1 Ay İçinde 4 Kilo Vermenin En İyi Yolu

Yazar Gizem SoncuDiyetisyen • 24 Mart 2022 • Yorumlar:

Kısa sürede fazla kilo vermeyi hedefleyen programlar veya şok diyetler her yanımızda. Öyle ki, bunlarla sık sık karşılaşıyoruz. İşte tam da bu süreçte, ben de sizlere 1 ayda kilo vermenizi sağlayacak önerilerde bulunacağım. Fakat az önce bahsettiğim seçeneklerden farklı olacak. Ben verdiğiniz kiloyu korumanın da yoluna değinmiş olacağım. 1 ay içinde birkaç kilo vermek çok mucizevi görünmüyor biliyorum. Ama verdiğiniz kiloyu koruyabilme gücü oldukça mucizevi diye düşünüyorum.

Unutmayın; şok diyetlerin en büyük kötülüğü sizi aç bırakmasıdır. Aç kaldığınız zaman ise tatminlik duygunuz maalesef oluşmayacaktır. Durum böyle olduğunda ise diyet yapmak katlanılmaz bir hal alacak ve uzun süre devam etmeyecektir.

 

Eğer kilo verme sürecini başarı ile noktalamak istiyorsanız o zaman size bir tavsiye; kilo verme sürecinde yavaş ve düzenli ilerlemeyi öğrenin! Bir ay içinde dengeli kilo vermenin en iyi yolu da işte böyle sağlıklı bir beslenme programını ve günlük egzersizleri uzun süre devam ettirmek. 

 

Bir Ay İçinde 8 Kiloya Kadar Vermeniz Sağlıklı

 

8 kilo kaybetmiş olmak belki sizi fazla heyecanlandırmamıştır. Fakat kas değil yağ kaybetmek istiyorsanız, bu işin yavaş yavaş ve dengeli olması gerektiğini unutmayın. Haftada 2 kilodan fazla kaybetmiş olmak, yağ kaybınızın yanında kas kaybının olduğunu da gösteriyor! Ayrıca kas kaybı demek kalori yakma yeteceğinizin de azalması demek. Bu da uzun vadede kilo kaybını zorlaştırmak anlamına geliyor.

 

Vücudunuzda depolanan 1 kilo yağ 3.500 kaloriye eşit oluyor. Bu hesaplamaya göre, haftada 1-2 kilo kaybetmek için günlük beslenmenizden 250-1.000 kalori arasında bir açık oluşturmanız gerekiyor. Bunu oluşturmak için ise, beslenme ve egzersiz kombinasyonu yapmalısınız. Haftada 2 kilo kaybetmek için aylık diyetinizden 500 kalori azaltmanız ve 500 kalori yakacak şekilde egzersiz yapmanız şart. Bu sayede belki az ama daha kontrol edilebilir kayıplar yaşamanız mümkün olacak. Günlük beslenmenizden 250 kalori azalttığınızda ise, her hafta yarım kilo yani bir ayda 2 kilo kayıp yaşamış olacaksınız.

 

Kilonuzu Kaybetmek İçin Beslenmenizi Kontrol Altında Tutun

 

Kilo vermek istiyorsanız ne yediğiniz ve ne kadar yediğiniz oldukça önemlidir. Kilo vermek ve verdiğiniz kiloyu korumak için küçük kalori hesaplamaları yapabilirsiniz. Günde 500 kalori azaltmak haftada eksi bir kilo yapar. Siz daha fazlasını hedefliyor olabilirsiniz. Fakat az önce de söylediğim gibi bu kalori hesabını biraz daha abartmak demek sağlık sorunları kapıda demektir. 

 

Çok az yemek hem kas kaybı hem yavaş metabolizma hem de yetersiz besin demektir. Daha fazla sebze ve meyve tüketerek ve bitkisel proteinlere yönelerek daha besleyici ve zengin beslenmeniz mümkün. Çünkü bu gıdaların kalorisi düşüktür ve lif bakımından da oldukça zengindir. Lif midenizi hızlı bir şekilde dolduracağından hemen doygunluk noktasına ulaşmış hem de sindirimini yavaşlatmış olursunuz. Bu da uzun süre tokluk anlamına gelir.

 

Kümes hayvanları, balık, yumurta ve yağsız kırmızı et gibi protein kaynakları sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardım eder. Ana ve ara öğünlerinizde protein bakımından zengin gıdaları tercih ederek hedefinize hızlıca ulaşabilirsiniz. 

 

Protein kaynakları sayesinde, günlük kalorinizi sınırlamış olacaksınız. Bunu yaparken sağlıklı yağların önemli birer besin kaynağı olduğunu unutmamanızı tavsiye ederim. Bunun için en iyi seçenek zeytinyağı, fındık ve avokadodur. Yani bu besinleri de bu süreçte yeterli miktarda kullanmakta fayda var.

 

Açlığınızı kontrol altında tutarken, enerjinizin de yüksek kalması için 3 ana ve 2-3 ara öğün yapmak gerekiyor. Denge kurmak için her öğünde aynı kaloriyi almaya çalışın. Ayrıca çeşitli gıdaları tercih ederek tek tip beslenmekten de kaçının. 


 

Maksimum Kalori Yakmak İçin Yüksek Yoğunluk Egzersiz Yapın

 

Egzersiz planlaması yaparken yakacağınız kaloriyi ve kendi ağırlığınızı hesaba katın. Ayrıca bütün vücudunuzu çalıştırmayı da ihmal etmeyin. Kendinizi ne kadar zorlarsanız o kadar fazla kalori yakar ve hedefinize de o kadar hızlı ulaşırsınız. 

 

Aerobik faaliyetler kalori yakmanın tek yolu değildir. Ağırlık kaldırma yaparken ekstra kas kazanımı sağlayacağınızı da bilin. Hem kilo vermek hem de fit görünmek ve kendinize uygun egzersizleri planlamak için bir uzmandan yardım almayı unutmayın!

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)