16/8 Aralıklı Oruç Başlangıç Rehberi

Yazar Gizem SoncuDiyetisyen • 24 Mart 2022 • Yorumlar:

Orucun faydaları saymakla bitmiyor. Bugünlerde popülerleşen aralıklı oruç ise sağlığımız üzerinde iyileştirici etkilere sahip olmakla biliniyor. Özellikle kilo vermek isteyenlerin gözdesi haline gelen aralıklı oruç diyeti, kilo kaybını desteklemenin yanında, vücudu onarma etkisiyle de oldukça tercih sebebi oluyor.

Diyetin mantığı ise genel olarak belli kurallar çerçevesinde belli zaman aralıklarında yemek ve geri kalan zamanlarda kalori tüketmemek.Bu diyetin bilinen 3 yöntemi var.

Bunlardan bir tanesi 5-2 yöntemi. Bu yöntemde haftanın belirlenen 2 gününde oruçlu olmak gerekiyor. En önemli noktası ise belirlenen bu 2 günün arka arkaya gelmemesi. Aynı zamanda oruçlu geçirilen günlerde ihtiyaç duyulan kalorinin yalnızca %25’i alınabiliyor. Ayrıca su ve bitki çaylarının tüketimi serbest oluyor.

Diğer yöntem ise 24 saatlik oruç yöntemi oluyor ve sık uygulanıyor. Haftanın veya ayın herhangi bir günü olarak planlanabiliyor. Bu oruç sürecinde ise kalori içeren hiçbir besinin alınmaması gerekiyor.

 

Bu yöntemlerden en çok tercih edilen ve aslında birinci sırada yerini alan ise 16/8 yöntemi olarak biliniyor.

 

16/8 Aralıklı Oruç Nedir?

 

16/8 aralıklı oruç yöntemi son zamanalarda, özellikle kilo vermek ve yağ yakmak isteyenler için popülerlik kazandı. Katı birçok diyetin aksine 16/8 aralıklı oruç minimum çaba sonucunda etkili sonuçlar veriyor. Ayrıca hemen hemen her hayat tarzına uyum sağlayabiliyor ve sürdürülebilmesi daha kolay oluyor. 16/8 aralıklı oruç kilo kaybını arttırdığı gibi kan şekeri kontrolünde de iyileştirmeler sağlayarak ve beyin işlevlerini de onararak ömrü uzatıyor. 

 

Gün içinde 8 saat kalori içeren gıdaların tüketimine izin veriliyorken, kalan 16 saat boyunca yalnızca su ve bitki çayları tüketilebiliyor. Aşırı olmamak şartı ile sütsüz ve şekersiz kahve tüketimi de olabiliyor. Ayrıca bu 8 saat içinde ihtiyaç duyulan kalorinin de alınması gerekiyor. Bu döngü kişisel tercihlerinize göre istediğiniz sıklıkta uygulanabiliyor.

 

Nasıl Başlamalı?

 

Sekiz saatlik bir yeme aralığı seçerek başlayabilirsiniz. Yiyecek alımınız belirlemiş olduğunuz sekiz saatlik aralık içinde olmalı. 

 

En çok tercih edilen yöntem, kahvaltıyı atlamak ve öğle ile akşam arasındaki 8 saatlik süreyi kullanarak 2 ana öğün ve birkaç ara öğün yapmak. Bu sayede akşam yemeğinden sonra yemeyi bırakarak ertesi gün öğleye kadar oruç tutmuş oluyorsunuz. 

 

Fakat öğleden önce acıkıyorsanız ilk öğününüzü sabah 9-10 aralıklarına planlayıp, son öğününüzü 17:00 şeklinde kapatmanız da mümkün. 

 

Ancak geç uyanıyor veya işiniz geç kahvaltı yapmanızı etkilemiyorsa 11:00-12:00 aralığında ilk öğününüzü 19:00-20:00 aralıklarında ise son öğününüzü planlayabilirsiniz.

 

Kısacası size en uygun aralığı deneyerek bulabilirsiniz. Önemli olan son öğününüzü geç vakitlere bırakmamak. Ayrıca kan şekerinizi dengelemek ve akşam yemeğine fazla aç başlamak için birkaç ara öğün yapmak. Fakat bu da ihtiyaca göre değişiklik gösterebilir. Eğer acıkmıyorsanız ara öğün yapmadan da devam edebilirsiniz. 

 

Tabii ki aralıklı orucun faydalarını görmek için yemek yediğiniz aralıklarda sağlıklı besin seçimi yapmanız gerekiyor. Mümkün olduğunca sağlıklı, besleyici ve doğal gıdaları tercih etmelisiniz. Tüketeceğiniz besinlerin türü ve miktarı kişiden kişiye değişkenlik göstereceğinden bunu iyi ayarlamanız önemli. 


 

Protein kaynakları: Et, balık, beyaz et, yumurta, baklagiller, çekirdekler, kuruyemişler, peynir vs.

 

Sağlıklı karbonhidratlar: Tüm sebze ve meyveler, buğday, bulgur, kinoa, karabuğday, yulaf, pancar vs.

 

Sağlıklı yağlar: Zeytinyağı, hindistancevizi yağı, avokado, yağlı tohumlar (badem, fındık, ceviz vs.)

 

Oruç sırasında su, şekersiz çay ve kahve, maden suyu gibi kalorisiz içeceklerden yararlanmak, sizi zinde tutarak iştahınızı kontrol etmenizde yardımcı olacaktır.

 

Ayrıca, tek seferde fazla yemek veya abur cubur tüketimini arttırmak gibi kötü beslenme durumları 16/8 aralıklı orucun olumlu etkilerini yok ederek sağlık açısından zararlı hale dönüşebilir.

 

16/8 Aralıklı Orucun Faydaları

 

16/8 aralıklı oruç popülerliğini hızla arttıran bir sistemdir çünkü hem uzun vadede takibi kolay hem de esnek olduğu için sürdürülebilirdir.

 

Ekonomiktir ve yemek hazırlığında harcanan zamandan tasarruf sağlar.

 

16/8 aralıklı orucun sağlık üzerinde faydaları var:

 

Etkili kilo kayıpları: Gıda alımını belli zaman aralıklarıyla sınırlandırmak, gün boyu alınan kalorileri azaltmaya yardımcıdır. Ayrıca yapılan çalışmalar aralıklı orucun iştahı baskıladığını, metabolizmayı hızlandırdığını ve kilo kaybını arttırdığını gösteriyor.

 

Kan şekerini düzenleme: Açlık insülin seviyelerinde %31, kan şekerinde ise %3-6 arasında bir düşüş sağlayarak kontrol altında tuttuğu belirtiliyor.

 

Uzun ömür: Bazı hayvansal çalışmalarda aralıklı orucun ömrü uzattığı görülüyor fakat insanlar üzerinde yapılan çalışmalar şu an için sınırlıdır.

 

16/8 Aralıklı Orucun Dezavantajları

 

Herkes için uygun olmayabilir.

 

Yemek yemeyi sekiz saat ile sınırlandırmak, bazı insanların normalden fazla yemesine sebep olabilir. Bunun sebebi ise oruçlu geçen zamanları telafi etme isteği oluyor.

 

Bu durum sindirim sorunlarına, sağlıksız beslenme alışkanlıklarının oluşmasına ve kilo alımına sebep olabiliyor.

 

16/8 aralıklı orucun ilk zamanlarında güçsüzlük, yorgunluk ve açlık gibi kısa vadeli olumsuz etkiler yaşanabilir ancak düzen sağlandığında bu belirtiler ortadan kalkıyor.

 

Yapılan bazı çalışmalar aralıklı oruçtan kadın ve erkeklerin farklı şekillerde etkilendiğini gösteriyor. Hayvansal çalışmalar kadınlarda doğurganlık döngülerini etkileyerek hormonal sorunların yaşanabileceğini gösteriyor.

 

Aralıklı oruca başlamak isterseniz bunu aşamalı şekilde yapmalı ve olumsuz belirtilerin gözlenmesi halinde ise bırakmalı veya uzman tavsiyesi almalısınız.

 

16/8 Aralıklı Oruç Sizin İçin Uygun Mu?

 

Aralıklı oruç eğer yaşam tarzınız ile birleşiyor ve sağlıklı gıdalarla destekleniyorsa o zaman sağlık üzerinde iyileştirici etkiler gösteriyor. Aynı zamanda güvenli, kolay ve sürdürülebilir oluyor.

 

16/8 aralıklı oruç sağlıklı yetişkinler için güvenilir sayılsa da, kronik hastalığınız varsa, ilaç alıyor veya yeme bozukluğu yaşıyorsanız denemeden önce uzman tavsiyesi almalısınız.

 

Aralıklı orucun önerilmediği diğer durumlar ise, gebe kalmak isteyenler, hamileler ve emziren annelerdir.

 

Son Mesaj

 

16/8 aralıklı oruç sisteminde, belirlenen 8 saatlik süreçte yemek yemek ve kalan 16 saatlik süreçte oruç tutmak gerekiyor.

 

Kilo vermeyi destekleyerek kan şekerini düzenliyor ve beyin fonksiyonlarını iyileştirerek insan ömrünü uzatıyor.

 

Belirlenen yeme aralığında sağlıklı besinlerden yararlanarak kalorisiz içeceklerin tüketimini destekliyor.

 

Sağlıksız kilo alımı, insülin direnci ve vücut yağlanması şikayetleriniz varsa uzman görüşüne başvurarak bu yöntemden faydalanabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)