2-3 Yaş Uyku Düzeni

Yazar Melike DişiçürükPsikolog • 9 Aralık 2022 • Yorumlar:

Çiçeği burnunda ebeveynlerin yakındığı konulardan biri bebeklerinin uykusudur. Gaz çıkarma ve emme zamanla yoluna girer ve problem olmaktan çıkarken, uykunun kontrol altına alınması daha zordur.
3 yaşına yaklaşırken uyku hakkında bilinmesi gerekenlerden biri, çocuğunuzla bu konuda inatlaşmayacağınızdır. Bu durumda keskin bir otorite ile sakin bir disipline arasındaki nüansa dikkat etmek önemlidir. 2 yaş itibariyle, sık sık ‘’Hayır! Benim dediğim olacak.’’ sözlerini duymaya başlayacaksınız. Buna alışın.
Çocuğunuz ona da bir birey olarak saygı duyduğunuza inanmazsa işleri yokuşa sürecektir. Yokuşa sürüleceklerden biri de uykudur.Uyku; gündüz ve gece uykusu olarak ikiye ayrılır. Gündüz uykusu ortalama 1.5-2 saat sürer. Bu yaşa gelindiğinde gündüz uykusuna karşı çıkıldığından ebeveynler ekstra zorlanabilir. Şanslı olanların çocukları bu kaybı gece uykusuna ekler. Şanssız olanların çocukları ise, hem gündüz uyumuyor hem de gece uykusuna eklemiyorsa, geceleri uyanır ve/veya sabahları erkenden uyanır. Kısaca dengesi şaşar.
Gündüz uykusunu tekrar rutinine eklemek burada en doğru çözüm olacaktır.Gündüz kadar zorlanılan bir diğer uyku; gece uykusu 10-11 saat sürer. Ebeveynlerin başa çıkmak zorunda kaldığı uyumamakta direnen çocuklarıdır. Burada yanlış bilinen çok yorulması gerektiğine dair bilgidir. Yetişkinler gibi, çok yorulmakta uykunun önündeki sinsi engellerden biridir. Bu sebeple haddinden fazla yormayın. Anneyi, babayı ya da ikisini de az görüyorsa bu da uyumama sebeplerinden biridir. Özlem duygusunu teknik olarak bilmeselerde hissedebilirler. Bakım verenlerin çocuğun ihtiyaçlarının tam olarak karşılandığından emin olması elbette ki sadece maddi anlamda değildir.
Manevi olarak da bunu garanti edin. Sıkıştırılmış da olsa, sadece ona vereceğiniz bir zaman aralığına ihtiyaç duyarlar. Bunu alamadıklarında ise onları uyutmak çetin bir göreve dönüşür. Aynı ebeveynler gibi söz hakkı sahibi olduklarının kabul edilmesine talep ettikleri bu dönem, ergenlik döneminin öncüsüdür.
Öfkenin sizi sarıp çocuğunuzla kurduğunuz ilişkiyi kötü etkilememesi için sabır olmak altın kurallardan biridir. Diğer yapılmaması gerekenlerden söz edecek olursak,aşırı giydirmeden kaçının. Ortamın çok sıcak olmamasına dikkat edin. Uyku öncesi çok yormayın. Televizyon karşısında uyutmayın.
Televizyon sesi yüzünden farkına varmadan uykuya geçerler. Bu da uykuyu tanımalarını engeller. Uyuturken temasın aşırısından kaçının. Uyku alışkanlığının tam olarak oturması yaklaşık 10 hafta sürer. Bu sürecin başında zorlanacağınız bir gerçektir. Kararlı ve sakin bir yapıda kalmaya özen gösterirseniz, çocuğunuzun buna alışması kolaylaşır.
Zamanla uykuya dalmada ustalaşır. Her şeyi denedim ama olmuyor diyenler içinse bir profesyonelden yardım almak doğru bir seçenek olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melike Dişiçürük Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Pedagoji, Aile Danışmanlığı Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)