden olur.

 

Göz Altı Işık Dolgusu

 

Işık dolgusunun içeriğinde, cildin yapı taşlarından hyalüronik asit, cildi yeniden yapılandırma kompleksi olan 8 amino asit, 3 antioksidan, mineral ve vitaminler ile hasta konforu için lidokain bulunmaktadır. Hyalüronik asit vücudumuzda doğal olarak bulunmakta ve derin tabakalarında su tutarak cildimizin hidrasyonunu iyi bir düzeye getirmeye hizmet etmektedir. Bu güçlü nemlendirici ajan, yaşın ilerlemesiyle birlikte azalmaya başlar. Bu nedenle, cilt kurur, zayıflar ve kırışıklıklar ortaya çıkar. Çalıştığı bölge, giderdiği problemler ve uzun süre kalıcılığı ile de farklılık yaratan Bu ürünler tamamen doğal olup insan vücudunda bulunan bir bakteriden elde edilmektedir. Yani insan vücuduna tam uyumludur. Kalıcılığı 12 ay civarındadır.

 

Kollajen Dolgular

 

Bu grupta genellikle sığır kollajeninden elde edilmiş dolgu maddeleri bulunmaktadır. 20 yıl önce popüler olan bu grup, hyaluronic asit teknolojilerinin gelişmesi ve neden olabildikleri allerjik reaksiyonlar nedeni ile günümüzde pek tercih edilmemektedirler. Bu gruptaki birçok ürün için uygulama öncesi allerji testi gereklidir.

 

Sentetik Dolgular

 

Bu gruptaki ürünlerin kalıcılıkları hyaluronic asitlere göre daha uzundur. En sık kullanılan sentetik dolgu çeşitleri kalsiyum hidroksilapatit  ve Poly-L-Lactic Asit’dir.

 

Kalsiyum hidroksilapatit kalıcılığı üretici firma verilerine göre 2-3 yıl olmakla beraber, uygulamada bu süre çoğu zaman 1 yıl civarındadır. İçeriği kemik yapısında bulunan bir maddenin yumuşak dokuya uygulanabilen halidir. Bu yapısı nedeni ile göz çevresi ya da dudak uygulaması mümkün değildir. Yanak, çene ya da elmacık kemiği gibi derin dokulara uygulanabilir. Kızarıklık, hassasiyet, yabancı cisim reaksiyonu ve granulom diye tabir edilen boncuklanma yapma ihtimali hyaluronic asit grubuna göre biraz daha fazladır.

 

Poly-L-Lactic Asit’in kalıcılığı da 2-3 yıl civarındadır. Derin dokulara uygulanması gereken bu ürün diğer dolgulara nazaran daha fazla kollajen sentezini arttırdığı için tekrarlayan uygulamalarda uygulanması gereken miktar da azalabilmektedir. Dudağa ve göz çevresine uygulanması mümkün değildir. Radiesse ürününe benzer şekilde kızarıklık, hassasiyet, yabancı cisim reaksiyonu ve granulom diye tabir edilen boncuklanma yapma ihtimali hyaluronic asit grubuna göre biraz daha fazladır.

 

 

 

İDEAL DUDAK DOLGUSU NASIL OLMALIDIR?

 

Estetik dudak için bazı oranlar mevcuttur. Örneğin yan profilde üst dudak, alt dudaktan 1-2 mm kadar önde durması gerekirken, karşıdan bakıldığında alt dudak üst dudaktan hafif daha kalın olmalıdır. Dolgu yapıldığında, konuşurken dudaklarınız dolgunun etkisi ile kıvrılmamalı, öpüşürken de hissedilmemelidir. Sonuçta kendi dokunuz gibi doğal olmalıdır. Bunun için uygun teknik ve malzeme kullanılması şarttır.

 

 

 

DUDAK DOLGUSU NASIL YAPILIR, NE ZAMAN ŞEKİL OTURUR?

 

Dudak dolgusu, dudağınız bir krem ile uyuşturulduktan sonra uygun alanlara enjeksiyon yapılarak uygulanır. Bu işlemin rahatsızlığının en az olması için dudak dolgusunun kendinden anestezili olan hali (lidokainli) tercih edilmelidir. Yapıldığı anda şeklini kazanır, ancak ilk üç gün hafif bir şişlik olabilir. 3-5 gün civarı tamamen oturmuş olur. Morluk dudak dolgusu işlemlerinde çok nadir olup genelde görülmez.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Haldun Kamburoğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)