Özgüveni Artırmak İçin 3 Önemli Yol

Ne kadar becerikli olduğunuzu düşünüyorsunuz? Muhtemelen sandığınızdan daha iyisinizdir. Bu özgüveni düşük bireyler için alışılagelmiş durumlardan biridir. Bu tip durumlar bir birey için potansiyelinin önündeki büyük bir engeldir. Genellikle sürekli kendinden yakınmayı, hata yapma korkusunu ve mutsuzluğu doğurur.

Benlik saygısı inşa etmek sanıldığı kadar kolay değildir. Bazı verilere göre; dünyadaki insanların yarısından fazlasının benlik saygısı zayıf. Geçmişten gelen başarısızlıklar, çevresinde ona inanmayan insanların sayıca daha fazla olması ve özgüveni yeniden inşa edebilmek için uygun koşullar yaratamayınca maalesef birçok insan özgüvenini daha da kaybederek kendini ‘'ben başarısız biriyim’’ inancını körüklerken buluyor.

Özgüvenini kaybeden ve çaresizlik hissiyle ne yapacağını bilemeyen birisi için basit ama etkili, günlük hayatın içerisine yerleştirilebilecek 3 anahtar pratik var.

Öz-şefkatinizden Güç Alın  

Öz-şefkat, Budist psikolojisinden hareketle psikolog Kristin Neff tarafından kişinin kendisiyle olan  pozitif ilişkisi ve kendisine karşı sağlıklı tutumu olarak tanımlanmış bir kavramdır. İnsanın kendisine  acımasız bir eleştirmen olarak davranmak yerine, nazik ve anlayışlı olması anlamına geliyor. Hata  yaptığınızda ilk iş olarak kendinizi etiketlemeyin. Bir tek siz hata yapmıyorsunuz. Hiçkimse  mükemmel değil. Standartlarınız Kaf Dağında ise bu sizi çok yorar. Neden kendinize bir insan  olduğunuzu hatırlatmıyorsunuz? Mükemmel olma arzusu olanların kulağına bu söylediğim  uygunsuz gelebilir. Teklifim şu: Ne kaybedersiniz ki bir deneyin. 

Kendinizi Olumlu İfadeler ile Onaylayın  

Yogada kullanılan mantralar gibi, olumlu ifadeler özgüveni güçlendirmek için birer yardımcıdır. Bu  ifadeleri bir hap gibi düşünün. Etkisini göstermesi için kana karışması gerekir. Yani sabırlı olun. Size  iyi gelecek. ’’Hiçbir şey sonsuza kadar sürmez. Kötü şeyler geçecek.’’ bu olumlamalardan biridir.  Sabah uyanınca, yemeklerden önce ve sonra, yolda, molada ve uyumadan evvel tekrar edin. 

Başarılarınızı Listeleyin  

Başarı kelimesi herkes için farklı anlamlara gelebilir. Üstesinden geldiğiniz irili ufaklı her iş aslında  bir başarıdır. Bir bilim insanının buluşunun insanlara fayda etmesi bir başarıdır. Depresyonda olan  birisi için ise çamaşırları makinaya atmak bir başarıdır. Başarılarınızı küçümserseniz, kendinizi  zehirlersiniz. Panzehir ise yine sizsiniz. Küçümsemeyin, takdir etmeyi öğrenin. Mesela ‘’Bravo  sana! Bu görevin de üstesinden geldin.’’ demenin sizi nasıl hissettireceğini keşfedin.  

Tüm bu pratikleri tek başınıza yapabilirsiniz. Zamanla özgüveninizin daha sağlam olduğunu  hissedeceksiniz. Tek başına yapmakta zorlananlar olabilir. Bir yakınınızla bunları bir aktiviteye  dönüştürebilirsiniz. Biri tarafından desteklenmek sizlere kolaylık sağlar. Süreci yürütmek için bir ruh  sağlığı uzmanından yardım almak diğer seçenekler arasındadır. Her halükarda, özgüvenli olmak  için kendinize zaman tanımaktan vazgeçmeyin. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melike Dişiçürük Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Pedagoji, Aile Danışmanlığı Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)