Zayıflama

Yazar Nilgün İstekDiyetisyen • 18 Ocak 2018 • Yorumlar:

Pek çok etkenle ilişkili olan, sağlık üzerinde de etkisi tartışılmaz bir öneme sahip olan beslenme alanına gün geçtikçe ilgi artmakta. Yanlış beslenme ile ortaya çıkan obezite, birçok hastalığa davetiye çıkarmakta. Aslında bu gidişe 'dur' demek çok zor değil. Sağlığımızdan ödün vermeden zayıflamak artık / elbette mümkün.

 

    Doğru bir zayıflama için önerilerimiz:


 

  • İşin uzmanı kişilerden destek alın.

 

Bu, sizin için uzun bir süreç olacaktır. Kilolarınızı 1 haftada veya 1 ayda almadınız. Sonuca 1 hafta veya 1 ayda ulaşmayı beklemeyin. Beslenmenizdeki eksik yanların belirlenip, kalıcı çözümlerin bulunması, doğru alışkanlıkların edinilmesi şart. Bu yolculuğa hazırlanın. Sizin için, size uygun olan beslenme şeklini beslenme uzmanınız ile belirleyip, hedefe doğru adımlarla ilerleyin.

 

  • Öncelikle kendinizi tanıyın, kendinize uygun hedefler belirleyin.

 

Anlık verilen kararların uygulanması çoğu zaman zordur. Kilo vermek istiyorsanız, öncelikle niçin kilo vermek istediğinizi düşünmelisiniz. Aniden aldığınız karardan yine aniden vazgeçebilirsiniz. Gerçekçi olmak, kendinizle ilgili doğru adımlar atmak için ilk adımdır.

 

  • 'Diyet' kavramı içine sıkışıp kalmayın.

 

Yapacağınız uygulamaları 'diyet yapmış olmak' için değil, sağlıklı beslenmek ve beraberinde sağlıklı kilonuza kavuşmak, sağlıklı yaşam için yapmanız gerektiğini unutmayın.

 

  • Artık besin kaydı tutuyorsunuz, kendinizle yüzleşmeye hazır olun.

 

Kişiler genelde ne kadar yediğinin farkında olamayabilir. Birkaç gün yediğiniz-içtiğiniz her şeyin kaydını tutun. Çıkan sonuca, listenin uzunluğuna siz de şaşırabilirsiniz.

 

  • Alış verişe aç karnına gitmeyin.

 

Alış verişe gitmeden önce, almanız gerekenleri liste halinde yazın ve listenin dışına çıkmamaya çalışın. Almayı düşünmediğiniz ve yüksek kalorili, sağlıksız besinler alış veriş torbanızda yer almasın. Aç karnına gittiğinizde ihtiyacınız olmayan birçok şeyin alınma olasılığı da artar.

 

  • 'Terazi formülü' önemli.

 

Kilo artışı, vücudun harcadığı ve vücuda alınan enerji arasındaki dengenin bozulması ile ortaya çıkar.  Terazinin her iki kefesi eşitlenmeli. Bunun için alınan enerji azaltılmalı, harcanan enerji artırılmalı. Genelde kişiler ne kadar ne yediklerinin farkında olamayabilirler. Çünkü hep aynı düzeyde yiyorlardır. Fakat, o hep aynı olan düzey, kişinin ihtiyacından fazlasını içeriyor olabilir. Bu nedenle besin kaydının yanı sıra, farkına vararak, çok yavaş ve çiğneyerek yemek yemek önemli. Belki çok kısa sürede yemeğiniz bitiyordur, ancak bu, az yiyorsunuz veya az kalori alıyorsunuz anlamına gelmez.

 

  • Doğru besinler doğru zamanda alınmalı.

 

Özellikle kalorisi yüksek rafine ürünlerden, yağ ve karbonhidrat içeriği yüksek besinlerden sakının. Kendinizi aç bırakmadan, öğün atlamadan, ayrıca bir seferde besinlere çok fazla yüklenme yapmadan beslenmeniz düzenlenmeli. Gün içinde öğünlerinizin düzenli olması, günün geri kalan kısmında doğru beslenme davranışını uygulamada yardımcıdır. Özellikle akşam vakti yatana kadar geçen zaman içinde, sürekli olarak bir şeyler yiyor durumda olmak sakıncalıdır.

 

  • 'Besin yoncası'nı buldunuz... Dileğiniz gerçekleşiyor...

 

Besin yoncasında her yaprak bir besin grubunu ifade eder; süt-yoğurt grubu, et-yumurta grubu, tahıl grubu, sebze ve meyve grubu... Beslenmenizde her besin grubundan besini doğru miktarda, doğru zamanda ve doğru şekliyle almalısınız. Kendiniz için doğru miktarları beslenme uzmanınızla belirleyin.

 

  • Su, vücudunuzun süpürgesidir, içmeyi ihmal etmeyin.

 

Sadece zayıflama süreci için değil, günlük yaşantımızda su tüketimini artırmak önemlidir. Su, sindirim üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu gibi, vücutta zararlı olan maddelerin dışarı atılması için de büyük öneme sahiptir.

 

  • Sağlıklı yaşam bir bütün. Sağlıklı beslenme ve spor, zincirin önemli iki halkası.

 

Mevsimine uygun besin tercihi yapmak, doğru yöntemlerle beslenmek önemlidir. Yapılan spor, hem kilo verme sürecinde sağlıklı kilo vermenizi sağlayacak, hem bazı kan değerlerinizin normalleşmesine yardımcı olacak, hem de uzun vadede kendinizi daha dinç hissetmenize yol açacaktır. Günlük yaşamda kendimize spor için zaman ayırmak, her zaman aralığını fiziksel aktivite ile değerlendirmek önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)