4 Adımda Anda Kalan Evlilik

Partnerinizle olmaya sizi motive eden öncelik nedir? Son zamanlarda birlikte yapmak istediğiniz en büyük hayaliniz nedir? Bir süredir evliliğinizde hayal kırıklığı yaratan kaynağı biliyor musunuz? Bu tip bazı soruları eşler bir diğerine sorduğunda cevap zorlanarak ve yanlış geliyorsa yahut hiç gelmiyorsa, dikkatinizin evliliğin derinliklerinden koptuğunu söylemek mümkün olur yani evliliğiniz otomatik pilotta gidiyor olabilir.

Anda kalan bir evliliğe sahip olmak, eşlerin o an kasıtlı olarak birlikte olduğu, o an birlikte olmanın bir seçim olduğu, önceliğinizin tamamen onunla bağlantıda olmak ve dikkatinizi dağıtacak mevcut  stresörleri ve engelleyicileri minimum düzeye indirerek, ilgiyi karşı tarafa sunmak ve yakın kalarak  sağlıklı bir ilişki kurmaktır.  

Anda kalan evlilik birden oluvermez. Bu çağda insanlar çok meşgul. Sorumlulukları ve iş yükü  artmış durumda. Partner yerine dikkati kolayca verecek milyonlarca şey var. Mesela mutfakta  geçen bir konuşmayı düşünün. Sanki evi işleten birer ortaksınız edasıyla şöyle cümleler geçebilir.  ‘’Faturaları ödedin mi? Bu hafta çamaşır sırası sende. Akşam yemeği için alışverişe çıkacağız.  Okula çocukları götürürken marangoza uğra lütfen. Evin çatısını tamir ettirmek için birini buldun  mu?’’ Ve size göre dizayn edilmiş birçok cümle daha buraya eklenebilir. Bu konuşmaları dışarıdan  dinlerken bir nevi bir aile şirketini idare ettiğinizi söylemek en pürüzsüz ve akılda kalıcı söz gibi  duruyor. Pekala bunlar olurken aynı zamanda dikkatinizi verdiğiniz ve bağlarınızı sıkılaştıran, sizleri  daha sıcak atmosfere taşıyacak bazı yollar var.  

1. Birlikte ritüeller oluşturun.  

Bu adım sizleri bağlamakta yardımcı olacak. Alışkanlıklarınızın dışında da birlikte oluşturacağınız  bir aktivite planı oldukça basit ve kullanışlı hale getirilebilir. Burada önce, eşler birbirine sorular  sorarak ne yapmak istediklerine dair bir iskelet ortaya çıkarabilirler. Soruların sorulması kadar  dinlenip doğru anlaşılmasını ilke edinmeniz gerekiyor. Sadece yatakta uyuklarken bile yastık  sohbeti ritüeli sizi ısıtabilir Günün nasıldı, gün içinde hiç zorladığın bir an oldu mu gibi iki temel  soru onun geçirdiği günün hikayesine eşlik ederek yanında olmanıza imkan sağlar. Mutlu rüyalar ve  seni seviyorum diyerek uyumak bir gelenek haline getirildiğinde uykuya dalmak daha keyifli  olacak.  

2. Teknolojik aletleri bir kenara bırakın.  

Teknoloji ev içinde dikkatinizi dağıtan engellerin en başında geliyor. İkiye bir eller telefona gidiyor,  bir bildirim sesiyle tüm ambiyans bozulabiliyor. Ekran daima ilgiyi çekecek enterasan bir görsel,  video, haber karşınıza çıkarıyor. Bu gibi durumlarla birlikte yemek yerken, bir film seyrederken, size  özel bir aktivite ile meşgulken maruz kalmamak için en azından o sıralarda telefonu kaldırıp  yapacağınız etkinliğe yönelmeniz sizi çok daha anda kılacak.  

3. Düzenli bir randevu gecesi oluşturun.  

Randevu organizasyonu pahalı ya da havalı olmak zorunda değil. Tamamen eşinize  odaklandığınızdan emin olmanız yeterli. Bu randevuların tarihi daima belli olsun. Birbiriniz için  hazırlanın. Bir şeyler yiyin ve sadece sohbet edin. Programınızın bunu engellemesine ve  ertelemesine izin vermeyin.  

4. İncelikli davranın.  

Detaylar sizi derinleştirir. Sağlıklı ve keyifli bir evlilik öyle kendiliğinden olmaz. Akıllar hep iş,  ödemeler, çocuklar, arkadaşlar, hobiler ve daha nicesi ile dolu. Bütün bunlar arasında gidip  gelirken eşinizin varlığına dikkatinizi verebilmek incelik işidir. Ona gerçekten odağınızı verdiğinizde  buna değdiğini göreceksiniz. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melike Dişiçürük Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Pedagoji, Aile Danışmanlığı Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)