6 Adımda İyi Bir Öğrenme Nasıl Gerçekleşir?

Yazar Saliha Kübra KalkanPsikolog • 3 Haziran 2021 • Yorumlar:

Biz sadece istediğimiz bilgiyi mi öğreniyoruz? Yoksa istem dışı öğrendiklerimiz de var mı? Mesela doğru da olsa, yanlış da olsa çocuklarımıza karşı davranışlarımızda bazen kendi ebeveynlerimiz gibi olabiliyoruz. Model alarak edindiğimiz bilgilerin belki bir çoğunu tasvip etmiyoruz, fakat farkında olmadan uygulayabiliyoruz. Öğrenme süreci bazen bu kadar kolay gerçekleşebildiği gibi de, bazen zorunlu olduğumuz ve çok istediğimiz halde öğrenemediğimiz pek çok bilgi olabiliyor hayatımızda. Peki öğrenme denilen süreç iyi bir şekilde nasıl gerçekleşiyor?

  1. İlk olarak duygularımızdan bahsedeceğim bu maddede. Merak, ilgi ve sevgi olmadan çalışmak, yeni bir bilgiyi öğrenebilmek çok zordur. Mesela eğer bir bilgi, sizi arzuladığınız hedefe götürecek ise, iştiyakla öğrenebilmek o bilginin emilmesini sağlar. Ya da yaşamınızda size katkı sağlayacaksa, önce iyi bir motivasyon elde edip (bu bilgi benim için gerekli); daha sonra öğrenmek üzere iş başına geçmelisiniz.

  2. Acaba hangi saat aralığında daha iyi öğreniyorsunuz? bunu keşfetmelisiniz. Kimileri sabahın erken saatlerinde daha iyi öğreniyor iken, kimileri ise gece daha iyidir.

  3. Çalışmalarınızdan sonra, mutlaka iyi bir uyku almalısınız. Uyku sürecinde bilgiler alt belleğe; yani uzun süreli belleğe depolanmaktadır.

  4. Öğrenme aşamasında, tekrarlar çok önemlidir. İlk kez öğrendiğiniz bir bilgi için beyin zorlanır, daha yavaş ilerlersiniz. Fakat ikinci ve üçüncü tekrarlarınız hem çok daha hızlı; hem de çok daha etkili (tamamen öğrenmeye yönelik) olacaktır. Gerçek bir öğrenme, bilgilerin tekrar edilmesi gerçekleşir.

  5. Su ve oksijen beynin iyi çalışması için çok gereklidir. Bunlar aynı zamanda en iyi motivasyon kaynaklarındandır. Unutulmamalıdır ki pelte bir yapıdan oluşan beynimiz, yeni bir bilgiyle karşılaştığında çok çalışır ve sıvı kaybeder. Daha iyi çalışabilmesine yardımcı olmak için ise bol su içilmeli, sıvı tüketilmelidir.

  6. Mutlu bir beyin motivasyona hazırdır. Yapamadıklarınıza değil; yapa bildiklerinize bakarak kendinizi rahatlatın ve çalışmaya başlayın; daha iyi öğrene bildiğinizi fark edeceksiniz!

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Saliha Kübra Kalkan Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)