20 Yaş Dişleri Çekilmeli Mİ?

Yazar Berkin ÖztürkDiş Hekimi • 21 Ağustos 2020 • Yorumlar:

20 Yaş dişleri dediğimiz dişler çenenin en gerisinde yer alan dişlerdir. Genellikle 18 ile 35 yaş arasında sürerler. Çoğunlukla 20li yaşlarda sürdüğü için 20 yaş dişi olarak adlandırılırlar.

Bazen bu 20 yaş dişleri çene kemiğinde tamamen gömülü olarak kalabilir bazen de yarısı çıkabilir. Bunun en belirgin sebebi çene yapısının dişlerin büyüklüğüyle uyumlu olmamasıdır. Örneğin küçük bir çene yapısı daha büyük bir diş gibi. Böyle bir durumda kendine yer sağlayamadığı için diğer dişler gibi tamamen çıkamayabilir ve tabiri caizse fazla diş konumuna düşer. Bu durumda ya diğer dişlere baskı yapıp dişleri çapraşıklaştırır ya da kendisi süremeyip içerde kalır.

-Peki yarısı çıkmış 20 yaş dişi çekilmeli mi yoksa çıkmasını (sürmesini) beklemeli miyiz?

Bu durumda öncelikle çene röntgenleriyle dişin durumu kontrol edilmeli ve ağrı sızı ve kişiye problem oluşturmadığı sürece takip edilmelidir. Ancak diş sürmüyor, ağrı-sızı oluşturuyor, diğer dişlerde çapraşıklığa sebep oluyor ya da komşu dişlerde çürümelere sebep oluyorsa dişin çekimi ile çenenin rahatlatılması gerekir.

Ayrıca aynı bebeğin anne karnında kesenin içinde durması gibi dişlerde kesenin içinde olurlar. Bazen yarı çıkmış veya tamamen gömülü durumdaki dişlerin keselerinde kistik oluşumlar gözlenir. Böyle bir durumda da 20 yaş dişinin çekimi gerekir.

-20 lik dişlerin meydana getirdiği sorunlar nelerdir?

20 yaş dişleri eğer enfeksiyona sebep olursa birçok sıkıntıları da beraberinde getirir. Bunlar genellikle; yüzde şişme, boyun bölgesinde lenf bezlerinde şişme, yutkunmada zorluklar, üst çenede kulağa vuran ağrılar, ağız açıklığında kısıtlılıklar şeklinde görülür. Ayrıca 20 yaşlarda gelişen enfeksiyon veya apseler vücut direncini de düşürür.

-20 yaş dişi hakkında yapılan yanlışlar nelerdir?

Halk arasında 20 yaşlar çıktığı gibi çekilmeli kanısı vardır. Bunların hepsi duruma bağlı olarak değişiklik gösterir.

Yapılan en belirgin yanlış 20 yaş dişlerinin çekiminden çok korkulduğu için işlemin ötelenmesi, geciktirilmesidir. Doktor kontrolünün ihmal edilip “olabildiğince 20 yaş dişimi ağzımda tutmaya çalışayım, gidersem çok ağrılı bir çekim olacak” gibi düşüncelerle ötelenmesi yapılabilecek en büyük yanlıştır.

Rutin diş kontrollerine gidildiğinde 20 yaş dişlerinizin durumunu basit bir diş filmi çekilerek öğrenebilirsiniz. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Berkin Öztürk Protetik Diş Tedavisi, Diş Hekimi, Diş Hastalıkları Ve Tedavisi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Berkin Öztürk

Protetik Diş Tedavisi, Diş Hekimi, Diş Hastalıkları Ve Tedavisi Dr. Dt.

Randevu al