Zerdeçal ve Egzema Tedavisi

Yazar Hanife KaraDiyetisyen • 24 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Curcuma longa olarak da bilinen zerdeçal, Hindistan’a özgü sarı bir baharattır. Aynı zamanda geleneksel Ayurveda ve Çin tıbbında popülerdir .Anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğu gösterilen curcumin içerir. Bu nedenle, tarihsel olarak egzama gibi bir dizi iltihaplı cilt rahatsızlığını tedavi etmek için kullanılmıştır.Bununla birlikte, Zerdeçal ve Egzema Tedavisi olup olmadığını merak edebilirsiniz.

Egzama nedir?

Atopik dermatit olarak da bilinen egzama, yetişkinlerin% 2-10’unu ve çocukların% 15-30’unu etkileyen en yaygın cilt problemlerinden biridir.

Egzama, aşırı su kaybına yol açan işlevsiz bir cilt bariyerinden kaynaklanan kuru, kaşıntılı ve iltihaplı cilt olarak ortaya çıkar. Birçok egzama türü vardır, ancak hepsi ciltte istenmeyen lekeler ile karakterizedir.

Egzamanın altında yatan neden bilinmemektedir, ancak bir kişinin genetiği ve çevresi gelişimiyle bağlantılı görünmektedir .

Yaygın tedaviler, kaşıntıyı en aza indirmek ve cildin nem bariyerini geri kazandırmak için alevlenmeler sırasında özel nemlendiriciler ve topikal antienflamatuar kremler içerir.Bununla birlikte, doğal ilaçların artan popülaritesi göz önüne alındığında, birçok insan rahatlama için bitkisel ilaçlara yönelmektedir.

Zerdeçal ve Egzema Tedavisi

Zerdeçalın antienflamatuar özellikleri nedeniyle, çoğu insan egzama semptomlarını hafifletip hafifletemeyeceğini merak eder.Bu Baharat yüzyıllardır cilt rahatsızlıkları için doğal bir tedavi olarak kullanılmasına rağmen, özellikle zerdeçal ve egzama hakkında çok az araştırma vardır.

Yine de, araştırmacılar dozajı, etkinliği ve etki mekanizmasını belirlemek için daha fazla çalışma yapılmasını istedi.Bu çalışmaların yanı sıra, egzama tedavisi için zerdeçal veya kurkumin’in oral, topikal veya intravenöz kullanımı hakkında ek araştırma yoktur.

Güvenlik ve önlemler

Zerdeçal ve egzama hakkında sınırlı araştırma olmasına rağmen, bazı insanlar hala kullanmayı tercih edebilir .

Zerdeçal genellikle Gıda ve İlaç İdaresi tarafından tüketilmesi güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, topikal olarak da kullanılabilir. Bazı insanlar zerdeçalını intravenöz olarak kullanmış olabilir, ancak bu yol ölüm dahil ciddi reaksiyonlara yol açabilir o yüzden dikkatli olunmalıdır .

Gıda ve Takviyeler

Zerdeçal tüketmenin sağlığa etkileri konusunda kapsamlı araştırmalar var.

Genellikle güvenli olarak kabul edilir ve curcumin’in sağlıklı insanlarda günde 12.000 mg’a kadar dozlarda alındığında olumsuz sağlık etkileri olmadığı gösterilmiştir ..

Yine de, zerdeçaldaki kurkumin’in düşük biyoyararlılığa sahip olduğunu unutmayın. Bu nedenle, kök  zerdeçalını tüketmek terapötik yeterli bir doz sağlamayabilir.Bazı çalışmalar, alımdan sonra kan dolaşımında çok az veya hiç kurkumin bulunmadığını bildirirken, özellikle 4.000 mg’ın altındaki dozlarda, kurkumin yine de faydalı etkiler sağlayabilir.

 

Zerdeçal  yanına karabiber eklemek de yardımcı olabilir, çünkü bu baharat piperin olarak bilinen ve kurkumin emilimini artırabilen bir bileşik içerir. Yine de, ne kadar kurkumin’in cildinize emildiği bilinmemektedir.

Bazı araştırmalara göre, diyet yağları, suda çözünür taşıyıcılar, uçucu yağlar ve antioksidanlar da kurkumin emilimini artırabilir.

Son olarak, aşırı zerdeçal alımının yan etkileri arasında deri döküntüsü, baş ağrısı, bulantı, ishal, mide bulantısı ve sarı dışkı sayılabilir .

 

Topikal uygulama

Zerdeçalın popülerliği nedeniyle, birçok kozmetik şirketi onu ürünlerinde bir bileşen olarak kullanıyor.

Diğer cilt koşulları üzerine yapılan çalışmalarda, zerdeçal içeren ürünlerin topikal olarak uygulanması, kurkumin’in yeterli emilimine izin verir .

Bununla birlikte, bu ürünler daha fazla emilim için özel olarak formüle edilmiştir ve cildinize saf zerdeçal uygulamak aynı etkilere sahip olmayacaktır.Dahası, baharat, çoğu insanın istenmeyen  cildi lekelediği gösterilen güçlü bir sarı pigment içerir.

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, baharatın aktif bileşenlerini içeren topikal ürünler kullanım için güvenli görünmektedir. Herhangi bir endişeniz varsa bir sağlık uzmanıyla konuşun.

İntravenöz Uygulama

Zerdeçalın düşük biyoyararlanımı nedeniyle, doğal sağlık profesyonelleri arasında intravenöz olarak sağlama konusunda giderek daha popüler bir eğilim vardır.

Sindirimi atlayarak, zerdeçal baharatından gelen kurkumin, kana daha kolay girer ve önemli ölçüde daha yüksek bir dozaj sağlar.

Bununla birlikte, bu alanda çok az araştırma vardır ve büyük komplikasyonlar gözlenmiştir. Aslında, 2018 raporu, egzama tedavisi için intravenöz zerdeçalın 31 yaşında bir kadının ölümüne neden olduğunu buldu.

Küçük dozlarda bile, bu tip intravenöz tedavi baş ağrısı, mide bulantısı, mide bulantısı, kabızlık ve ishal gibi istenmeyen yan etkilere neden olabilir .

 

Özetle Zerdeçal ve Egzema Tedavisi

Potansiyel sağlık yararlarına rağmen, egzama tedavisinde zerdeçal veya aktif bileşen kurkumin kullanımını destekleyen eski araştırmalar vardır.

Egzama için zerdeçal denemek istiyorsanız, ciddi güvenlik endişeleri nedeniyle intravenöz tedaviden kaçının.

Bununla birlikte, zerdeçal, yüzyıllar boyunca bitkisel tıbbın bir parçası olarak kullanılmıştır ve kullanımı güvenlidir. Bu baharat veya köri tozunu yemeklerinize lezzet  için eklemeyi deneyin.

Zerdeçal içeren topikal ürünler genellikle kullanım için güvenli olacak şekilde formüle edilir, ancak lekelenmeyi önlemek için baharatları doğrudan cildinize uygulamaktan kaçınmalısınız.

Oral takviyeler de yararlı olabilir, ancak araştırmalar özellikle egzama için etkili dozlar belirlememiştir.

Özellikle hamileyseniz, emziriyorsanız, kronik bir durumunuz varsa veya çocuğunuza vermek istiyorsanız, zerdeçal takviyeleri almadan önce her zaman bir sağlık uzmanıyla konuşun.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)