Z Kuşağının Boynu Ağrıyor

Yazar Nurettin LüleciAlgoloji Doktoru • 11 Eylül 2020 • Yorumlar:

Şimdilerde Z kuşağı olarak adlandırılan genel olarak 1990 lardan sonra doğan nesilden bahsediliyor. Milenyum kuşağı da denilen bu kuşağın kendine has özellikleri eğilimleri ve davranışları var. Bu kuşağın ortak özelliklerinden birisi bu bireylerin internetle, teknolojiyle büyümeleridir. Boyutu küçük yada büyük farketmez bu çocuklar ekran çocuklarıdır. Biz bu kuşağın tarz ve eğilimlerini nelerden hoşlandıklarını, nasıl iletişim kurduklarını falan irdelemeyeceğiz.

Z kuşağının daha çabuk strese giren, çevresi ile ilişkileri sınırlı, tatmin duyguları azalmış, maceracı oldukları yaygın olarak ifade edilmektedir. Hızlı, analitik düşünen, apolitize ve özgür bireyler olmaları öne çıkan özelliklerinden.

Belirtttiğimiz gibi ekran çocukları olan bu kuşağın herhalde cep telefonu olmayan bireyi yoktur. Günün hemen yarısını telefon yada ekran başında geçirirler. Cep telefonu üzerinde duralım.

Maalesef bu cihaz pardon oyuncak çağımızın hastalığı olup bir çok sağlık sorununa neden olmaktadır. Biz öncelikle ağrılar üzerinde duracağız ama telefonların, izole toplumdan uzak bireyler oluşturması, radyasyona maruziyet, belirli pozisyonlarda saatlerce kalarak oluşan fiziki zorlanma ve anatomik değişiklikler ve bunların yaşam kalitemize etkileri ele alınması gereken durumlardır.

Telefon kullanan insanlar bilindiği gibi telefonu ellerinde tutmakta ve boyunları sürekli olarak aşağıya doğru eğilmektedir. Kimse cep telefonunu göz hizasına kadar kaldırmıyor zaten pratik değil sürekli yaklaşık 45 derece aşağıda tutuyor. Zarar bunun neresinde derseniz. Normalde dik durulduğunda boyun sinirlerine adalelerine 5 kiloluk bir yük binerken telefon kullanma esnasında aşağıya bakmaktan dolayı bu yük 25-30 kiloya çıkıyor. Kemik kas ve sinirlerin ne kadar baskı altında olduğunu sanırım tahmin ediyorsunuz. Bu kötü pozisyonun getirisi “tekno boyun” denilen çağımız hastalığıdır. 

Neler oluyor? Kamburluk, skolyoz, boyun tutulmaları, baş ağrıları, boyun fıtıkları gibi sizin sayıyı artırabileceğiniz bir çok sıkıntı.

Bizler hekim olarak boyun fıtıklarını 25 yaşlarından sonra daha sık görürdük. Şimdilerde 10 yaşından sonra boyun tutulmaları, baş ve sırt ağrıları oluşmaya başladı. Yani 15 yaşındaki gençlerde boyun fıtığı ile daha sık karşılaşır olduk. Maalesef tüm uyarılarımıza rağmen bu cep telefonları sadece Z kuşağında değil tüm yaşlarda çok farklı sorunlara neden olacak gibi durmaktadır. Bu zamane cihazları için ağrılar hayatınızı ve cebinizi yakmadan önce tedbir alın derim

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)